Kultura vas zove ovog vikenda

Iako je godina titule Evropske prestonice kulture zvanično završena, još uvek imate priliku da posetite neku od tri spektakularne izložbe koje su obeležile istorijsku 2022. godinu.  Milutin: vreme i vaseljena, zatim  Život posvećen lepoti i umetnosti/Uroš predić, za sve!, kao i Mileva: mi smo stena izazvale su ogromnu pažnju javnosti, a prve dve ćete moći da pogledate samo do kraja januara, zato iskoristite priliku već ovog vikenda i krenite putem muzeja i galerija.

Uroš Predić, za sve!

Topla preporuka je da krenete od Galerije Matice Srpske i pogledate izložbu Uroš Predić za sve! Po prvi put u Novom Sadu publika je u prilici da vidi više od 100 dela jednog od najvećih srpskih i evropskih slikara, a izložba će trajati do 31. januara. U okviru pratećeg programa izložbe Uroš Predić, za sve! organizacija Per. Art će u izložbenim prostorima Galerije Matice Srpske realizovati ciklus inkluzivnih radionica. Očekuje vas muzičko-dramska radionica, likovna radionica i plesna radionica, više informacija o vremenu održavanja u narednim danima možete pronaći na našem kalendaru.

Milutin: vreme i vaseljena

Put će vas odvesti i do Studia M, gde vas očekuje nesvakidašnja multimedijalna izložba koja predstavlja svojevrsno putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa – Milutin: vreme i vaseljena. Ova interesantna postavka, inspirisana je čuvenim, najpreciznijim kalendarom naučnika Milutina Milankovića, a delo je autora dr Dušana Jovovića.  Možete je posetiti od utorka do subote, od 12 do 20 časova.

Uz multimedijalnog, renomiranog umetnika dr Jovovića, za ovu značajnu postavku zadužen je i prof. dr Aleksandar Petrović, autor narativa izložbe, ujedno i izuzetan poznavalac Milankovićevog života i dela, kojim se bavi više od 50 godina.

Mileva: mi smo stena

Ne propustite da pogledate još jednu spektakularnu izložbu Mileva: mi smo stena, o životu i značaju čuvene naučnice genijalnog uma Mileve Marić Ajnštajn, koji je i dan danas intrigantan i izaziva oprečne stavove. Ova postavka takođe je delo pomenutog autora dr Dušana Jovovića, multimedijalnog umetnika, a posetioci Dočeka 2023. godine imali su priliku da je po prvi put posete u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Izložba se sastoji od snažnog vizuelnog narativa koji na upečatljiv način pristupa liku i delu Mileve Marić Ajnštajn, žene koja je zauvek ostala u senci slavnog supruga, ali i preispituje simboliku prezimena Ajnštajn (jedna stena).

Radno vreme Muzeja grada Novog Sada je od 9 do 17 časova, ponedeljak je neradan.

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci