Novi-stari prostori: Doček 13. januara je svuda u gradu

Šestu godinu zaredom, nastupima širom grada će biti obeležena Nova godina po starom kalendaru u Novom Sadu. Osim što je sam koncept proslave 13. januara neobičan jer tokom jedne večeri imamo priliku da posetimo nekoliko nastupa, ono što posebno izdvaja ovaj Doček jesu same lokacije koncerata, od kojih su mnoge oživele baš ovim povodom i na inicijativu Evropske prestonice kulture koja realizuje sada već prepoznatljiv događaj. Naime, i ovog 13. januara spajaju se različiti muzički žanrovi sa neuobičajenim lokalitetima, na koje, ako i nismo zaboravili, nismo računali kao na koncertne prostore. Zato Novosađani imaju priliku da posete Reformatorsku crkvu, Radnički dom, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, i brojna druga mesta na kojima ih očekuju svetska i domaća imena muzike za svačiji ukus, dok gostujući vizuelni umetnici rekreiraju prostor u do sada neviđenu scenu.

Simboli Dočeka 7531.

Prenamena prostora u okviru Dočeka postala je prepoznatljiva i na internacionalnom nivou te privukla brojne posetioce iz inostranstva, ali je bila i povod da Novi Sad dobije Nagradu za najbolji evropski trend brend u kulturi. Prateći svetske trendove i čuvajući autentičan pečat, Doček je uneo novi duh u kulturni život Novog Sada i kod publike stvorio naviku da 13. januara iscrta svoju mapu grada i napravi lajnap, koji ih vode kroz proslavu Nove godine. Ovog puta očekuju nas Konstrakta i Zemlja gruva, Sevdaliza, Tigran Hamasyan, Nneka, Danica Crnogorčević, YU grupa, Space Motion & Tribe, Lajko Feliks, Ke Ma i Šihan Vang, Shortparis i mnogi drugi, kojima se pridružuju renomirani vizuelni umetnici, arhitekte, scenografi i reditelji te od nastupa stvaraju događaje za pamćenje.

Novi koncertni prostori

Pozorišta u Novom Sadu biće koncertni prostor za svetske i domaće muzičke zvezde – Srpsko narodno pozorište, najstarije profesionalno pozorište kod Srba, na svojim scenama će ugostiti Danicu Crnogorčević, najaktuelniju pevačicu duhovne i etno muzike, senzaciju Evrosonga Konstraktu sa Zemljom gruva i svetsku divu Sevdalizu, poznatu po multižanrovskim provokativnim numerama. Spoj duhovne i alternativne muzike u jednoj od najstarijih kulturnih institucija kod nas prirediće pravo muzičko putovanje za sve prisutne. U Novosadskom pozorištu, koje je od inicijative za očuvanje mađarskog nacionalnog i kulturnog identiteta postalo jedna od najrelevantnijih ustanova kulture u Vojvodini i zemlji, nastupiće virtuozi klasične muzike koji nam dolaze iz Kine – Ke Ma i Šihan Vang, uz Silk & Wind Duo, i doneti neobične talase klasike u intiman prostor pozorišta u Jovana Subotića. A, Pozorište mladih, nekadašnje najstarije lutkarsko pozorište na našim prostorima nastalo pri Sokolskom društvu, biće idealno okruženje za Haelos, londonski bend poznat po trip hop zvucima kojima su osvojili Bilbordovu top listu.

Jedan od koncerata koji je među prvima rasprodat jeste onaj u Reformatorskoj crkvi, gde nastupa Lajko Feliks, jedan od najpoznatijih world music violinista u Evropi, poreklom iz Vojvodine. Reformatorska crkva je kao koncertni prostor zaživela u okviru Dočeka i osvojila publiku neogotičkim ambijentom koji čini neobičan spoj sa izvođačima koji su ovde nastupali, poput genijalnog Dejana Petrovića i Big Benda, Damira Urbana i drugih koji su obeležili Doček prethodnih godina. Ovog puta, za upotpunjen ambijent zadužen je Aleksandar Nikolić, proslavljeni reditelj, koji je, insprisan Feliksovim izvođenjima na violini, citri i tradicionalnim žičanim instrumentima, osmislio novo ruho stare crkve.

Sevdalinke nas ovog puta očekuju u jedinoj gimnaziji u Novom Sadu koja poseduje pozorišnu salu – Gimnaziji „Laza Kostić”, gde će nastupiti renomirani sastav Divanhana, proslavljen po modernim izvođenjima starih setnih pesama, kojima su našli put do svetske publike. Potpuno drugačiji zvuk čućemo u industrijskom ambijentu Fabrike u Distriktu gde nastupaju šampioni lajv nastupa – ruski sastav Shortparis koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Postali su poznati po provokativnim i društveno kritičkim pesmama koje su najbliže rok žanru u spoju sa brojnim drugim.

Mreža kulturnih stanica, odnosno čak devet objekata koji su novosagrađeni ili obnovljeni tokom prirpema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture, postaće žarišta Dočeka 13. januara jer nas i ovde očekuju audio-vizuelni događaji koje vredi posetiti. Glavna prednost kulturnih stanica jeste decentralizacija sadržaja, što znači da su ovi prostori raspoređeni i van centra grada – tako da nemate izgovor da ne posetite neki od nastupa.

U KS Svilari čućemo Sanu Garić, jedan od simbola nove domaće alternativne scene koja kombinuje snažan vokal i elektronsku muziku. Bajkoviti ambijent KS Eđšeg na Grbavici ugostiće ljubitelje džeza, jer ovde nastupa trenutno naš najbolji džez bend EYOT, koji kombinuje zvuke džeza, panka i ambijentalne muzike. U Barci koja je oživela periferni deo grada, između Klise, Vidovdanskog naselja i Slane bare, nastupaju dva velika vokala domaćeg popa i roka – Đorđe David i Ivana Peters, dok bend Kal donosi prepoznatljive ritmove u KS Rumenka. U KS Bukovac, zelenoj oazi nadomak grada, Novu godinu slavimo uz ženski sastav La Banda, a u novootvorenoj KS Kovilj za Doček nastupaju kulturno-umetnička društva, miljenici lokalnog stanovništva, koji čuvaju autentičan duh ovog mesta.

Jedan od najaktuelnijih domaćih producenata i di-džejeva Space Motion stiže u Muzej savremene umetnosti Vojvodine što će biti poseban ugođaj za ljubitelje tehna i hausa – spoj monumentalnih građevina i elektronske muzike postao je svetski trend koji uvek budi interesovanje publike. U sličnom ritmu publika može da se provede u Radničkom domu, nepravedno zapostavljenom prostoru koji je ovom prilikom oživljen lajv tehno izvođenjem hrvatskog sastava ABOP, koji je ovenčan i Ambasadorovom nagradom.

Kulturni centar Novog Sada koji neguje bogatu tradiciju i koji je bio vesnik promena i stub kulturnog života grada biće mesto ugođaja za ljubitelje nežnijih tonova i balada u izvođenju snažnog vokala Tijane Bogićević. Legendarna Yu grupa koja je obeležila rok scenu bivše države i koja sa nesmanjenim žarom nastupa i danas, dolazi u svečanu salu NIS-ove zgrade i to prvi put u unplugged izdanju, što predstavlja pravu privilegiju za sve poštovaoce čuvenog sastava.

Novi Sad je u okviru Evropske prestonice kulture dobio i svoju prvu Gradsku koncertnu dvoranu u istoriji grada, što je veliki korak u kulturnoj svakodnevici – do sada su koncerti klasične muzike nalazili svoje alternativne prostore, poput Sinagoge, a sada imamo priliku da u ambijentu koji je uređen prema svetskim standardima koncertnih prostora uživamo u zvucima klasike. U Gradskoj koncertnoj dvorani nas očekuje nastup Tigrana Hamasyana, koji važi za jednog od najvećih džez pijanista današnjice. Dolazi iz Jermenije, a osvojio je Evropu izvođenjima za koje je dobio i prestižnu Eho džez nagradu. Sinagoga, koja je oduvek važila za omiljeni koncertni prostor zahvaljujući jedinstvenom ambijentu i akustici, dobiće novo ruho za koje je zadužen Dejan Stojkov, dok će glas fantastične Nneke, afričke r’n’b princeze, zaokupiti pažnju svih posetilaca. Sa video-projekcijama afro motiva i snažnim izvođenjem, Sinagoga nas ovog 13. januara vodi na egzotična mesta.

Nastupi nas očekuju već sledeće nedelje, tako da obezbedite svoje ulaznice na vreme putem Gigstix prodajne mreže i onlajn na njihovom sajtu, a onda vam ostaje da napravite dobar plan i krenete put muzike u prostore u kojima možda nikada niste ni bili. Doček i ovog puta priređuje događaje umesto koncerata i nastupa, one koje ćete pamtiti i one koji na pravi način ispraćaju godinu titule Evropske prestonice kulture.

Autorka: Leona Pap

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić, Marko Ristić, Miloš Milenković, Zoran Ješić

Povezani članci