Sava Šumanović: Portret jednog umetnika

Jedan od najistaknutijih projekata prošlogodišnje Evropske prestonice kulture, koji je i nakon istorijske godine titule za Novi Sad nastavio da živi kroz povezivanje različitih institucija, jeste izložba od nacionalnog značaja o velikanu srpskog slikarstva Savi Šumanoviću (Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata). Izložba otvorena tokom Kaleoidoskopa kulture, koju je u godini EPK pogledalo više od 26 hiljada Novosađana i domaćih i inostranih posetilaca, izazivala je veliku pažnju javnosti, a ove godine odjeci njenog značaja ogledaju se kroz nastavak realizacije projekta posvećenom ovom izuzetnom umetniku i postavku dečjih radova Portret jednog umetnika, u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i nekoliko novosadskih vrtića PU Radosno detinjstvo. Upravo ovaj projekat koji je proizišao u cilju rane edukacije najmlađe publike, budućih poštovaoca vrhunske (nacionalne) umetnosti, još jednom ističe značaj visokog standarda realizacije umetničkih događaja koji je EPK postavila, ali i značaj koji je ostavila ne samo na dalji razvoj kulture grada u godinama koje slede, već i na očuvanje bogatstva kulturnog nasleđa.

Izložba dečijih radova Portret jednog umetnika posvećena Savi Šumanoviću biće otvorena od 25. februara, sa početkom u 11 sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i trajaće do 19.marta.

Postavka je rezultat serije edukativnih kreativnih programa za predškolski uzrast Kustos u vrtiću, upriličenih  u saradnji sa Predškolskom ustanovom Radosno detinjstvo. U godini titule Evropske prestonice kulture, programi su bili posvećeni Šumanoviću povodom 80 godina od smrti ovog našeg velikog slikara.

Deca su tokom nekoliko meseci kroz razgovor i didaktičke igre upoznala umetnikov slikarski razvoj, od dela nastalih nakon školovanja u Zagrebu, zatim u Parizu, početkom dvadesetih godina 20. veka, sve do specifičnog „Kako znam i umem stila“. Istovremeno, na drugačiji način, netipičan za vrtiće i muzeje, kroz kompjutersku prezentaciju i stare fotografije iz arhiva Spomen-zbirke, mogli su čuti i o umetnikovim razlozima za slikanje pojedinih motiva. Autorka programa je Milica Orlović Čobanov, viša kustoskinja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a projekat je ostvaren je uz pomoć saradnika za likovo vaspitanje Jelene Tišme (Vrtić „Vilenjak“ i „Pčelica“) i Viktorije Čikoš (Vrtić „Čarolija“ i „Mrvica“).

Ljubav prema umetnosti gradi se od detinjstva, što je i u godini titule EPK kroz realizaciju programa za decu bio jedan od ciljeva ovog evropskog projekta, te vas i sada pozivamo da odvedete svoje najmlađe na izložbu radova vršnjaka Portret jednog umetnika, i upoznate ih sa pričom o velikom srpskom slikaru koji je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj umetnosti, a čija su pojedina dela i danas deo stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Foto: Vladimir Veličković, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Povezani članci