April u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite ovog meseca

Sve duži i lepši dani pred nama idealni su za posetu kulturnim događajima u gradu kulture, peške ili bajsom, a ovaj april u Novom Sadu donosi nam šarenilo aktivnosti za sve generacije – od kulturnih manifestacija, preko sportskih dešavanja, do koncerata i festivala. Kako biste uvek bili u toku sa događajima po gradu, redovno pratite naš kalendar na sajtu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svačiji ukus, pa vas unapred pozivamo da ovaj mesec posvetite umetnosti i aktivnostima kojih u ovom gradu ima na svakom koraku.

Aktuelne izložbe

Kulturni đir ovog aprila započinjemo umetnošću u pokretu, pa je naš prvi predlog poseta aktuelnim izložbama. Zavirite u tajne supružničkog odnosa sa genijem nauke Albertom Ajnštajnom kroz multimedijalnu postavku Mileva: mi smo stena u Muzeju grada Novog Sada, koji se nalazi sa druge strane Dunava, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Tokom posete izložbi, koja je otvorena svakim danom osim ponedeljka od 9 do 17 časova, otkrijte ko je zapravo bila matematičarka Mileva Marić Ajnštajn, a mi vam pružamo čak pet razloga za to. Istražimo sve tajne ovog neobičnog para.

Mileva: mi smo stena

Novosadski Trg galerija u centru grada donosi nam ovog aprila dve istaknute izložbe vredne vaše pažnje. U Galeriji Matice srpske prikazana je nova postavka Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza, a mi vam savetujemo da u našem kalendaru pratite raspored stručnih vođenja kroz ovu izložbu, koja se najčešće održavaju vikendom. Pored toga, obavezno posetite novu izložbu Proleće u Galeriji koja je otvorena od srede do nedelje od 9 do 17 časova u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, a ulaz je besplatan. Izložba će biti otvorena do 21. aprila.

Ukoliko želite da uživate u prirodi i umetnosti istovremeno, prošetajte do Limanskog parka, gde ćete na Subinom platou pronaći izložbu na prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom pod nazivom Sekvence grada. Ova izložba se sastoji od radova sedam umetnika smeštenih na 49 jarbola, a među istaknutim domaćim umetnicima je i prof. Mileta Poštić. Razgovarali smo sa ovim novosadskim umetnikom o ovoj izložbi, tako da ćete imati priliku da se upoznate sa inspiracijama i idejama koje stoje iza ovih radova.

U ritmu muzike

Mesec posvećen izvođačkoj umetnosti započinje koncertom pop muzičara Sergeja Ćetkovića, koji će nastupiti na velikoj sceni SNP-a 2. i 3. aprila od 20 časova. Novosađani dugo nisu imali priliku da uživaju u hitovima Partibrejkersa, koji su na sceni veće 40 godina, te vas pozivamo da 7a aprila u 21. 30 časova budete u Domu kulture. Narednog dana selimo se na Spens, gde nas očekuje još jedan od najvećih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, Bijelo dugme. Pripremite se za nezaboravno veče uz hitove Bijelog Dugmeta, 8. aprila od 20 časova.

Ukoliko volite zvuk klasične gitare, vodimo vas na Vojvodina Guitar Fest, koji će se održati od 10. do 14. aprila u Muzičkoj školi Isidor Bajić i Gradskoj kući, dok će ljubitelji japanske kulture uživati u sudaru dva neverovatna sveta, nesvakidašnjem spektaklu Anime simfonija, koji će se održati 13. aprila sa početkom u 19.30 časova.

Srpski klavirski i elektronski dvojac, LP duo, koji smo sa zadovoljstvom slušali na otvaranju prošlogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, u godini titule EPK, održaće koncert u Novom Sadu. Budite sa nama 21. aprila od 20 časova Gradskoj koncertnoj dvorani.

LP duo

Sam kraj aprila obeležiće nastup Artan Lili u Domu kulture, 28. aprila od 20 časova, kao i dugoočekivani koncert hrvatske dive Josipe Lisac, koja će povodom 50 godina Dnevnika jedne ljubavi,nastupiti u Srpskom narodnom pozorištu 30. aprila u 20 časova.

Na pozorišnim daskama…

Pozorišna scena najavljuje uzbudljiv april u Novom Sadu i donosi nam nezaboravne predstave. Najstariji teatar u zemlji, Srpsko narodno pozorište, predstavlja operu u tri čina, Evgenije Onjegin (4. i 19. aprila u 19 časova), koja priča nesvakidašnju priču o ljubavi, rivalstvu i tajnama. Ako ste više zainteresovani za Dostojevskog, onda ne propustite predstavu Jevanđelje po F.M Dostojevskom, koja će biti izvedena 10, 11. i 13. aprila u 19.30 časova. Obe predstave su premijerno izvedene prošlog meseca.

Ukoliko volite savremenu igru, Beogradski festival igre donosi nam svetsku premijeru u Novi Sad, a u pitanju je balet iz Torina, pod nazivom Faun, te vam savetujemo da ne propustite ovaj događaj 5. aprila u 20 časova. Pažnju ljubitelja savremene igre zaokupiće i Holandski teatar igre, baletska trupa koja će izvesti dve predstave u okviru pomenute manifestacije, 7. aprila u 20 časova i 8. aprila u 18 časova. 

Za one koji vole da se suoče sa teškim pitanjima, Visit Novi Sad izdvaja predstavu U agoniji, po motivima Krležinog dela, koja će biti izvedena 13. aprila u 20.30 časova, a projekat premijerno realizovan u godini titule EPK, predstava Mefisto, odgovoriće na pitanje šta je sve čovek spreman da uradi (po svaku cenu) zarad ličnog uspeha. Zaokružite 23. april u svom kalendaru, kada će ova predstava sa Aljošem Đidićem u glavnoj ulozi, biti izvedena od 19 časova. Sam kraj meseca obeležiće premijera predstave Bertove kočije ili Sibila, 29. aprila u 19.30 časova, te vam savetujemo da svoje ulaznice nabavite na vreme.

Mefisto

Za najmlađe posetioce, Pozorište mladih je pripremilo niz lutkarskih avantura koje će sigurno razveseliti vaše mališane, a na repertoar Novosadskog pozorišta ovog meseca stižu nam čak dve premijere. U pitanju je prvo izvođenje predstave Đačka scena, koja će se održati 2. aprila u 19 časova, a za kraj meseca nas očekuje premijera Putujućeg pozorišta Šopalović, 29. aprila u 19 časova. Nabavite svoje ulaznice na vreme i uživajte u čarima pozorišta!

Noćni bazar i dobar pazar

Čuvena Riblja pijaca u centru Novog Sada svakog prvog petka u mesecu pretvara se u Noćni bazar, a ovog puta će se održati 6. aprila sa početkom u 18 časova. Ova manifestacija privlači veliki broj posetilaca koji uživaju u lokalnim proizvodima i unikatnim rukotvorinama preduzetnika iz Novog Sada i okoline. Osim domaće hrane, suhomesnatih proizvoda, vina i piva, na Noćnom bazaru možete pronaći i razne suvenire, odeću i nakit. Još jedna popularna manifestacija sličnog sadržaja jeste Fenseraj ukusa, koji će se održati 8. aprila na Detelinarskoj pijaci. Oba dešavanja su sjajna prilika da začinite svoj april u Novom Sadu mnoštvom sjajnih ukusa, ali i da uživate u jedinstvenoj atmosferi ovog grada. Vidimo se na Ribljoj i Detelinarskoj pijaci!

Novi Sad za najmlađe

Zabavno subotnje prepodne u Novom Sadu počinje u knjižari Bulevar Books, gde najmlađa publika može uživati u Čitanjcu koji svake subote počinje u 11 časova, dok se u isto vreme održavaju kreativne radionice subotom u Galeriji Matice srpske. Ove edukativne radionice su namenjene deci uzrasta 5-10 godina, a učešće iznosi 200 dinara, dok informacije o programu svake radionice i link za prijavljivanje možete potražiti OVDE. Nedeljom posetite Zenitov dečji klub u kafe-knjižari Zenit Books i iskoristite priliku da uživate u svojoj omiljenoj kafi dok vaši mališani uživaju u zabavnim aktivnostima od 11 časova. Ove vikend aktivnosti su savršene za sve one koji žele da provedu vreme sa svojom porodicom i prijateljima.

Fruškogorki maraton

April u Novom Sadu ne možemo zamisliti ni bez tradicionalnog planinarskog maratona na Fruškoj gori, koji će se održati 22. i 23. aprila. Start prvog dana maratona biće na Popovici, a staze se protežu kroz brdoviti šumski pojas Fruške gore (mapu pronađite OVDE). Maraton sadrži ukupno 15 staza, različite dužine i različitih visinskih razlika. Ova sportsko-rekreativna manifestacija svake godine okuplja više desetina hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva. Budite deo ove međunarodne manifestacije prirode, kulture i sporta i prijavite se putem ovog linka.

Uskršnja Promenada

Probudimo prirodu i proslavimo najradosniji hrišćanski praznik uz Uskršnju Promenadu na platou ispred TC Promenade, koja će trajati od 3. do 17. aprila. Cvetne instalacije i šarena jaja ulepšaće ovaj događaj, koji nudiinteresantan kulturni i muzički program, dok će najmlađi posetioci moći da uživaju u kreativnim radionicama. U autentičnim drvenim kućicama, koje odišu duhom tradicije, prodavaće se rukotvorine i suveniri, kao i širok asortiman ukusnih slanih i slatkih đakonija.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci