40 godina Spensa: Zanimljive činjenice o čuvenom novosadskom zdanju

Četrnaesti april važan je datum u Novom Sadu – na ovaj dan 1981. godine otvoren je SPENS, jedan od simbola grada za koji svi Novosađani vezuju posebne uspomene.

Mnogi su ovde naučili da plivaju, prvi put stali na klizaljke, osvajali medalje na sportskim takmičenjima, ili prisustvovali koncertima velikih muzičkih imena.

Mnogo je razloga zašto je SPENS značajan za Novosađane, a u godini kada proslavlja svoj 40 rođendan nije zgoreg podsetiti se na zanimljive, a i poneke zaboravljene činjenice iz njegove istorije.

Kako je nastao SPENS? Nakon što je Kina odustala od organizacije 36. Svetskog prvenstva u stonom tenisu, Novi Sad je prihvatio kandidaturu za organizatora, pa je ovo bio direktan povod za izgradnju SPENS-a, koji u svom nazivu čuva uspomenu na ovaj događaj (Stonotenisko Prvenstvo Novi Sad). Otvoren je 14. aprila 1981. godine.

Već pedesetih je planirana izgradnja sportskog centra, po urbanističkom planu grada. Na mestu SPENS-a nalazila se fabrika Novkabel koja je srušena i izgrađena u industrijskoj zoni grada.

Modernističko zdanje Sportsko-poslovnog centra Vojvodina, kako glasi ,,pravi“ naziv SPENS-a, projektovali su Živorad Janković i Branko Bulić iz Instituta za urbanizam Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva.

Ovde je igrao i čuveni Majkl Džordan 1982. godine, sa univerzitetskom selekcijom SAD-a protiv Jugoslavije, a naš tim je tom prilikom pobedio sa pola koša (93:92).

Osim nebrojenih sportskih manifestacija, SPENS je opštepoznat i kao koncertni prostor u kojem su gostovali Balašević, Džiboni, Parni Valjak, Zdravko Čolić i druga velika imena domaće muzičke scene.

Autor: Leona Pap
Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci