Mart u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite ovog meseca

Zakoračimo zajedno u mesec koji najavljuje proleće, uzbudljivom ponudom raznovrsnih umetničkih događaja u gradu kulture. Kakva gradska dešavanja nam donosi mart u Novom Sadu, saznajte u nastavku teksta, a kako biste uvek bili u toku sa događajima po gradu, redovno pratite naš kalendar na sajtu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svačiji ukus, pa vas unapred pozivamo da ovaj mesec posvetite umetnosti, koja je u ovom gradu na svakom koraku.

Novi Sad u znaku pisane reči

Mesto susreta pisaca i čitalaca i ove godine biće Novosadski sajam, na Međunarodnom sajmu knjiga koji će se održati od 7. do 13. marta. Iskoristite odličnu priliku da nabavite nove naslove po promotivnim cenama izdavača i upotpunite kućnu biblioteku. Posebnu kulturnu vrednost ovoj manifestaciji daju “Dani Laze Kostića”, u okviru kojih gostuju pisci dobitnici književnih nagrada, prevodioci, književni kritičari, kao i književna nagrada “Laza Kostić”,  koja se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje, ali i izdavački poduhvat, između dva Sajma knjiga. Pored ove, biće dodeljene nagrade za dečju književnost i “Zaharije Orfelin” za najlepšu knjigu.

U istom terminu održavaju se 27. međunarodna izložba umetnosti ART EKSPO, kao i 18. međunarodni sajam obrazovanja Putokazi, koji 9. i 10. marta promoviše profile obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu.

U ritmu muzike

Vratimo se kroz vreme i čujmo iznova najpoznatije strane 2000’s hitove na žurci From Zero To Ten, koja će se održati 4. marta u Domu kulture sa početkom u 21 čas. Ljubiteljima rejv žurki, ovaj mart u Novom Sadu biće rezervisan za Green love rođendansku žurku koja će se održati 18.marta u Hali 2 na Novosadskom sajmu. Ulaznice možete nabaviti na prodajnim mestima Gigstix-a i online.

Mart će obeležiti mi drugi sjajni nastupi, a Visit Novi Sad ovog meseca izdvaja koncert Slobodana Trkulje i sastava Balkanopolis, 11. marta u 17 i 20 časova, kojim će otpočeti nova muzička sezona u Gradskoj koncertnoj dvorani. 

Orthodox celts nastupiće u subotu 18. marta u SKCNS Fabrici, a neretko ističu kako im je Novi Sad – druga kuća. Ne propustite ni koncert grupe Van Gogh, 24. marta u Domu kulture, sa početkom u 20 časova.

Đir kroz aktuelne izložbe i tematske šetnje

Mesec kojim počinje novo godišnje doba ne može proći ni bez sjajnih aktuelnih izložbi u gradu kulture. Mart u Novom Sadu neka vam bude prilika za jedan kulturni đir, te zavirite u galerije, muzeje i druge izložbene prostore i uzmite svoju dozu umetnosti. Prošetajte do Trga galerija do Galerije matice srpske, gde vas očekuje nova izložba Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza koja je otvorena od 3. marta do 7. maja ove godine, a sa decom pogledajte i Portret jednog umetnika u Spomen-zbirci Pavle Beljanski, postavku otvorenu do 19. marta. Svoju šetnju nastavite i preko Dunava do Muzeja Grada Novog Sada i posetite fenomenalnu izložbu autora dr Dušana Jovovića, Mileva: mi smo stena, Otkrijte ko je zapravo bila Mileva Marić Ajnštajn, naučnica genijalnog uma koja je za života ostala u senci svog supruga, a mi vam donosimo čak pet razloga da je posetite. Ovu izložbu možete obići i 5. marta u okvitu turističke ture Tajne Petrovaradinske tvrđave i tako zaokružite priču o istoriji Podgrađa, odakle je i potekao Novi Sad.

Prošetajte i do Limanskog parka i Subinog platoa, gde vas u prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom očekuju Sekvence grada, izložba radova sedam umetnika na 49 jarbola koji se vijore na vetru. Među istaknutim domaćim umetnicima, ovoga puta je i prof. Mileta Poštić, novosadski umetnik koji je na Dan državnosti odlikovan ordenom za zasluge u kulturi, a sa kojim smo nedavno porazgovarali o ovoj izložbi.

Novi Sad će nam ispričati zanimljivu priču o značajnim Novosađankama u tematskoj šetnji Znamenite Novosađanke, koja će se održati 8. i 9. marta sa početkom u 18 časova. Ukoliko želite da saznate za kim su se okretali na korzou, ko je svojim stihovima lomio muška srca, ali i ko su bile umne i obrazovane dame, supruge, govornice, produhovljene dobrotvorke, rezerviše mestu na ovoj turi putem telefona 065/61-64-100, a više informacija pročitajte ovde.

Na pozorišnim daskama…

Ukoliko ste neposredno pre dočeka Nove godine propustili priliku da uživate u sjajnom koncertu Rock Opera – Queen simphony, koju izvode Novosadski Big bend sa solistima i orkestrom i horom opere SNP-a, 7. marta sa početkom u 20 časova očekuje vas nastup za pamćenje. Ulaznice su uveliko u prodaji! Najstariji teatar u Srbiji nam ovog meseca donosi i dve premijere, koje takođe izdvajamo. U pitanju je predstava Jevanđelje po F. M. Dostojevskom, koja će premijerno biti izvedena 17. marta u 19. 30 časova (naredna izvođenja su narednog dana, ali i 20. marta, takođe u 19.30 časova), kao i opera Evgenije Onjegin, u četiri čina, čija je premijera zakazana za 28. mart sa početkom u 19 časova (naredno izvođenje je 30. marta u 19 časova).

Predstavu Antigona, koja je poslednjeg dana februara premijerno odigrana u Novosadskom pozorištu, glumci ovog pozorišta odigraće i 2. marta sa početkom u 19 časova. 

U Pozorištu mladih nas ovog meseca ponovo očekuje izvođenje predstave Guliverova putovanja, koja je u režiji Kokana Mladenovića odigrana u okviru programa EPK – Bajke budućnosti. Posetite Pozorište mladih 5. marta u terminima od 11 i 18 časova i pogledajte sjajnu predstavu koja će privući i pažnju mališana. Gostovanje sjajne glumačke postave Ateljea 212, donosi nam predstavu Kafa i cigarete, koja će se odigrati 30. marta sa početkom u 19. 30 časova, na velikoj pozorišnoj sceni.

Guliverova putovanja

Bazar – prilika za dobar pazar

Čuvena Riblja pijaca u centru Novog Sada svakog meseca se pretvara u Noćni bazar, a ovog marta će se održati po prvi put ove godine i to na početku i sredinom meseca, tačnije 3. i 17. marta. Osim domaće hrane, suhomesnatih proizvoda, vina, piva i drugih lokalnih proizvoda preduzetnika iz Novog Sada i okoline, imaćemo priliku da kupimo i unikatne rukotvorine. Začinite ovaj mart u Novom Sadu mnoštvom sjajnih ukusa. Još jedno mesto okupljanja ljubitelja kvalitetnih domaćih proizvoda i unikatnih predmeta jeste manifestacija Fenseraj ukusa, koja će se održati 11. marta na Detelinarskoj pijaci.

Fortress Challenge

Ukoliko ste fizički aktivni i volite izazove, prijavite se za Fortress challenge na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji će se održati 18. marta. Staza duga 10 kilometara obuhvata klasične „OCR“ prepreke, ali i potpuno nove izazove usklađene sa specifičnom konfiguracijom terena. Učesnici, pored uzbudljivog sportskog podviga, imaju priliku da posete neke od najzanimljivijih delova tvrđave, istorijske lokacije, šančeve i tunele. Deo staze obuhvata najveći kontraminski sistem iz XVIII veka i treći po veličini podzemni sistem odbrane u svetu, Carski šanac. Trka dalje ide i tunelom Franca Jozefa, Podgrađem, „Vodenim gradom“, Gornjim gradom, zatim pored čuvenog simbola Novog Sada – Pijanog sata, ali i raznim tunelima, među kojima je i tunel kroz koji je prolazio čuveni voz „Orient Express“.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci