5 razloga da posetite izložbu Mileva: mi smo stena

Naučnica blistavog uma Mileva Marić Ajnštajn, nepriznati je genije i žena koja je u svetu nauke ostala u senci supruga Alberta. Ipak, o njenom životu i delu i danas nedovoljno znamo, zbog čega je upravo njen lik poslužio kao inspiracija dr Dušanu Jovoiću, multimedijalnom umetniku, da napravi interaktivnu multimedijalnu izložbu Mileva: mi smo stena kakva do sada nije viđena na ovim prostorima, a koja je krunisala godinu titule EPK. Izložba je otvorena u novogodišnjoj noći, kada je izazvala ogromnu pažnju javnosti. Mi vas pozivamo da posetite Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi i pokušate da otkrijete njen naučni značaj i saznate ko je, zapravo, bila Mileva. Donosimo vam pet razloga da posetite ovu spektakularnu izložbu koja se prostire na neverovatnih 1200 kvadratnih metara.

#1 Zavirite u blistavi um genijalne naučnice

Po prvi put u Novom Sadu, svetska i domaća publika ima priliku da vidi interaktivnu izložbu u Muzeju grada Novog Sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali i na svojstven način stekne sliku o životu i značaju Mileve, kroz umetničku prizmu autora dr Dušana Jovovića, renomiranog multimedijalnog umetnika. Inspiraciju za ovu izložbu umetnik je pronašao u neisrpnim pismima koja su ostala iza Alberta i Mileve. Pokušajmo, stoga, zajedno da dođemo do odgovora zbog čega je Mileva ispred svog stavljala uspeh svog supruga Alberta Ajnštajna, kao i kakav odnos su imali ovih dvoje genijalnih naučnika.

#2 Novi mediji na 1200 kvadratnih metara

Izložba Mileva: mi smo stena, multimedijalna je postavka koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge. Upotrebom najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma kojim se Mileva Marić obraća publici, ali i onog klasičnog umetničkog jezika, postavka na neverovatnih 1.200 kvadratnih metara obnovljenog dela Muzeja grada, sjajnom simbolikom progovara o Milevinom javnom, ali i privatnom životu. Prolaskom kroz 12 svetlih i tamnih celina izložbe, upoznaćete pravu sliku ove tajanstvene žene blistavog uma.

#3 Zavrtite pedale belog bicikla

U prvoj prostoriji ove nesvakidašnje postavke centalno mesto zauzima beli bicikl, koji je bio važan deo života ove naučnice koja se otežano kretala usled kraće leve noge. Kada na njega sednete i zavrtite pedale, pred vama se otvara “Milevina perspektiva”. Specijalna tehnologija omogućiće vam da uronite u davna vremena i bliže spoznate sudbinu, lik i delo ove naučnice.

dr Dušan Jovović

#4 Otkrijte tajnu sobu

Zavirite u tajnu sobu i otkrijte Milevinu ali i sudbinu vanbračnog deteta sa Albertom, koje je rodila u roditeljskoj kući u Novom Sadu, u januaru 1902. godine, daleko od očiju javnosti, a koje Albert nikada nije upoznao. Izložba će vam dočarati i zbog čega se Mileva, u svojoj 27. godini, sa nezavršenim fakultetom i vanbračnim detetom, osećala kao sramota za porodicu.

#5 Uđite u jedinstvenu sobu svitaca

Ukoliko ste iskoristili priliku da posetite izložbu Vreme i vaseljena, istog autora, gde je, podsetimo, nosilac vremena bila pčela, kod Mileve je to svitac. Upravo je autor izložbe jednu od prostorija u Muzeju posvetio trenutku kada je Mileva gledala koreografiju svitaca iznad Titelskog brega.

Izložbu možete posetiti svakog dana osim ponedeljka od 9 do 17 sati. Ekskluzivni partner izložbe Mileva: Mi smo stena je Erste banka.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci