Šta se krije Sa druge strane slike?

Zakoračimo ovog novembra u drugačiji svet – Sa druge strane slike, izložbom koja će u okviru aktuelnog programskog luka Druga? Evropa pružiti novosadskoj publici posebno umetničko iskustvo. Savremeni umetnici iz četiri zemlje predstaviće ovom prilikom sve ono što je sakriveno iza jednog umetničkog dela. Pozivamo vas u KS Svilara i Srpsko narodno pozorište, 10. novembra u 19 časova. Saznaćete šta stoji iza umetnosti značajnih predstavnika romske kulture i savremene umetničke sfere. Postavka će biti otvorena sve do 6. decembra u Evropskoj prestonici kulture, a deo je projekta Šangajski monodrom.

Zavirimo zajedno u umetnički svet Zorana Tairovića (Srbija), Seada Kazanxhiua (Albanija), Nihada Nina Pušije (Nemačka / Bosna i Hercegovina) i umetnice Delaine La Bas (Velika Britanija). Izložba Sa druge slike teži da stvaralačke procese prikaže sa druge strane, iznutra, prateći vizuelni jezik ovih umetnika. Jer taj prostor iza slike neretko ostaje skriven u senci, objasnio je kustos ovde postavke Vladan Jeremić.

„Naglasak je upravo na skrivenom prostoru ‘iza slike’, u delima značajnih autora romske kulture i savremene umetničke scene. U celini, izložba Sa druge strane slike teži da izgradi toliko potreban prostor refleksije i predstavi konverzaciju između novosadske publike i samih stvaralaca, umetnika, kustosa i autora tekstova u katalogu, u želji da će otvoreni prostor poslužiti kao solidna osnova za drugačija umetnička i misaona stremljenja“, istakao je naš sagovornik.

Upoznajmo umetnike izbliza

„Očekujemo da se naša publika prijatno iznenadi i da uživa u dubinama koje donose radovi naših izuzetnih umetnika. Podstaknuta njima, ona će se uključiti u razgovore sa autorima, jer nam je cilj da izgradimo prostor prisnosti u kojem se ne delimo na gledaoce i izvođače. Iza umetničkih radova koji će publika imati prilike da vidi u Srpskom narodnom pozirištu i Kulturnoj stanici Svilara, stoji višedecenijski rad i posvećenost istraživačkom pristupu koji je proizašao iz njihovih sopstvenih zajednica i spoznajnih sfera, u kojima i sa kojima umetnici žive i rade“, zaključio je Vladan Jeremić.

U okviru izložbe Sa druge strane slike, imaćete, dakle, priliku da prisustvujete razgovorima o umetničkim radovima, uključujući i stručna vođenja sa autorkama i autorima, piscima tekstova u katalogu poput Suzane Milevske, Matthiasa Reichelta i Christine Eyene, kao i sa kustosom Vladanom Jeremićem. Upoznajte tako stvaralaštvo ovih umetnika na sasvim drugačiji, bliži način.

Druga strana vizuelne umetnosti

U okviru programskog luka Druga? Evropa, finalnog u Evropskoj prestonici kulture, očekuju vas i druge zanimljive izložbe. Ne propustite postavku u saradnji sa dve Evropske prestonice kulture – Novog Sada i portugalske Brage. Ovaj grad je kandidat za Evropsku prestonicu kulture za 2027. godinu. Izložba Nevidljiva Braga, koja će biti otvorena 5. novembra u Katoličkoj porti, daće potpuno drugačije viđenje jednog grada. Kruna EPK, u završnici programa, biće i velika internacionalna izložba savremene vizuelne umetnosti Milky way, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, koju vam takođe toplo preporučujemo da ne propustite ovog meseca.

Foto: Zoran Tairović

Povezani članci