Srećan rođendan, Novi Sade!

Pre 275 godina građani Petrovaradinskog šanca otkupili su od carice Marije Terezije status slobodnog i kraljevskog grada za 80.000 forinti. Ona je 1748. godine potpisala „Povelju slobodnog kraljevskog grada“, zbog čega se 1. februar  obeležava kao Dan grada Novog Sada. Upravo vas zato, na današnji rođendan grada, pozivamo da iskoristite dane pred nama, iznova upoznate (svoj) grad, posetite neke od aktuelnih izložbi besplatno, ali i uživate u drugim interesantnim aktivnostima za celu porodicu. Parking će u Novom Sadu 1. februara takođe biti besplatan.

Na Dan Grada Novog Sada tradicionalno se dodeljuje i Februarska nagrada, a ove godine ju je zasluženo dobio naš proslavljeni virtuoz na violini, Stefan Milenković.

Turistička organizacija Grada Novog Sada zajedno sa ustanovama kulture, povodom Dana grada, organizuje otvorena vrata 4. i 5. februara, kada će svi zainteresovani Novosađani, Novosađanke i njihovi gosti moći da vide izložbe poput Mileva: mi smo stena, Tamburaška tradicija u Vojvodini, ali i stalne postavke brojnih ustanova kulture potpuno besplatno.

Saznajte u koje vreme su zakazana stručna vođenja kroz brojne izložbe klikom na OVAJ LINK. 

Osim toga, kako legati Evropske prestonice kulture nastavljaju da žive, prva galerija na otvorenom, na Subinom platou u Limanskom parku, predstaviće novu izložbu Sekvence grada, koja je postavljena upravo za Dan grada.

Upoznajte istoriju grada…

… I sve manje poznate priče o starom gradskom jezgru i Petrovaradinskoj tvrđavi kroz organizovane besplatne turističke ture uz pratnju vodiča.

Turističke ture će biti na srpskom jeziku, a održaće se prema sledećem rasporedu:

Subota, 4. februar:

Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.30 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.

Nedelja, 5. februar:

Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.00 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.

Prijava za besplatne turističke obilaske grada i tvrđave je obavezna, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada, klikom ovde.

Dan grada uz besplatno klizanje i plivanje

Kako bi posetiocima pružili zadovoljstvo u klizanju i plivanju, javno preduzeće „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ – SPENS 1. februara neće naplaćivati ulaznice za ove sportove, te je ovo idealan način da provedete dan sa svojim najmilijima.

Termini za kupanje su: 9.30-11;   11.30-13;  16.30-18; 19.30-21.

Za klizanje:10.30-12; 18-19.30.

Besplatne karte se preuzimaju na blagajni. Maksimalan broj posetilaca po jednoj smeni, na bazenu iznosi 150, a na klizalištu 300 osoba.

Foto: Filip Petronijević

Povezani članci