Koga slušamo na festivalu Pocket Globe?

Produženi vikend pred nama obeležiće World music festival Pocket Globe, koji se u okviru programa Druga? Evropa realizuje u Novom Sadu, od 10. do 12. novembra. Ovo je jedan od retkih festivala koji će se u Evropskoj prestonici kulture održati na čak tri lokacije. Očekuju nas koncerti u Pozorištu mladih, Sinagogi i Kulturnoj stanici Svilara. Novi Sad će ovom prilikom ugostiti umetnike iz Irana, Turske, BiH, Francuske, Maroka, Slovenije. Toplo vam preporučujemo da posetite ove svirke. U jedinstvenom ambijentu Sinagoge, zatim teatra starog 90 godina, ali i kulturne stanice, nekadašnjeg simbola industrijskog nasleđa grada, krenućemo na muzičko putovanje svetom, kroz predstavljanje manjinskih kultura. Ako ste planirali da predstojeći vikend provedete u Evropskoj prestonici kulture, obezbedite svoje ulaznice na vreme u GigsTix mreži i Pozorištu mladih. A mi vam predstavljamo world music izvođače u čijih šest koncerata ćete zagarantovano uživati.

Četvrtak, 10. novembar u 20 časova, Sinagoga

Damir Imamović, Trio Singer of Tales & Boris Kovač New Ritual Ensemble

Osetite muziku sveta već na prvim koncertima koji vas očekuju 10. novembra u Sinagogi. Nastupiće trio Singer of Tales, kojeg čine Damir Imamović, Darija Tirkan i Žiga Golob, a nakon njih čuveni Boris Kovač sa New Ritual Ensemble.

Jedan od najznačajnijih predstavnika današnje sevdalijske scene u BiH, Damir Imamović, višestruko je nagrađivani sarajevski muzičar. Ujedno, on važi i za najboljeg evropskog umetnika u oblasti world music-a. Sada će nastupiti u Evropskoj prestonici kulture sa još dva fantastična umetnika iz Turske i Slovenije. Ovaj trio fantastiko, pored Damira čine i istanbulski majstor turske klasične muzike Darija Tirkan , ali i tajentovani slovenački kontrabasista Žiga Golob.

Damir Imamović
Damir Imamović

Ukoliko ste raspoloženi za veče sevdalinki, ne propustite ovaj koncert, nakon kog će uslediti muzičko putovanje u zavodljivi svet opojnih nota. Uživaćemo u nastupu legendarnog instrumentaliste i kompozitora Borisa Kovača i New Ritual Ensemble. Pročitajte intervju sa umetnikom, koji će nas, ovom prilikom, uvesti u svet „lakših nota“.

Boris Kovač svira saksofon
Boris Kovač

Petak, 11. novembar u 20 časova, Pozorište mladih

Monsieur Doumani

Pravo sa Kipra, drugog dana festivala Pocket Globe stiže nam trio Monsieur Doumani. Ovaj bend svojim nastupima impresionira publiku širom sveta već punu deceniju. Do sada smo fenomenalnu trojku imali priliku da čujemo dvaput u Beogradu, a sada će nastupiti i u novosadskom Pozorištu mladih. Njihova postava možda je neobična za jednu tročlanu grupu (curas – mali buzuki, trombon, akustična gitara). Ipak, Monsieur Doumani koriste elektroniku, efekte i loop-pedale kako bi se upustili u svet koji je osvežavajući i uzbudljiv.

Monsieur Doumani
Monsieur Doumani

Iza sebe imaju četiri albuma, od kojih je poslednji, Pissourin , u izdanju Glitterbeat Records, pomerio njihov mediteranski zvuk u smeru duboke psihodelije i avant-folka. Ne propustite ovaj koncert u petak i upoznajte muziku trija koji čine Antonis AntonijuDemetris Jasemides  i Andis Skordis. Njihova najveća vrednost je, kako kažu članovi benda, prijateljstvo i podudarnost stavova o muzici i umetnosti. „Vreme koje provedemo radeći na aranžmanu neke pesme za nas je svojevrsni sveti čin, tokom kog smo istovremeno vrlo fokusirani i uzbuđeni, neograničeno uživajući u čitavom procesu i učeći iz njega“, istakao je Antonis Antoniju u ovom intervjuu.

Bab L’ Bluz

Bend koji će druge koncertne večeri takođe nastupiti u Pozorištu mladih, jeste i marokanski sastav Bab L’ Bluz, što u prevodu znači kapija afričkog bluza. Muzika pustinje je, kako kažu, vrlo važan izvor inspiracije za njihov rad. Umetnički sastav ovog benda čine Jusra Mansur (glavni vokal, awisha, udaraljke, guembri),  Bris Botan (guembri, gitara, udaraljke, prateći vokal),  Hafid Zuaui (bubnjevi, prateći vokal) i  Žer Bartolo (flauta, udaraljke, prateći vokal). Sada po prvi put dolaze u Evropsku prestonicu kulture, gde će novosadskoj publici približiti marokansko nasleđe, pesme koje sami pišu i stvaraju, ali i zvuk nesvakidašnjeg gembrija (tip gitare).  Predvođen Marokankom u tradicionalno muškoj ulozi, bend je odan revoluciji. Promovišu stav koji je u skladu sa marokanskim pokretom mladih ‘nayda’ – novi talas umetnika i muzičara koji se oslanjaju na lokalno nasleđe, pevajući stihove o slobodi na marokansko-arapskom dijalektu darija.

„Kroz tekstove pesama želimo da predstavimo naš način razmišljanja, vrednosti, načela i uverenja, kao i viziju sveta u kakvom bismo želeli da živimo. Pokret nayda je deo toga, jer predstavlja čitavu generaciju koja se borila za slobodu izražavanja u društvu i vremenu uzdizanja ekstremističkih struja na štetu duhovnosti, te držanja velikog dela stanovništva u neznanju i favorizovanja represije, korupcije, diskriminacije, kao i drugih pošasti“, objasnila je Jusra u ovom intervjuu.

Subota, 12. novembar u 20 časova, Pozorište mladih

Shira utfila

Poslednje koncertno veče biće posvećeno vrhunskim izvođačima sefardske muzike. Multietnički i multikonfesionalni beogradski sastav Shira Utfila nastao je pre 22 godine. Osnovao ga je Stefan Sablić – pevač, svirač uda i kanuna, aranžer, kompozitor, pozorišni reditelj i kantor. Ovaj ansambl, čuvar tradicije, inspiraciju crpi iz raznolikosti i bogatstva judeo-španske, osmansko-turske, arapske i balkanske muzičke tradicije. Kruna dugogodišnjeg rada je čak devet objavljenih albuma koje imaju iza sebe, a od toga je sedam sa narodnom i dva sa liturgijskom muzikom. Njihov specifičan zvuk donosi moderan pristup istorijskom nasleđu, a sada ćemo imati priliku da ga čujemo u Evropskoj prestonici kulture. Ovaj zanimljiv ansambl čine Branislava Podrumac (vokal), Aleksandar Jovanović Šljuka (klavir), Filip Krumes (violina), Sinan Aćifović (klarinet), Srđan Đorđević (kontrabas) i Goran Milošević (udaraljke).

Kajhan Kalor i Erdal Erzindžan

Koncertni deo festivala Pocket Globe zaokružićejedan premijerni nastup u Srbiji, koji verovatno izaziva i najveću pažnju. U pitanju je nastup Kajhana Kalora, dobitnika Gremija i vrhunskog poznavaoca muzike Irana, ali i vanserijskog sviraču kemenčea, drevnog persijskog instrumenta. Ovom nesvakidašnjem umetniku će se na sceni pridružiti njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj, Erdal Erzindžan, svirač na baglami. Subotnje veče donosi nam koncert dvojice virtuoza. Njihov nastup biće prožet tradicionalnim zvucima kultura iz kojih potiču – Persije (Iran) i Anadolije (Turska). Ovaj dvojac često sarađuje zajedno, a iza sebe imaju i album The Wind. Njihovu muziku bismo slobodno mogli opisati kao intenzivna, ali ujedno i onu koja zvuči poput molitve. Cilj njihovog muziciranja i stvaralaštva jeste da slušaoca uvedu u svoje carstvo nalik transu, preplićući ekstatične ritmove sa raskošnim melodijskim frazama. Ne propustite!

Autorka: Marina Marić

Foto: Promo/EPK

Povezani članci