Šta nas očekuje u Kulturnim stanicama širom grada?

Kulturne stanice, koje kao trajni legat Evropske prestonice kulture i nakon godine titule nastavljaju da oživljavaju i uzdižu umetničku scenu širom grada, donose nam brojna uzbudljiva dešavanja i ovog aprila. Bilo da ste u Novom Sadu po prvi put ili ne, pročitajte zanimljivosti o Kulturnim stanicama, te s malim predznanjem krenite putem umetnosti, a pratite i kalendar na zvaničnom sajtu kako biste uvek bili u toku sa aktuelnostima širom grada.

Svilara

Izložba: Između jave i sna – Troja i ja

Kada: od 3. do 23. aprila

Memorijalna izložba Između jave i sna – Troja i ja, poznatog umetnika Jana Husarika, otvorena je u KS Svilara od 3. do 23. aprila, a predstavlja ne samo izvrsno umetničko delo, već i priču o žeđi za ljubavlju i otkriću drevnog grada u banatskoj ravnici. Tokom trajanja izložbe, imaćete priliku da vidite dela velikih formata iz dva ciklusa (Žeđ i Troja), ali i da saznate više o životu i radu ovog umetnika. Ne propustite priliku da se upoznate sa jednim od najznačajnijih predstavnika naive u Srbiji i svetu.

Izložba Između jave i sna – Troja i ja

Razgovor Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?  

Kada: 12. aprila u 19 časova

Da li je Novi Sad književna prestonica ili samo običan grad, otkrijte u Kulturnoj stanici Svilara 12. aprila u 19 časova, kada nam se pridružuje poznati novosadski pisac, Zoran Đerić. U razgovoru sa profesorom svetske književnosti Vladimirom Gvozdenom, gost ove kulturne stanice će nam otkriti da li je Novi Sad i dalje „srećna zemlja“ i gde stojimo danas sa vaspitanjem i kulturom. Ne propustite priliku da se dublje zagledate u Novi Sad, inspirišete se i podstaknete na razmišljanje.

Izložba: Planeta ljubavi

Kada: od 24. aprila do 3. maja

Kulturna stanica Svilara postaje nova Planeta ljubavi i mesto istoimene retrospektivne izložbe mlade novosadske umernice Sonje Boruš, koja će svoj rad predstaviti publici od 24. aprila do 3. maja. Na otvaranju, posetioci će imati priliku da premijerno čuju dve pesme posvećene Kulturnoj stanici Svilara i Almaškom kraju u izvođenju kantautora Aljoše Boruša.

Sonjin umetnički izraz je primarno usredsređen na burlesku i ljubav, čiji simbol su usne. Ona svojim dekorativno-ekspresionističkim izrazom upečatljivo naglašava da ljubav ne smemo zaboraviti, bez obzira na složenost naših života. Na izložbi će biti prikazani radovi naše sugrađanke, koji izražavaju poruke požude i govora tela. Upoznajte dela ove novosadske umetnice, koja je, zajedno sa svojim bratom Aljošom, čest gost na gotovo svim umetničkim dešavanjima širom grada.

Sonja Boruš

Mlin

Izložba: Boja duše

Kada: od 31. marta do 3. maja

Posetu izložbama nastavite u KS Mlin, gde vas očekuje Boja duše, postavka koja uključuje radove dece i mladih osoba sa autizmom, a povodom Svetskog dana osoba sa autizmom. Ova izložba prikazuje radove 22 autora uzrasta od 9 do 32 godine, koji su nastali na slikarskoj radionici koju organizuje Društvo za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada. Posetioci su u prilici da se upoznaju da radovima napravljenim akrilnim bojama na platnu, veselih kolorita. Ova izložba pruža nam mogućnost da se upoznamo sa kretivnim izražavanjem autističnih osoba, te ih prihvatimo kao ravnopravne članove društvene zajednice. Izložbu Boja duše možete posetiti svakog radnog dana od 9 do 20 časova.

KS Mlin

Kovilj

Humanitarni vašar

Kada: 8. aprila

Proslavimo najradosniji dečiji praznik zajedno u Kulturnoj stanici Kovilj! Ove godine Vrbicu dočekujemo u duhu pravog seoskog vašara, zato dođite 8. aprila na druženje i degustaciju domaćih proizvoda od 12 do 16 časova. Pridružite se humanitarnoj misiji prikupljanja sredstava za decu sa invaliditetom iz Kovilja, a na ovogodišnjem Humanitarnom vašaru vas očekuje i sjajan folklorno-muzički program.

Barka

Književna barka: Slađana Nina Perković

Kada: 19. april u 19 časova

Posetite ovog aprila još jednu Književnu barku u kulturnoj stanici na obodu grada, gde vas očekuje razgovor Bojana Krivokapića sa gošćom Slađanom Ninom Perković, autorkom zbirke priča Kuhanje i romana U jarku, koji je dobio posebno priznanje žirija Evropske nagrade za književnost 2022.

Književna Barka je mesečni književni program Kulturne stanice Barka koji publici, u prijatnoj i neformalnoj atmosferi, predstavlja najvažnija imena postjugoslovenske književnosti. Ne propustite!

Eđšeg

Promocija knjige Život u šumi

Kada: 27. april u 18 časova

Za kraj meseca, vodimo vas na jednu inspirativnu promociju knjige, autora Nikole Borića, koja govori o suživotu sa prirodom i namenjena je ljudima koji teže jednostavnijem i harmoničnijem načinu života. Posetite Kulturnu stanicu Eđšeg 27. aprila u 18 časova, kada će vam predstaviti svoju knjigu Život u šumi. Nikola je dobitnik nekoliko nagrada za svoj rad, uključujući i prestižnu nagradu National Geographic za svoje samoodrživo imanje, a ova knjiga odgovara na pitanje šta ljude poput njega nagoni da iz betonske džungle migriraju u onu istinsku, prirodnu prašumu i žive u harmoničnoj simbiozi sa svetom oko sebe. Čuvani britanski putopisac Ben Fogl, snimio je dokumentarac o Nikoli za BBC Earth, a strani mediji su pozvali publiku da se upozna sa njegovim delom. Ovo je prilika da se lično upoznate sa autorom bestselera, koji inspiriše ljude da žive u skladu sa prirodom.

Nikola Borić

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković; Kulturne stanice

Povezani članci