Gradska koncertna dvorana: Novi simbol grada

Novi Sad je oduvek važio za centar kulture, a impesivna titula Evropske prestonice kulture koju je ponosno nosio prošle godine, doprinela je da se kulturni život grada podigne na novi nivo. U prilog tome govori i činjenica da je u EPK realizovano više od 4000 događaja, a prošlo 6000 umetnika iz više od 50 zemalja koji su ostavili trag u Novom Sadu. U istorijskoj godini titule otvorena je i prva u istoriji Gradska koncetna dvorana u Novom Sadu, u kojoj smo slušali velika muzička imena, ali i vanvremenska dela klasične muzike. Upravo ta nova Gradska koncertna dvorana će i ubuduće nastaviti da bude izuzetan prostor za koncerte, odnosno kreativno izražavanje umetnika koji doprinose kulturnoj ponudi grada i dodatno podižu kapacitete edukacije i umetnosti. Upoznajmo ovu značajnu ustanovu kulture.

Gradska koncertna dvorana spaja dve institucije

Specifičnost ovog prostora za koncerte jeste i to što je jedan od retkih primera u Evropi koji spaja dve važne institucije – Muzičku i Baletsku školu. Moderno zdanje Gradske koncertne dvorane na Bulevaru cara Lazara, dugoočekivani je dom za ove dve škole sa bogatom tradicijom, koje su odnegovale generacije mladih talenata. Muzička škola Isidor Bajić je dobila svoje prebivalište posle više od jednog veka, a Baletska škola nakon 70 godina.

Gradska koncertna dvorana je zvanično počela sa radom početkom godine titule Evropske prestonice kulture, setimo se i spektakularnog koncerta Vasila Hadžimanova u okviru programskog luka Seobe, kao i nastupa Boža Vreća, koji su okupili brojne ljubitelje vrhunske muzike.

Ova ustanova kulture je predstavljena godinu dana ranije, na Dočeku 7529. godine, 13. januara. Ovaj specifičan Doček održan je u online formatu tokom pandemije koronavirusa, a publika je imala priliku da putem interneta sluša prvoklasnog virtuoza na violini, Stefana Milenkovića, koji je nastupio upravo u Gradskoj koncertnoj dvorani i jednom od novih prostora za kulturu u Novom Sadu. Ovaj slavni violinista na funkciji je umetničkog direktora Gradske koncertne dvorane, a ovogodišnji je dobitnik Februarske nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos ovom gradu kulture.

Milenković ističe da je prva Gradska koncertna dvorana mesto na kojem će mladim umetnicima, osim kvalitetnog obrazovanja, biti pružena i prilika da se upoznaju i nastupaju sa velikim imenima klasične muzike.

„Smatram da svaki koncertni prostor treba da bude svojevrsno ogledalo grada u kome postoji, kao i da u tom odrazu uvek vidimo i nešto drugačije što nas inspiriše, nešto novo. Sa tom filozofijom pristupam i planiranju u ovom koncertnom prostoru, koji u simbiozi sa drugim kulturnim organizacijama doprinosi bogatstvu koncertne ponude Novog Sada“ – objasnio je Stefan Milenković.

Ustanova na 15. 000 kvadratnih metara

Gradska koncertna dvorana sa 480 mesta i dve manje sale sa 250, odnosno 180 mesta, koja se prostire na 15.000 kvadratnih metara, nova je platforma za kreativno izražavanje umetnika, a o značaju novoizgrađene atrakcije govori i činjenica da je u Novi Sad, u susret prvoj školskoj godini rada ove ustanove, pristiglo čak 76 novih klavira, što je bila vest koja je obišla ne samo zemlju i region, nego i svet. Novi Sad je, dakle, oduvek centar kulture i umetnosti, a Gradska koncertna dvorana kojom se ponosi u Evropi i svetu, još jedan je pokazatelj da je Novi Sad, zaista, grad klasične muzike.

Informacije o aktuelnim dešavanjima u prvoj novosadskoj Gradskoj koncertnoj dvorani pratite na zvaničnom sajtu i facebook stranici, ali i u kalendaru na našem sajtu.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci