Konstrakta: Umetnica i kad ima knjižicu mora biti zdrava

Osvojila je Evropu, oborila rekorde slušanosti, opčinila svojom neposrednošću, a sada stiže da zajedno budemo zdravi i proslavimo 7531. godinu! Konstrakta & Zemlja gruva nastupiće zajedno u Novom Sadu u okviru Dočeka 13. januara, u najstarijem srpskom teatru – Srpskom narodnom pozorištu

Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, muzikom se bavi više od 20 godina, a članica je benda Zemlja gruva od njihovog osnivanja. Regionalnu slavu, gotovo preko noći, stekla je pobedom na Evroviziji i zapaženim nastupom na Eurosongu u Torinu, sa pesmom In corpore sano koja će se sada, i u okviru Dočeka, oriti Novim Sadom. Sa ovom talentovanom umetnicom porazgovarali smo u susret nastupu u novosadskom pozorištu.

Vest o tome da Konstrakta nastupa u Novom Sadu za Doček uzburkala je čitav grad. Ovoga puta slušaćemo Konstraktu & Zemlja gruva – šta nam pripremate za ovu posebnu priliku?

Muziku znate, a što se govora tiče, pripremiću nešto u skladu sa okolnostima. 

Koncert ćete održati u najstarijem srpskom teatru – Srpskom narodnom pozorištu – kako vidite ovaj ambijent? Svakako da je drugačiji i intimniji?

Moram da priznam da sam oduvek priželjkivala da sviramo u sali sa sedećim mestima. Lagano. Da se slušamo. Tako da se posebno radujem ovoj prilici i, slobodno mogu da kažem, malom eksperimentu koji je EPK napravila sa ovim izletom u neuobičajene prostore za održavanje koncerata.

Kažete Umetnica mora biti zdrava – pa je li ova umetnica zdrava i da li ste sada imate zdravstveno osiguranje? 

Umetnica mora biti zdrava. A kada je umetnica u biznis modu, onda ona ima knjižicu i opet mora biti zdrava, da biznis ne trpi.

Novosađani jedini u zemlji imaju Doček – jedinstveni nagrađeni brend koji spaja dve Nove godine, dva računanja vremena, dva pisma – kako vidite ovaj koncept proslave Nove godine? Kako vidite Doček? Zbog čega je on značajan?

Pretpostavljam da je značaj  Dočeka u tome što prenosi  poruku o uvažavanju i lepoti različitosti, osvešćuje simultano postojanje različitih kulturnih narativa, kao i to da nismo ovde od juče (povodom ove 7531.godine).

Doček će ujedno zatvoriti godinu titule kada je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture. Ove godine, u naš grad došlo je preko 6000 umetnika iz više od 35 svetskih i evropskih zemalja, obeležilo ju je 4000 događaja – Kako vidite Novi Sad sad i šta je donela laksava titula gradu, prvom u Srbiji koji ju je poneo?

Čini mi se da je Novi Sad uspeo da se uspostavi kao grad kulture, ono na čemu je počelo da se radi još odavno. Nakon projekta EPK jasno nam je koja je količina novca i rada potrebno za tako nešto. Te ako želimo decentralizaciju kulturnih sadržaja, a mislim da je to bitno, ima mnogo da se radi.

Autorka: Marina Marić

Foto: Promo/EPK

Povezani članci