Top 5 muzejskih atrakcija u Novom Sadu

Novosađani su uvek u nekom kulturnom điru – ako nisu na nekoj izložbi, sigurno su na nekom dobrom koncertu. Ako želite da se pridružite građanima Evropske prestonice kulture u obilasku muzeja, pomoći ćemo vam. Izdvajamo top pet muzejskih atrakcija Novog Sada da započete svoj đir, a vi svoju turu posle nastavite licem u lice sa remek-delima koje naš grad čuva.

Mileva: Mi smo stena u Muzeju Grada Novog Sada

Ova izložba nije samo na spektakularan način krunisala godinu Evropske prestonice kulture, već je pokazala da je Novi Sad spreman na inovativne pristupe organizovanja izložbi.

Postavka Mileva: Mi smo stena, inspirisana umom Mileve Marić Ajnštajn, blista u 1200 m2 novog prostora Muzeja Grada Novog Sada. Ovo je simbolički nastavak izložbe Milutin: Vreme i vaseljena, autora dr Dušana Jovovića, koja je obeležila otvaranje godine titule Evropske prestonice kulture.






Ukoliko je posetite bićete u prilici da upoznate sudbinu, lik i delo slavne naučnice kroz specijalnu tehnologiju: hologram, interaktivne instalacije, 3D animacije i nove medije. Možete je posetiti svakog dana osim ponedeljka, od 9 do 17 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.

Rimski šlemovi u Muzeju Vojvodine

Tri rimska pozlaćena šlema jedinstveni su artefakti Muzeja Vojvodine. Pronađeni su nedaleko od Novog Sada, u sremačkim selima Berkasovo i Jarak. Nosili su ih visoki oficiri rimske vojske, ali i pripadnici konjičkih trupa. Na jednom je napisano: Dizone, nosi u zdravlju – delo Avita, te tako imamo saznanje i o vlasniku i o majstoru koji ga je napravio. Šlemovi su bili zvezde izložbe Tamo gde se seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine, koja je tokom godine Evropske prestonice kulture, pomerila granice predstavljanja ovakvih artefakata javnosti.




Nadurena devojčica Uroša Predića

Publika odlično poznaje ime Uroša Predića, a i njegov slikarski opus. Galerija Matice srpske je prava riznica nacionalne umetnosti, te ne čudi da tamo možete pronaći remek-dela ovog autora. Jedna od najprepoznatljivijih slika je svakako Nadurena devojčica, za koju je autor dobio Gundlovu nagradu kao najbolji student Bečke akademije. Deo je stalne postavke ovog muzeja, ali je imala vidljivo mesto i u okviru projekta Uroš Predić za sve, koji je prilagodio dela ovog autora slepima, gluvima, osobama sa fizičkim i intelektualnim invaliditetom.

Doručak na travi Save Šumanovića u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Deo je jedne od najboljih kolekcija u zemlji. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog čuva sliku Doručak na travi, jednog od najpoznatijih domaćih umetnika. Sava Šumanović je jedan u nizu interpretatora teme Doručak na travi, među kojima su Mone, Mane i Pikaso, ali je upravo Šumanović u nju utkao svu autentičnost ovog stila. Ova slika je jedna od retkih autoportreta autora. Deo je stalne postavke koju povezuje jedinstvena nit kolorističkog sklada i likovnog ritma ovog muzeja. Muzej se tokom godine titule Evropske prestonice kulture povezao sa Galerijom Matice srpske i Galerijom slika Sava Šumanović iz Šida, ali i internacionalnim partnerima kako bi napravio jedinstvenu izložbu koja predstavlja vanvremensko delo ovog autora.

Muzej Prisajedinjenja

U okviru Muzeja Vojvodine radi i Muzej prisajedinjenja 1918. Baš ovde se možete informisati o nizu političko-društvenih događaja koji su doveli do prisajedinjenja Vojvodine. Možete saznati više o ratovima na prostoru Balkana, seobama, te naseljavanju Vojvodine. Ovo je nezaobilazno mesto ukoliko želite da razumete društveno-političke prilike ovog kraja.

Autor: Petar Vučković

Foto: Promo, Vladimir Veličković

Povezani članci