Ponos nacije: Galerija Matice srpske

Povodom obeležavanja 175 godina od osnivanja novosadske Galerije Matice srpske, ova nacionalna muzejska ustanova predstaviće danas u 19 časova novu monografiju Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske, autorke, dr Tijane Palkovljević Bugarski, muzejske savetnice i upravnice GMS. Ova monografija nam, kroz veliki broj dokumentarnih fotografija i reprodukcija umetničkih dela, predstavlja istorijat ustanove i ukazuje na njenu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta, na koje ćemo se osvrnuti i u nastavku teksta.

Galerija Matice srpske je u oktobru prošle, titularne godine Evropske prestonice kulture, započela jednogodišnje obeleževanje značajnog jubileja, velikom izložbom Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti. Ovom postavkom je napravljen iskorak u participativnom pristupu i načinu izlaganja, jer je izložba dostupna svim kategorijama društva, u duhu evropskih vrednosti tolerancije. Ove godine, obeležavanje godišnjice se nastavlja, a vikend pred nama donosi nam i završnicu velike izložbe od nacionalnog značaja, koju možete posetiti do 12. februara. Mi vas pozivamo na stručna vođenja 11. februara, ujedno i dan smrti velikog srpskog umetnika Uroša Predića. Publiku će kroz ovu nesvakidašnju postavku voditi autorka dr Snežana Mišić u 13 časova, a kustosko vođenje Gorana Vujkova zakazano je u 17 časova. U nedelju, 12. februara na poslednji dan izložbe, publiku će u 13 časova voditi prof. dr Igor Borozan, dok će vas sa delima u 17 časova upoznati dr Snežana Mišić.

Tokom proleća i leta ove godine, u planu Galerije Matice srpske je adaptacija izložbenog prostora zarad nove stalne postavke srpske umetnosti novijeg doba, te nas očekuje i otvranje izložbe Poklon-zbirka Dragiše Brašovana krajem maja, na kojoj će biti predstavljeni predmeti primenjene umetnosti, slike, skulpture i crteži koje su njegove naslednice ostavile Galeriji na dar 2020. godine. Krajem leta planirana je realizacija izložbe Jedna epoha, dva umetnika, tri slike u saradnji sa austrijskim nacionalnim muzejima, te ćemo imati priliku da vidimo dela Gustava Klimta i Paje Jovanovića, čime će se ujedno promovisati bilateralna saradnja između Republike Austrije i Republike Srbije. Oktobar je mesec kada će Galerija Matice srpske proslaviti rođendan retrospektivnom izložbom Vase Pomorišca.

„Za mene je ovaj jubilej kraj jedne epohe od 25 godina tokom kojih smo uspešno transformisali ustanovu od tradicionalnog i konzarvativnog muzeja u moderan muzej otvoren za sve. To je bio period u kome smo ostvarili brojne snove: renovirali zgradu, unapredili uslove čuvanja i izlaganja, obogatili fond sa 3330 dela, napravili 306 izložbi i publikovali 224 publikacije. Ipak, najvažniji iskorak bio je što smo uspeli da ostvarimo brojna međunarodna partnerstva i pokrenemo saradnju i razmenu izložbi sa brojnim evropskim muzejima. Ovaj jubilej je zaista momenat za slavlje i ponosno isticanje svega postignutog jer je mnogo toga dobrog učinjeno, te s pravom možemo reći da smo postali ponos nacije“ – izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski u intervjuu za Visit Novi Sad.

Galerija Matice srpske zaista jeste ponos nacije. Ona je jedna od najstarijih i najbogatijih nacionalnih muzejskih ustanova osnovana 1847. godine u Budimpešti u okviru Matice srpske, kao najstarije književne, naučne i umetničke ustanove. Smeštena je na Trgu galerija od 1968. godine i jedna je od nezaobilaznih institucija novosadskih turista. Matici srpskoj dobrotvor Sava Tekelija zaveštao je celokupnu svoju imovinu, koju je uključivala i vrednu kolekciju portreta, a potom su se pokloni nizali i zbirka se uvećavala. Ovako je nastao Muzej Matice srpske, koji je počeo s radom 1933. godine, kada su njegove zbirke – umetnička, arheološka, numizmatička i etnografska – prezentovane javnosti. Kasnije su sve zbirke osim umetničke ustupljene Vojvođanskom muzeju, a umetnička zbirka predstavljala je temelj novoosnovane institucije, nazvane Galerija Matice srpske. Danas ova ustanova koja je čuvar bogatog kulturnog nasleđa koje baštini, s ponosom proslavlja 175 godina postojanja jedinstvenim programom koji novosadska publika može da doživi jedino u gradu kulture koji je, zasluženo, bio nosilac titule Evropska prestonica kulture.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci