Žene u umetnosti kao večna inspiracija

U susret međunarodnom prazniku Dan žena, koji se širom sveta proslavlja 8. marta i kojim se obeležava dan borbe za ženska ljudska prava, predlažemo vam da napravite zanimljivu turu po ustanovama kulture u Novom Sadu. Povedite svoje prijateljice, majke, ćerke na uzbudljivu avanturu gradom kulture i posetite zajedno neke od aktuenih i stalnih izložbenih postavki koje slave žensko stvaralaštvo.

Mileva: Mi smo stena

Kroz multimedijalnu postavku u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, Mileva: mi smo stena, otkrivamo ko je zapravo Mileva Marić Ajnštajn, osim što je bila čuvena srpska matematičarka iz Titela i žena genijalnog uma, čije su ideje bile ispred vremena u kom je živela. Ipak, njen doprinos svetskoj naučnoj zajednici nikada nije bio prihvaćen u meri u kojoj je vredeo, a svoj uspeh uvek je stavljala iza uspeha proslavljenog supruga, nobelovca Alberta Ajnštajna. Upoznajte ovu heroinu nauke kroz fenomenalnu izložbu autora dr Dušana Jovovića, a mi vam donosimo čak pet razloga da je posetite.

Svoju šetnju nastavite i do Kisačke 20, gde možete videti kuću u kojoj je Mileva živela sa svojim roditeljima, koja je danas pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Izložbe na Trgu galerija

Prošetajte na Dan žena i do Trga galerija, odnosno Galerije matice srpske, gde vas u okviru stalne postavke očekuju brojna umetnička dela koja slave žensku snagu i lepotu, ali i žensko stvaralaštvo. Ne propustite da se susretnete sa delima heroine srpskog slikarstva, akademika i članice SANU – Katarine Ivanović, zatim Zore Petrović, jedne od najznačajnijih predstavnica srpskog ekspresionizma, kao i izuzetne Nadežde Petrović, čija dela su prikazana i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u kojoj ćete se takođe susresti sa heroinama moderne umetnosti.

U Galeriji Matice srpske vas očekuje i nova izložba Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza koja je otvorena do 7. maja ove godine, a u pitanju je priča o životu, ali i ljubavi prema slikarstvu i književnosti dvoje supružnika Olgi Kešeljević i Marku Barbezi. Upoznaćemo ženu koja je bila istoričarka umetnosti i glumica sa Cetinja, čije su portrete naslikali neki od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Izložba obuhvata 95 eksponata – među kojima su najzastupljeniji radovi Ljubice Cuce Sokić, umetnice i bliske prijateljice Olge Kešeljević.

Ko su znamenite Novosađanke?

Dan žena u gradu kulture priča nam i zanimljivu priču o značajnim Novosađankama, te vam savetujemo da odete i u tematsku šetnju Znamenite Novosađanke, koja će se održati 8. i 9. marta sa početkom u 18 časova. Ukoliko želite da saznate za kim su se okretali na korzou, ko je svojim stihovima lomio muška srca, ali i ko su bile umne i obrazovane dame, supruge, govornice, produhovljene dobrotvorke, rezerviše mesto na ovoj turi putem telefona 065/61-64-100, a više informacija pročitajte ovde.

Sekvence grada

Jedna od aktuelnih izložbi u Novom Sadu je i postavka Sekvence grada, na 49 jarbola koji se vijore na prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom, prostornom legatu savremenog stvaralaštva gradu nakon titularne godine Evropske prestonice kulture. Među radovima sedam istaknutih domaćih umetnika, nalaze se i dela vizuelne umetnice Milice Milićević, koja se predstavlja ovom prilikom zajedno sa kolegom Milanom Bosnićem.

Heroine Pavla Beljanskog

Ko su heroine moderne umetnosti iz kolekcije Pavla Beljanskog, pasioniranog ljubitelja umetnina, imali smo priliku da upoznamo u godini titule Evropske prestonice kulture kroz izložbu Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koja je privlačila izuzetnu pažnju domaće i inostrane publike. Uzimajući u obzir izuzetan odjek ove vredne postavke, izložba je nastavila da živi i nakon što je Novi Sad predao titulu ovogodišnjim prestonicama kulture, što još jednom potvrđuje značaj i uticaj na kulturu koji je ovo prestižno evropsko priznanje donelo ne samo Novom Sadu već i čitavoj Srbiji. Ukoliko niste imali priliku da se u maju prošle godine susretnete sa delima heroina iz kolekcije Beljanskog, to možete uraditi sada, ali u Beogradu u Domu Vojske Srbije, gde je ova postavka trenutno izložena. Pavle Beljanski je više od četiri decenije pažljivo sakupljao dela srpskih umetnika, među kojima su i brojne vrhunske umetnice, kako bi napravio zbirku i sačuvao je od zaborava. A njegovo vrednovanje i izbor umetnica za antologiju nacionalne i jugoslovenske moderne umetnosti, veliki su poduhvat.

Autorka: Marina Marić

Foto: GMS, Vladimir Veličković

Povezani članci