Stefan Milenković dobitnik Februarske nagrade

Februarska nagrada Grada Novog Sada će, 1. februara ove godine, biti dodeljena proslavljenom violinisti Stefanu Milenkoviću.

Na Dan Grada Novog Sada tradicionalno se dodeljuje Februarska nagrada čime se obeležava datum kada je naš grad 1748. godine zvanično proglašen slobodnim kraljevskim gradom od strane carice Marije Terezije.

Karijera Stefana Milenkovića broji hiljade nastupa širom sveta, svirao je za Gorbačova, Regana i papu Jovana Pavla Drugog, a već sa 16 godina odsvirao je svoj hiljaditi koncert i to u Meksiku. Milenković je bio profesor na nekoliko svetskih unverziteta, odmalena je važio za čudo od deteta, te je postao i najmlađi diplomac Univerziteta umetnosti u Beogradu. U njegovim rukama je danas violina iz 1783. godine Giovanni Battista Guadagnini.

Proslavljeni violinista se 2020. godine vratio u Srbiju i to baš u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture, gde radi kao umetnički direktor i kustos za klasičnu muziku kroz rad Gradske koncertne dvorane.

Pročitajte njegov intervju za naš sajt u kome je govorio o svom novom domu, tituli Evropske prestonice kulture, fascinantnim činjenicama iz bogate karijere i planovima za budućnost.

Februarska nagrada se dodeljuje svakog 1. februara za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada Novog Sada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana, za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinus kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima.

Fotografije: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci