Mileva, Milutin i Tesla: Doček kroz prizmu tri izložbe koje slave velikane

Doček u Novom Sadu i ove godine će, po šesti put, i to u godini titule EPK, slaviti jedinstvo različitosti u spoju vizuelne i izvođačke umetnosti. Uz bogat, žanrovski raznolik muzički program, 31. decembra, kao i sjajne izvođače koji će „podići“ Podgrađe na noge, Doček u Novom Sadu će pružiti svim posetiocima i dozu savremene vizuelne umetnosti. Upravo ta umetnička crta Dočeka predstavlja posebnost ovog novosadskog brenda, koji iz godine u godinu postaje sve prepoznatljiviji i visoko kotira Novi Sad na evropskoj kulturnoj mapi. To su potvrdile i evropske nagrade i nominacije za ovu jedinstvenu proslavu dve Nove godine. U novogodišnjoj noći nas očekuju tri spektakularne izložbe Mileva: mi smo stena, zatim Milutin: vreme i vaseljena i Teslina svetlosna galerija, kojima ćemo u finalu EPK zaokružiti priču o velikanima Milevi Marić, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli. Ne propustite Doček 2023. u Novom Sadu!

Mileva: mi smo stena

Život i značaj čuvene naučnice genijalnog uma, Mileve Marić Ajnštajn, koji je i dan danas intrigantan i izaziva oprečne stavove, po prvi put će biti predstavljen kroz multimedijalnu izložbu  Mileva: mi smo stena, autora dr Dušana Jovovića, multimedijalnog umetnika. Inspirisana blistavim umom ove izuzetne žene, izložba će zasijati u noći Dočeka 2023. godine, u novom prostoru Muzeja Grada Novog Sada na Tvrđavi, na čak 1200 m². 

„Mileva Marić je svetionik nauke, kulture i hrabrosti, koji je osvetlio put pun izazova i sada na njega moze da kroči svaka buduća, Mileva, a moramo da znamo da pre nje to skoro pa nije bilo moguće.  Ona je bila nadareni matematicar i fizičar koji je svakodnevno stvarao rame uz rame sa Albertom Ajnštajnom“ – izjavio je Jovović u intervjuu za Visit Novi Sad.

Glavno polazište za kreiranje ove složene postavke, koja otvara mnoga pitanja ali i pruža odgovore, dr Jovović ističe da je u iscrpnim pismima koja su Mileva i Albert slali jedno drugom. Izložba se sastoji od snažnog vizuelnog narativa koji će na upečatljiv način pristupiti liku i delu Mileve Marić Ajnštajn, žene koja je zauvek ostala u senci slavnog supruga, ali i preispitati simboliku prezimena Ajnštajn (jedna stena). Posetioci će imati priliku da dožive ovu priču na sasvim inovativan način, jer je kretanje publike uslovljeno scenografijom koja prostor čini magičnim. 

Postavka je nastala kreativnom upotrebom najmodernijih tehologija: novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma… Veliki deo izložbenog prostora Muzeja Grada Novog Sada je rekonstruisan za potrebe izložbe i nakon godine titule EPK ostaće legat gradu.
Ekskluzivni partner izložbe Mileva: Mi smo stena je Erste Banka Srbija.

Milutin: vreme i vaseljena

U godinu titule Evropske prestonice kulture, zakoračili smo, između ostalog i spektakularnom izložbom Milutin: vreme i vaseljena, koja prestavlja svojevrsno putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, posredstvom inovativne 3D mapping tehnologije i analognih likovnih elemenata u vidu skulptura i instalacija. Multimedijalna postavka, inspirisana čuvenim najpreciznijim kalendarom naučnika Milutina Milankovića, koja je takođe delo već pomenutog autora dr Dušana Jovovića, tokom čitave ove godine izazivala je veliku pažnju javnosti i svakako je nešto što ne treba propustiti u novogodišnjoj noći.

Stoga vam savetujemo da je (iznova) posetite u Studiju M. Kako je i ova izložba upravo priča o vremenu, koje je predstavljeno na jedan pomalo filozofski ali veličanstven način, ona će i zaokružiti ovu istorijsku godinu titule Evropske prestonice kulture

Uz multimedijalnog, renomiranog umetnika dr Jovovića, za ovu značajnu postavku zadužen je i prof. dr Aleksandar Petrović, autor narativa izložbe, ujedno i izuzetan poznavalac Milankovićevog života i dela, kojim se bavi više od 50 godina.

Teslina svetlosna galerija

Blistavi umovi pomenutih naučnika Mileve i Milutina zasijaće kroz stvaralaštvo umetnika dr Dušana Jovovića u Muzeju Grada Novog Sada i Studiju M, a za to vreme će Teslina svetlosna galerija obasjati Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. U novogodišnjoj noći će se ovaj barokni gradić preobraziti u grad svetlosti i energije, zahvaljujući svetlosnoj igri koju će nam prirediti domaći, evropski i svetski vizuelni stvaraoci. Slavimo velikana nauke Nikolu Teslu i odajemo počast geniju koji je pre 131 godinu doneo struju u Novi Sad. 

Teslina svetlosna galerija u Podgrađu donosi nam režirani svetlosni spektakl u kom će posebno uživati najmlađa publika. Očekuju nas svetlosne instalacije i laserske i vizuelne projekcije na pastelnim fasadama prelepog Podgrađa, obnovljenog nakon 300 godina zahvaljujući inicijativi i realizaciji Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.  Vizuelni umetnici i umetnice koje ćemo upoznati na ovaj način, oživeće ovaj barokni gradić, a ujedno će se pobrinuti za vizuelne identitete i scenske efekte koji će nam pružiti novo iskustvo uživanja na nastupima izvođača koji će nas zabavljati u novogodišnjoj noći. 

Teslina svetlosna galerija ove godine okuplja sjajne umetnike među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, zatim  Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), ali i vizuelni umetnici Anđelko Popić i Dejan Stojkov, koji ujedno i živi u Podgrađu.

Ne spropustite ovaj jedinstveni audio-vizuelni doživljaj kakav možete iskusiti samo u Evropskoj prestonici kulture. Vidimo se na Dočeku!

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimi Veličković, Marko Pudić, Promo/Epk

Povezani članci