Ko čita deci u Gradu knjige na Spensu?

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu doneće nam još jedan vikend ispunjen događajima za sve uzraste, a ovoga puta reč je o jedinstvenoj manifestaciji Grad knjige. SPENS 17. i 18. septembra dovodi najaktuelnija regionalna imena pisane reči, kao i pozorišne komade, dečje opere i javna čitanja za mališane, muzičke nastupe, a tu su i književne debate i sajamski program, što ovaj događaj čini jedinstvenim u našoj zemlji, ali i šire.

Posebno se izdvaja koncept javnih čitanja deci, koji se pokazao kao privlačan i odraslima, u šta smo se uverili tokom prvog vrdničkog festivala Vila, kada smo imali priliku da čujemo Anicu Dobru, Natašu Tapušković i Natašu Miljković, proslavljene regionalne glumice i poznatu voditeljku, u jednom sasvim drugačijem okruženju i u drugačijem svetlu. Na istom tragu, tokom manifestacije Grad knjige, koji se odvija na SPENS-u, moći ćemo da uživamo u do sada neotkrivenim umećima Voje Brajovića i Zijaha Sokolovića, koji će čitati bajke i poeziju najmlađoj i najzahtevnijoj publici.

 

U subotu, 17. septembra, od 17 časova, u Grad knjige dolazi legendarni Tihi iz Otpisanih koji će progovoriti kroz svima drage pesničke redove Mike Antića, Čika Jove Zmaja, Duška Radovića, Brane Crnčevića i drugih pesnika, koji su često govorili o „odraslim” temama kroz dečje stihove. U trajanju od oko sat vremena, Vojislav Voja Brajović, doajen srpskog glumišta, sigurno će ostaviti utisak kako na najmlađe, tako i na njihovu pratnju. Program je prilagođen deci od 3 do 12 godina.

Narednog dana u Gradu knjige, u nedelju, 18. septembra od 18 časova, jedan od omiljenih regionalnih glumaca, Zijah Sokolović, čitaće najmlađima bajke proslavljene autorke Selme Parisi. Karijerom dugom više od 50 godina, Sokolović je obeležio jugoslovenski pozorišni život i kinematografiju, pa je tako i povodom Grada knjige na SPENS-u odabrao dela jedne od multitalentovanih hrvatskih umetnica koja se i sama bavi teatrologijom, dramskom pedagogijom te dramskim i književnim tekstovima i filmskim scenarijima za sve uzraste.

Selmine bajke su višestruko nagrađivane, a Zijah će pročitati četiri odabrane – Bajku o umišljenoj violini, Bajku o usamljenoj gitari (obe bajke uvrštene u časove hrvatskog jezika u sklopu HRT-ove Škole na Trećem, a nastale u okviru nacionalne inicijative za podsticanje čitanja Bajkaonica), Djevojku koja je grlila oblake i Posljednje drvo, bajku koja je prošle godine uvrštena u antologiju savreme autorske bajke na međunarodnom festivalu Bajka u Makedoniji.

I dok bi bilo veoma teško nabrojati filmske i pozorišne uloge slavnih Voje i Zijaha, u ovoj u Gradu knjige ih još nismo videli. Osim njih, decu će obradovati Leontina sa horom Čarolija, kao i sada već dobro poznate dečje opere Udruženja Visoko C i drugi događaji.

A za sve starije ljubitelje književnosti, Grad knjige će biti epicentar dešavanja, jer stižu i Vedrana Rudan, Vladimir Pištalo, Slavimir Stojanović Futro, čuveni crnogorski humorističari The Books of Knjige, a čućemo o životu i delu čuvenog novosadskog autora Lasla Vegela, čija je knjiga Neoplanta ili Obećana zemlja prevedena na nemački jezik i koja će ovom prilikom biti promovisana tokom razgovora između Vegela i Vladislave Gordić Petković.

Grad knjige na Kaleidoskopu kulture 2021 u Podgrađu

Osim toga, očekuje nas Oproštajni koncert Zorana Predina i grupe Lačni Franc, predstava Što na podu spavaš, rađena prema istoimenom romanu Darka Cvijetića i drugi programi.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEADDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Leona Pap

Foto: Jelena Ivanović, Promo/EPK

Povezani članci