Umetnost marginalizovanih: Ko su Supermoćni?

Da u kulturi i umetničkom stvaralaštvu ne postoje ograničenja, pokazuje i prvi segment finalnog programskog luka Druga? Evropa Supermoćni. Kroz jedinstven inkluzivni i pristupačan program koji je započeo u Evropskoj prestonici kulture, aktiviramo sva čula umetnosti u supermoćnima i podstičemo jednakost u stvaranju kulturnih sadržaja. Ne propustite zanimljive događaje i upoznajte supermoćne, ali i kreativnu sinergiju marginalizovanih grupa i umetnika i umetnica iz cele Evrope.

Nakon eksperimentalnog koncerta svetski poznate perkusionistkinje Evelin Gleni, čiji intervju možete pročitati OVDE, i muzičara Silarda Mezeija, programski segment Supermoćni nastavio se otvaranjem izložbe jednog od najvećih srpskih slikara Uroša Predića, pod nazivom „Uroš Predić za sve”. Izložba je realizovana po najvišim muzejskim standardima i pristupačna je i posetiocima i posetiteljkama sa invaliditetom, svih uzrasnih kategorija, te podsećamo da je možete pogledati sve do kraja januara 2023. godine.

Upoznajmo Supermoćne kroz izložbe za sve

U okviru programskog dela Supermoćni vodimo vas na nekoliko izložbi vrednih pažnje. Najpre vas pozivamo da se zaputite na jedinstveni Art brut i posetite ovu izložbu savremene umetnosti marginalizovanih grupa do 30. oktobra u Arhivu Vojvodine, galerijskom prostoru Šok zadruge i hodniku u prolazu i Kulturnoj stanici Svilara. Umetnost stvaraju osobe sa poteškoćama u psihosocijalnom funkcionisanju.

Evropa po Feješu, izložba koju možete posetiti sve do 23. oktobra uKulturnom centru Novog Sada i Turističkoj organizaciji Novog Sada, vodi vas na interesantno putovanje gradovima Evrope, kroz umetničku viziju čuvenog slikara naivne umetnosti Emerika Feješa. Usled teškog života u siromaštvu, ovaj nekonvencionalni umetnik 20. veka slikao je pomoću čačkalica i boje za dugmad i tako stvorio vrhunska dela koja se danas većinom čuvaju u Muzeju naivne i marginalizovane umetnosti u Jagodini. Ko je bio Emerik Feješ, pročitajte u ovom tekstu na našem sajtu.

Umetnost za sve, biće prikazana kroz istoimenu izložbu, koju možete posetiti sve do 11. novambra u holu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Reč je o inovativnoj kolekciji umetničkih dela koja će prikazati Škola za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović

Program Supermoćni i na filmskom platnu

Od danas, pa sve do nedelje, 16. oktobra, imate priliku da u Evropskoj prestonici kulture posetite 20. međunarodni filmski festival Uhvati film,koji se bavi tematikom invalidnosti. Svratite u Kulturni centar danas u 18 časova, jer će vas već na samom otvaranju svojim performansom iznenaditi nemački umetnik Ervin Aljukić. Uhvati film je jedini filmski festival u Srbiji pristupačan slepima, gluvima i osobama sa fizičkim invaliditetima, ulaz na festival je slobodan, a satnicu i filmska ostvarenja koja ćete biti u prilici da šogledate tokom festivalskih dana pred nama, pogledajte na ovom linku.

Supermoćni sviraju na 120 decibela

Muzički deo koncepta sinergije supermoćnih upotpuniće nastup bečkog klasično-eksperimentalnog sastava Black Page Orchestra, koji će svirati na 120 decibela, a besplatan koncert nas očekuje 14. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova. Ukoliko smo vas zaintrigirali, vidimo se u petak na koncertu na kom će publici biti podeljeni štitnici za uši, a potom će Black Page Orchestra izvesti program sastavljen od savremenih kompozicija stranih i domaćih autora i autorki. Ansambl donosi spajanje klasičnog instrumentalnog sastava sa snažnom energijom uz podršku elektronske muzike i video-projekcija.

Foto:Vladimir Veličković

Povezani članci