Brazilska zvezda CéU dolazi u Novi Sad

Višestruko nagrađivana i svetski priznata brazilska pevačica CéU, dobitnica tri Latino Gremija, dolazi u Novi Sad i nastupiće u okviru programa Druga? Evropa. Zvezda world music scene, održaće koncert pred novosadskom publikom 20. novembra u Gradskoj koncertnoj dvorani, sa početkom u 20 časova. Pozivamo vas da nam se pridružite i na vreme nabavite ulaznice u Gigs Tix prodajnoj mreži, kao i na njihovom sajtu.

Brazilska pevačica iz Sao Paula, osim po svojim izvanrednim muzičkim sposobnostima, poznata je i kao umetnica u čijem se stvaralaštvu ogledao snažan uticaj jugoslovenskog pionira elektronske muzike – Mitra Subotića Sube. Upravo je to okosnica nastupa CéU u Novom Sadu, u okviru programa SUBA:NOVI SAD. Podsetimo, Suba je živeo i stvarao u Sao Paolu, gradu iz kog nam sada dolazi i CéU, a tamo se i dan danas čuva sećanje na njegovo životno delo. Više o značaju njegovog stvaralaštva za svetsku muzičku scenu možete pročitati u ovom intervjuu na našem sajtu.

Upoznajte CéU 

Brazilska umetnica Maria do Céu Whitaker Poças, na world music sceni poznatija kao CéU, poigrava se elektronskom i brazilskom tradicionalnom muzikom. Upravo tu ljubav prema tradicionalnoj brazilskoj muzici uz koju je odrastala, ali i disciplinu kada je reč o radu i usavršavanju, nasledila je od oca, koji je bio izvanredan samouki muzičar, kompozitor i muzikolog.

U svetu muzike je, uz oca, od ranog detinjstva. Kao devojčica obožavala je sambu, a prve samostalne muzičke korake napravila je u ranim tinejdžerskim godinama. Kasnije je odlučila da završi studije teorije muzike i gitare. Njen muzikom popločan životni put doveo ju je do albuma nazvanog po sebi – CéU, koji je objavila 2007. godine i za koji je po prvi put bila nominovana  za Latino Gremi u kategoriji svetske muzike.

Ova talentovana umetnica je do danas izdala pet albuma. Bila je nominovana osam puta za prestižnu nagradu Latino Gremi i osvojila ih je čak tri za albume Tropik (2017) i Apka! (2020). Interesantno je da je naziv albuma Apka! zapravo potekao od njenog tada jednogodišnjeg sina. Naime, kada je završeno snimanje albuma, mali Antonino je u društvu svoje majke, bubnjara i producenta uzviknuo „Apka!“, kako bi izrazio svoje zadovoljstvo, te je tada pevačica odlučila da ovaj izmišljeni uzvik bude i naziv albuma koji joj je kasnije doneo prestižno priznanje.

Njena muzika popularna je širom sveta, a ova brazilska umetnica nastupala je i na najprestižnijim festivalima kao što su Montreal Jazz Festival (Kanada), North Sea Jazz (Holandija), Coachella (SAD), Roskilde (Danska), Rock in Rio (Brazil) i Lollapalooza (Brazil). Njeni albumi redovno se nalaze na World Music listi časopisa i novina širom sveta, kao što su The New York TimesThe GuardianQ Magazine, Sunday Times, i drugi.

“Muzika za mene nikada ne prestaje. Čak i kada ne radim, ja muziku stvaram, pišem… Muzika je mesto gde se odmaram i dišem – nikada ne stajem.“ 

Foto: Divulgacao

Povezani članci