Najradosniji praznik uz dozu radosti i kulture

Praznični vikend u Novom Sadu iskoristite za bojenje šarenih jaja i druge običaje koji slave Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a ugrabite priliku tokom narednih slobodnih dana i da u društvu najdražih posetite neku od aktuelnih izložbi ili pak odvedete mališane na kreativne radionice. Donosimo vam nekoliko intersantnih predloga da praznične dane pred nama provedete u miru i odmoru od užurbane svakodnevice, ali i da nahranite dušu dozom umetnosti u gradu koji kulturu živi.

Praznični đir po ustanovama kulture

Predah od farbanja uskršnjih jaja i pripreme tradicinalne trpeze, potražite u umetnosti i svim njenim čarima, te vas u danima pred Uskrs vodimo na neku od aktuelnih izložbi. Galerija Matice srpske će za posetioce biti otvorena u petak, 14. aprila i u subotu, 15. aprila od 10 do 18 časova. Pored stalne postavke, u Galeriji Matice srpske možete uživati u izložbi Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza, koju vam toplo preporučujemo da posetite jer srpsku i francusku umetnost na neobičan i intrigantan način. Svoj kulturni đir nastavite posetom izložbe Slike velikih formata – svedočanstva epoha, takođe u Galeriji Matice srpske. Ovo je prilika da zavirite u svet velikih platna i osetite moć umetničkog izraza, a za sve one kojima je potreban opuštajući trenutak, tu je Soba za prepuštanje umetnosti.

Ne propustite ni stalnu postavku Muzeja Vojvodine, koji će biti otvoren za posetioceu petak 14. aprila i subotu, 15. aprila, od 11 do 18 časova. A ukoliko ste raspoloženi za zavirite u tajni svet vrsne naučnice Mileve Marić Ajnštajn, u Muzeju grada Novog Sada, sa druge strane Dunava na Petrovaradinskoj tvrđavi, očekuje vas impozantna multimedijalna postavka Mileva: mi smo stena, sa koje ćete izaći prepuni utisaka. Tokom uskršnjih praznika, ova izložba će biti otvorena 15. aprila od 9 do 17 časova.

Čarolija Uskrsa

Praznična atmosfera i ovog vikenda se nastavlja na Trgu slobode u Novom Sadu! Manifestacija Čarolija Uskrsa koja slavi uskršnje praznike po julijanskom i gregorijanskom kalendaru, ima za cilj da pruži nezaboravan doživljaj za celu porodicu. Pozivamo vas da povedete svoje mališane 15. i 16. aprila na druženje i kreativne aktivnosti, koje će se održavati u centru Novog Sada od 11 do 14 časova.

Uz kreativne radionice, tokom manifestacije će biti organizovani i drugi edukativni, zabavni i umetnički programi koji se odvojaju na različitim punktovima i svi u besplatni. Osim toga, na Uskrs 16. aprila, svi mališani će dobiti uskršnje poklončiće koje im poklanja Matis Grupa. Vidimo se na Trgu!

Uskršnje druženje u bioskopu

Bioskop Arena Cineplex se sprema da u subotu, 15. aprila, ulepša Uskrs najmlađim ljubiteljima crtanih filmova. Za sve posetioce ovog novosadskog bioskopa, sprema se prava Uskršnja čarolija – ne samo u vidu uzbudljivih animiranih avantura na velikom platnu, već i besplatne kreativne radionice farbanja jaja koju će voditi tim Vile četkice, poznat po svojoj maštovitosti. Osim besplatne kreativne radionice, mališani će dobiti i sjajan poklon u vidu vaučera sa popustom za avanture u Little Door 404 Escape Room i slatkiše koji će dodatno ulepšati njihov doživljaj.

Uskršnja Promenada

Proslavite Uskrs uz tradicionalni festival Uskršnja Promenada na platou ispred tržnog centra Promenada u Novom Sadu, koji se održava do 17. aprila. Očekuje vas cvetno šarenilo, dekoracije u obliku jaja i uskršnjih zeka, radionice za najmlađe, kao i nastupi dečijih horova i bendova. Uz bogatu ponudu suvenira, rukotvorina i slatkih i slanih gurmanluka, u autentičnim drvenim kućicama, ovo će biti nezaboravan doživljaj za sve posetioce. Više informacija o nastupima pročitajte ovde.

Foto: FB/Uskršnja Promenada

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković; Unsplash; FB/Uskršnja Promenada

Povezani članci