Tigran Hamasyan: Izvođaču je najvažnija energija publike

Doček 7531. godine u Novom Sadu, 13. januara, jedinstvena je proslava Nove godine po julijanskom kalendaru, koju će uveličati nastupi domaćih i inostranih izvođača i drugi događaji na više od 20 lokacija širom grada. Jedan od najvećih džez pijanista današnjice, koji će ovom prilikom održati spektakularan koncert u Novom Sadu, jeste Tigran Hamasyan, u čijoj ćemo muzici uživati u više od sat vremena. Gradska koncertna dvorana će u noći Dočeka 7531. godine zasijati kao nikada do sada na nastupu dobitnika prestižne evropske Eho džez nagrade.

Detinjstvo jermenskog umetnika, koji će sada u Srbiji nastupiti po drugi put, bilo je obeleženo muzikom. Sa samo dve godine pokazao je izuzetno interesovanje za instrumente, a već sa tri godine pevao je numere Led Zepelina, Deep Purple-a, Bitlsa, Luisa Armstronga i Kvinsa, pokušavajući da se prati na klaviru. U svet džez muzike ušao je sa svega sedam godina i od tada je ovaj muzički žanr njegova velika strast. Nagrađivani pijanista Tigran Hamasyan danas je uspešan student muzike na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu, a sada ovaj veličanstveni umetnik dolazi na Doček 7531. da još jednom pomeri granice vrhunskog džeza!

Dok iščekujemo događaj koji se ne propušta, pročitajte šta nam u Evropsku prestonicu donosi Tigran Hamasyan.

Novosađani se veoma raduju vašem nastupu u okviru Dočeka. Šta ste pripremili za ovu priliku i kako će izgledati program?

Izvodiću mešoviti solo repertoar. Biće kompozicije iz An Ancient Observer, A fable, For Gyumri i još mnogo toga…

Nastupaćete u prvoj Gradskoj koncertnoj dvorani u istoriji Novog Sada, koja je otvorena tokom priprema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture. Sada naš grad ima još jedan novi prostor posvećen umetnicima i njihovom stvaralaštvu. U kojoj meri prostor utiče na vaš nastup i odnos sa publikom?

Za izvođača na sceni veoma je važna akustika sale i energija publike. Nikada ranije nisam nastupao u Gradskoj koncertnoj dvorani, ali sudeći po fotografijama – izgleda prelepo. Do sada sam jednom nastupao u Srbiji i to davno, tako da se veoma radujem povezivanju sa mojom srpskom publikom!

Novosađani jedini imaju Doček, jedinstveni brend koji povezuje dve proslave Nove godine, dva načina računanja vremena i dva pisma – kako vi doživljavate doček Nove godine?

Nova godina je vreme da razmislimo o proteklim godinama i da naučimo iz njih kako bismo bili bolji i uspešniji u onoj pred nama!

Doček će u Novom Sadu zatvoriti godinu Evropske prestonice kulture, u kojoj je naš grad posetilo preko 6.000 umetnika. Šta po vašem mišljenju ovakva laskava titula donosi jednom gradu?

Čestitam Novom Sadu što je Evropska prestonica kulture. Divno je za stanovnike grada i posetioce iz regiona da imaju priliku da u velikoj meri budu izloženi umetnosti i muzici!

Koga slušamo na Dočeku 13. januara?

Osim ovog sjajnog umetnika, u Novom Sadu će na Dočeku 7531. nastupiti i drugi vrhunski izvođači domaće i inostrane muzičke scene. Doček 7531. je upravo prepoznatljiv po tome što spaja vizuelnu i izvođačku umetnost, sa nesvakidašnjim koncertnim prostorima u kojima se nastupi održavaju.

Kako vlada ogromno interesovanje za ovu proslavu Nove godine, ostalo je veoma malo ulaznica, te ukoliko ih još uvek niste obezbedili, pravo je vreme za to. Ulaznice za koncerte možete kupiti na svim Gigs Tix prodajnim mestima, kao i onlajn na njihovom sajtu. 

Evo koja muzička imena takođe dolaze u Novi Sad:

Space Motion & Tribe (22 časa, Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

ABOP (22 časa, Radnički dom)

Haelos (22 časa, Pozorište mladih)

EYOT  (20 časova, Kulturna stanica Eđšeg)

Danica Crnogorčević (19 časova, Srpsko narodno pozorište)

Sevdaliza (22 časa, Srpsko narodno pozorište)

Konstrakta i Zemlja gruva (23 časova, Srpsko narodno pozorište)

Shortparis (23 časa, SKCNS Fabrika) 

Sana Garić  (21 čas, Kulturna stanica Svilara)

Đorđe David i Ivana Peters  (21 čas, Kulturna stanica Barka)

Ke Ma i Šihan Vang, uz Silk & Wind Duo (20 časova, Novosadsko pozorište)

Tijana Bogićević (21 čas, Kulturni centar Novog Sada, velika sala)

Lajko Feliks (24 časova, Reformatorska hrišćanska crkva)

Divanhana (21 čas, Gimnazija Laza Kostić)

YU grupa (20 časova, svečana sala NIS-a). Podršku programu Yu grupe na Dočeku pružila je kompanija NIS.

Nneka (20 časova, Sinagoga)

Foto: Elena Petrosyan

Povezani članci