Noć književnosti u Gradu knjige

Manifestacija Grad knjige, koja će otvoriti treću nedelju Kaleidoskopa kulture, tačnije nedelju književnosti, ugostiće u Evropskoj prestonici kulture neka od najznačajnijih domaćih, regionalnih i inostranih imena iz sveta književnosti. Ovog vikenda očekuje nas pregršt zanimljivih događaja, a idealan način da provedete kišne dane pred nama, među knjigama i u druženju sa sjajnim piscima, ali i bogat program za najmlađe, jeste da posetite SPENS 17. i 18. septembra. Jedan od interesantnih programa koji će se održati tokom subote, 17. septembra od 17 časova, jeste Noć književnosti, te vas pozivamo ovom prilikom da je ne propustite.

Ova literarna manifestacija nastala je na incijativu novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbijiklastera kulturnih instituta zemalja Evropske Unije – EUNIC Srbija, i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, a u okviru Kaleidoskopa kulture koji traje do 07. oktobra 2022.

Šta nam donosi Noć književnosti?

Glavni deo programa Noć književnosti je predstavljanje književnih dela pisaca zemalja učesnica, koja su u prethodne četitri godine objavljene i distribuirane u Srbiji, na srpskom jeziku. Na netipičnim ali interesantnim lokacijama na SPENS-u za ovu vrstu događaja – kafićima i u pojedinim lokalima, svaki od autora biće prisutan tokom cele večeri. Uz njega će biti prisutni glumica ili glumac sa Akademije Umetnosti u Novom Sadu, koji cće čitati odlomke iz dela ovih autora, kao i moderator koji će voditi razgovor sa piscem. Moderatori svih razgovora su književnici, kniževni kritičari, novinari ili profesori, predstavnici lokalne književne scene.

Publika bira pisce

Publika je takođe u fokusu ove manifestacije, jer je u prilici da se kreće od željenog mesta do mesta i bira kojem će čitanju i u koje vreme prisustvovati. Sva čitanja počinju simultano svakog punog sata tokom večeri, od 17 do 20 časova.

Koji pisci dolaze u Novi Sad?

Istovremeno, na čak osam lokacija na SPENS-u, publici će se predstaviti osam pisaca. Jedna od njih je francuska književnica i glumica Sofi Dol, koja se bavi i obrazovnim i pedagoškim radom. Skoro je provela čak 10 meseci sa zatvorenicima u Pritvorskom centru Melun, udaljenom od Pariza na oko 40 kilometara, kojima je držala radionicu pisanja. Autorka je tri romana „Camille, mon Evolee” (2015), koji je osvojio nagradu za najbolji prvi roman časopisa Lire„La Suture” (2016) i „Au Grand Lavoir” (2018). Ona će se novosadskoj publici predstaviti u izlogu br. 1 (ulaz sa strane kafića Šećer & Soul) sa početkom u 17 časova.

Sofi Dol

A u pomenutom kafiću Šećer&Soul, glumci će nam čitati odlomke knjige italijanske spisateljice Rozele Postorino, koja nam dolazi iz Rima, gde živi i radi. Među objavljenim romanima La stanza di sopra, L’estate che perdemmo Dio i Il corpo docile, nalazi se i Le assaggiatrici, knjiga koja je prevedena na neverovatna 33 jezika!

Rozela Postorino

U neposrednoj blizini, u izlogu br. 2 (ulaz sa strane kafića Šećer & Soul), čekaće vas i Nataša Kramberger, nagrađivana spisateljica i novinarka iz Slovenije koja piše za dnevne novine u Sloveniji, Nemačkoj i Italiji, objavljuje književne tekstove u časopisima i radio stanicama i piše scenarija za dokumentarne filmove. Osnovačica je eko-art kolektiva Zelena centrala, u želji da promoviše ekologiju i umetnost. Ovom prilikom, u Evropskoj prestonici kulture, predstaviće svoj prvenac Nebo u kupinama, roman za koji je osvojila evropsku nagradu za književnost 2010. godine.

Ispred izloga br. 3 (ulaz sa strane kafića Šećer & Soul) u subotu od 17 časova vas očekuje i nagrađivani mladi španski pisac Ben Clark koji je prepoznatljiv po poeziji na španskom jeziku. Poseduje i zapaženo pedagoško iskustvu kao predavač poezije na a postdiplomskim studijama kreativnog pisanja na Univezitetu Salamanke u Španiji. Ovom prilikom predstaviće se svojim nagrađivanim knjigama Deca dece besa (Los hijos de los hijos de la ira) i Nebeska policija (La policia celeste).

Iz Austrije nam u Novi Sad dolaze čak dve predstavnice na manifestaciju Noć knjige, te će se publici u kafiću Moskva predstaviti Ljuba Arnautović i Kornelija Hilmbauer. Menadžerka u kulturi i spisateljica Ljuba Arnautović je i u poznim godinama aktivna plesačica, a ujedno radi i kao prevodilac i radio novinarka. Njen prvi roman Im Verborgenen izdala je pre četiri godine, a sada dolazi u Novi Sad da nam se predstavi. Istovremeno će nastupiti i njena mlađa, tako svestrana koleginica Kornelija Hilmbauer, koja je prepoznatljiva na sceni po poeziji, kratkoj prozi, esejima i audio delima. Njen prozni prvenac biće objavljen na proleće naredne godine.

Kornelija Hilmbauer

Naš nagrađivani pisac Stevan Bradić, predstaviće ovom prilikom svoju zbirku poezije Jastog, u kafiću Pogon, za koju je ove godine osvojio Popinu nagradu za poeziju. Osim poezije, ovaj nagrađivani književnik bavi se i pisanjem eseja, prikaza i kritike, ali i prevodi sa engleskog jezika. Ne propustite da čujete razgovor s ovim umetnikom, ali posetite i prolaz kod prodavnice zdrave hrane Bio Zrnce, gde će vas sačekati nasmejani Radu Pavel Geo, iz Rumunije, koji je do sada objavio dvanaest knjiga, uključujući romane, pripovetke i eseje. Ovaj istaknuti književnik je dobitnik nekoliko nacionalnih priznanja za svoje knjige i prevode sa engleskog, među kojima je nagrada za roman Disko Titanik o životu u Temišvaru tokom osamdesetih godina i odnosima s jugoslovenskom kulturom.

Radu Pavel Gheo

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEADDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci