Provedite vikend u novosadskim galerijama

Kraj nedelje je tu, a sa njim i planovi kako ga provesti po vremenu kojem se ovih dana baš i nismo obradovali. Još jedan u nizu, i ovaj vikend vam u okviru Kaleidoskopa kulture donosi nešto novo i nudi priliku da dobar deo slobodnih dana uživamo u zanimljivim sadržajima. Ovoga puta, istražićemo koje su to aktuelne izložbe u nedelji vizuelne umetnosti koja upravo počinje, lociranoj u najznačajnijim kulturnim institucijama grada i kulturnim stanicama, tako da izaberite svoje društvo i, za početak, krenite u pravcu Trga galerija.

Subotom je Doručak na travi

Na dobro poznatoj adresi, na kojoj se susreću tri velike novosadske galerije (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske  i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića) u subotu, 24. septembra, u 20.22 časa biće otvorena velika izložba slika Save Šumanovića, najpoznatijeg srpskog slikara modernizma, koji je naše slikarstvo postavio u evropske i svetske okvire. Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata je najobuhvatnija izložba njegovih dela, koja obuhvata širok i turbulentan period od 1919. do 1940. godine. Izložba je jedinstvena po tome što povezuje nekoliko značajnih institucija iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, i Francuske, u kojima se nalaze Šumanovićeva bezvremena dela. U Novom Sadu, slike će biti izložene u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji Matice srpske, a pored toga, deo postavke se može videti i u Šidu u Galeriji slika Sava Šumanović, dok će u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića biti izložena programski povezana postavka.

Posetiocima će na raspolaganju biti reprezentativan katalog sa tekstovima istaknutih naučnih i muzejskih stručnjaka, prof. dr Zvonka Makovića, prof. dr Lidije Merenik, prof. dr Igora Borozana, dr Ane Ereš, dr Tijane Palkovljević Bugarski, mrs Sofije Milenković, Gordane Krstić Faj, mrs Tamare Ognjević i mr Milane Kvas, a biće u prilici i da čuju seriju stručnih vođenja kroz izložbu. Tumačenja su data i na znakovnom jeziku. Za najmlađu publiku i mlade, sa ciljem edukacije i razvoja kreativnosti, biće organizovane radionice, filmske projekcije i izvođenje predstave Boemi sa Monparnasa u saradnji sa Teatrom mladih Mišolovka.

Kad pomislimo Sutra je ponedeljak

Za ljubitelje savremene umetnosti, izložba Dragoljuba Raše Todosijevića je nezaobilazna stanica, a postavka traje do 29. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Ovo je prva Todosijevićeva retrospektivna izložba. Sutra je ponedeljak, naziv je projekta koji nas upoznaje sa radom jednog od pionira neovangardne umetnosti kod nas, protagonistom neformalne beogradske grupe konceptualnih umetnika, koji je stasavao sa Marinom Abramović i drugim istaknutim konceptualistima. Grupa koju su, pored njih, činili Era Milivojević, Neša Paripović, Zoran Popović, Gergelj Urkom i drugi, bila je okupljena oko beogradskog Studentskog centra odakle je i krenula u potragu za drugačijim formama izraza, tada novinama u srpskoj umetnosti, kao što su video, akcija, performans i instalacija. Na ovaj način, mlada grupa umetnika je želela da preispita aktuelnu umetničku praksu, isprovocira njene konzumente, ali i ukaže na društvene probleme u aktuelnom trenutku. Izložbu prate i drugi programi, za kustoska vođenja je zadužena dr Sanja Kojić Mladenov, neka od vođenja čućemo od Uroša Đurića, a posetioci će imati priliku da porazgovaraju i sa samim umetnikom.

Umetnost otpada

Ako ste odlučili da vikend provedete negde nadomak Novog Sada u potrazi za zelenilom, preporučujemo da krenete put Bukovca i u istoimenoj kulturnoj stanici posetite izložbu Treš art, koja traje od 24. do 29. septembra, a koja se bavi temom zagađivanja životne sredine. Koristeći se materijalima koji su i slikarski i neslikarski, poput otpada, ova postavka nam istovremeno na ozbiljan i humorističan način stavlja do znanja kako se odnosimo prema svemu što nas okružuje.

Ako biste da nastavite istim tragom

….početak radne nedelje rezervišite za Gerharda Flekača i njegovu izložbu u Kulturnoj stanici Svilara, koju možete posetiti od 27. septembra do 5. oktobra. Cabinet of Wonders naziv je zbirke umetničkih dela koji sažimaju prirodu, kuriozitet i pronalaske iz crkava i plemićkih kuća 18. i 19. veka, poznatih kao Wunderkammer. Kako nauka i umetnost ovog perioda nisu bile strogo podeljene, izložba daje savremeni pogled na ova čuda i proširuje ga na ljudski mozak kao biološku strukturu u kojoj se to čuđenje odvija. Flekač se na taj način osvrnuo na nedavna otkrića o uticaju umetnosti na mozak. U realizaciji izložbe, ovaj austrijski umetnik sarađivao je i sa novosadskim umetnicima.

Još jedna kulturna stanica se pretvara u galerijski prostor – Eđšeg nam od 26. do 29. septembra predstavlja izložbu Umeće sanjanja – igra simbola, čiji je tvorac Matheo Delalle, a nastala je kao rezultat beleški lucidnih snova. Poznato nam je da naše nesvesno koje se oslikava u snovima, nosi raznovrsnu simboliku i, na neki način, predstavlja komunikaciju naše suštine sa onim što doživljavamo na javi, u razumnom stanju. Takvu komunikaciju Delalle je predočio u slike, usput dajući posetiocima priliku da putem onlajn ankete igraju svoju igru simbola, kako bi zajedno dokučili iskustva iz tzv. onostranog sveta.

I, nemojte misliti da je ovo sve. Naredna nedelja nam svakodnevno donosi nove izložbe, a o svim detaljima se možete informisati ovde.

Autorka: Leona Pap

Foto: Promo/EPK

Povezani članci