Finale EPK: Događaji koje ne treba propustiti

Poslednja programska nedelja Evropske prestonice kulture, uvodi nas u svet angažovanih umetnika, konceptualista i avangardista koji su smeli i umeli da gledaju široko i drugačije. Budite sa nama u gradu kulture i dočekajte finale EPK u Novom Sadu, gde ćete uživati u interesantnim programima Druge? Evrope. Evo koje događaje vam savetujemo da ne propustite.

Milky Way

Multimedijalna izložba Milky Way biće otvorena 25. novembra na čak tri gradske lokacije, te vam toplo preporučujemo da posetite Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Likovni salon KCNS, kao i Distrikt. Ova sjajna izložba zatvoriće godinu titule EPK i prikazaće uticaje i refleksije nadaleko poznatog novosadskog neoavangardnog pokreta koji je Novi Sad upisao u evropske tokove umetnosti. Pogledajte sjajne radove preko 50 savremenih umetnika i umetnica, umetničkih kolektiva iz zemlje i sveta, poput Bila Viole, jednog od vodećih savremenih umetnika koji je izlagao u njujorškom Momi, Tejtu, Vitni muzeju, potom rad Irritation – There is A criminal Touch to Art konceptulanog nemačkog umetnika, jednog od pionira performansa, body arta-a i polaroid fotografije, Ulaja, koji će biti prikazan u saradnji sa Fondacijom Ulay iz Ljubljane, dok će izložbom kustosirati Sanja Kojić Mladenov

Prateći program Milky Way izložbe obuhvata i projekcije filmova, razgovor sa scenaristom slovenačkog dokumentarnog filma Project Cancer, Tevžom Logarom, koji donosi priču o Ulaju i njegovim sećanjima na život posvećen umetnosti, kao i  audiovizuelni performans SIRENS by NOVI_SAD, koji potpisuje japanski umetnik Ryoichi Kurokawa, dobitnik jedne od najprestižnijih godišnjih nagrada na polju elektronike i interaktivne umetnosti, Prix Ars Electronica.

Izložba vredna svake pažnje, stoga isplanirajte ove nedelje posetu Evropskoj prestonici kulture i budite deo programa koji će obeležiti kraj godine ove prestižne titule.

Eđgar

U samom finalu Druge? Evrope, novosadska publika će slušati pank, kao neizostavni deo novosadskog supkulturnog muzičkog nasleđa, ali u jednom drugačijem kulturnom i književnom značenju – kao sajberpank. Jedan od najistaknutijih imena ovog žanra je kontroverzni umetnik iz Brazila, Eđgar (Edgar). Njegov interesantan nastup očekuje nas u Distriktu, u Fabrici, 27. novembra. Umetnik koji na scenu izlazi maskiran, svojim angažovanim tekstovima i modernim izrazom, poslaće jaku poruku za kraj. Samo kroz konstruktivnu kritiku i promišljanje, kulturnu razmenu i menjanje perspektiva možemo biti bolje i pravednije društvo, društvo za sve! 

Festival Merlinka

Evropska prestonica kulture vam ove poslednje nedelje novembra donosi i festival čija je glavna misija snažna podrška LGBT+ zajedinici. Stoga posetite Merlinka festival LGBT filmova i kulture, od 22. do 24. novembra u gradu kulture. Publika će ovom prilikom gledati predstave Strah od leptira i Femkanje – Šta se desilo sa pokondirenom tikvom u Novosadskom pozorištu, biće priređeno književno veče Srpska queer književnost u Kulturnoj stanici Liman, dok je centralni događaj festivala izložba Queer Europe koja će biti otvorena u Skladištu novosadskog Distrikta i obuhvatiti radove 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja sa prikazom LGBT+ zajednice i njene egzistencije u Evropi i fotografijama koje ilustruju realnost  sa kojom se ova zajednica suočava. 

Grad književnosti

Novi Sad je uveliko poznat kao evropski centar književnosti, a u okviru finala Druge? Evrope, ugostiće književnike iz zemlje i regiona, pa će tako publika imati pirliku da učestvuje u razgovorima sa pesnicima i pesnikinjama koji su deo aktuelne književne scene u okviru Zajedničkog čitanja, a koji ovom prilikom dolaze iz Irske, Italije, Austrije i Srbije. Takođe, u okviru projekta Nesaglasnost pesnici i pesnikinje suočavaće svoje stavove o književnosti te pokazati kako je upravo ova vrsta umetnosti polje otvoreno za debatu, sporazum i nesporazum, dinamiku i kreativnost.

Eksperimentalni film

U samom finalu Druge? Evrope premijerno će biti prikazan hrabar ekspertimentalan dokumentarni film LaBOLatorija 23, u režiji Aleksandre Jelić, 26. novembra u Distriktu. Nastao u okviru projekta Misija Avatar, u filmu su, kroz dugotrajan dramski proces sa devojčicama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine kojima je izrečena vaspitna mera i mladim glumicama,  rasvetljavani uzroci i duboke posledice rodno zasnovanog nasilja. Više informacija o projektu pročitajte u intervjuu sa rediteljkom ovog filma. 

Izložbe u Distriktu

Distrikt će i ove, poslednje nedelje EPK biti centar nekoliko značajnih izložbi, stoga vam predlažemo da najpre posetite postavku Suba soba i detaljno se  upoznate sa životnim stvaralaštvom legendarnog Mitra Subotića Sube, pionira elektronske muzike čiji se život tragično okončao. Ovu izložbu obavezno posetite do 26. novembra, a u ovom intervjuu na našem sajtu pročitajte kako o Subi govore nekadašnje njegove prijateljice Branka Parlić i Vera Kopicl.

Interesantna postavka prikazaće fenomen tela u različitim atraktivnim i provokativnim multimedijalnim umetničkim formama, te obratite pažnju na još jednu zanimljivu izložbu Art body Art, koja će od 22. novembra biti otvorena u Fabrici u Distriktu, dok će izložba Alternativa u izlogu, koja se otvara istog dana u prostoru Francuskog instituta, u Distriktu, pokazati kako su izgledali i kako su se oblačili alternativno orijentisani Novosađani i Novosađanke u 20. veku. Izložbu će pratiti i tribina na temu Način oblačenja kao izraz pripadnosti supkulturnom pokretu / Novi Sad, druga polovina 20. veka. Poslednje nedelje Druge? Evrope biće izvedena predstava Intima Porodice bistrih potoka, pod ideološkim vođstvom Božidara Mandića, a biće prikazan film Oništiti se o kome će Mandić diskutovati sa publikom.  

Foto: Promo/EPK

Povezani članci