Vikend u Novom Sadu: Prošetajte Gradom knjige s decom

Kaleidoskop kulture nam i ovog vikenda donosi mnoštvo zanimljivih događaja za sve uzraste, a nedelja književnosti će manifestacijom Grad knjige, na SPENS-u, pretvoriti Novi Sad u kaleidoskop pisane reči. Poseban program pripremljen je za najmlađu publiku 17. i 18. septembra, te vas pozivamo da kišni vikend pred nama provedete okruženi piscima i neverovatnim književnim delima, a upravo ćete kroz ovaj dečiji program način naučiti najmlađe da se umetnost voli od malih nogu.

Dečiji program okupiraće pažnju mališana, a verujemo da će i odrasli uživati u njihovim aktivnostima. Posebnu pažnju kako deci i roditeljima, pa tako i drugim posetiocima privućiće će Vojislav Voja Brajović i Zijah Sokolović, koji će deci recitovati i čitati bajke. Deca će dodatno uživati i u dečijoj operi i muzičkim nastupima.

Glumci čitaju deci

Velikani srpskog glumišta Vojislav Voja BrajovićZijah Sokolović čitaće bajke deci 17. i 18. septembra na SPENS-u.  Ovoga puta videćemo ih u nešto drugačijem izdanju.

U subotu u 17 časova  legendarni Voja Brajović čitaće dečiju poeziju najmlađima, te će deca uživati u stihovima Jovana Jovanovića Zmaja, Mike Antića, Brane Crnjčevića, Duška Radovića. Ovaj zadatak u nedelju preuzima Zijah Sokolović, poznati glumac i režiser, koji će 18. septembra u 18 časova čitati najlepše bajke, višestruko nagrađene proslavljene autorke Selme Parisi. Zijah će pročitati pet odabranih – Bajku o umišljenoj violini, Bajku o usamljenoj gitari,Bajke o instrumentima, Devojka koja je grlila oblake i Poslednje drvo (bajka nagrađena na međunarodnom festivalu BAJKA 2021 u Makedoniji).

Zapevajmo zajedno

Pored proslavljenih glumaca, decu očekuje bogat muzički program. Pa tako, 17. septembra u 16 časova u Amfiteatru na SPENS-u nastupiće dečiji hor Zvončići, koji broji oko 30 članova uzrasta od 4 do 12 godina, a sa kojima od samog osnivanja rade Olga Živković i Branko Ružičin. A samo sat vremena kasnije, u 17 časova, decu će obradovati Leontina sa horom Čarolija na glavnoj sceni na SPENS-u. U nedelji književnosti 18. septembra u 14.30 nastupiće jedinstveni dečiji hor Kolibri izvodeći repertoar pesama na tekstove dečijih pisaca.

Grad knjige donosi nam i operu za decu

Opere za decu Crvenkapa i Cvrčak i mrav Udruženja umetnika Visoko C okupiće najmlađu publiku 18. septembra.

Crvenkapa će biti izvedena u 15 časova, u Amfiteatru na SPENS-u, a namenjena je učenicima osnovnih i muzičkih škola. Već u 16 časova sledi nam  Cvrčak i mrav, interaktivna opera osmišljena tako da deca u jednom delu predstave „navijaju“ za cvrčka i stanu na njegovu stranu, a u drugom delu na stranu mrava. Opera je namenjena deci uzrasta do 11 godina.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEADDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Nebojša Babić, Promo/EPK

Povezani članci