Kultura vas zove ovog vikenda

Ovog vikenda spremite se za dozu kulture u pokretu, jer se u danima pred nama očekuje pravo prolećno vreme i sjajni događaji. Prošetajte gradskim ustanovama kulture i ne propustite priliku da se prepustite umetnosti na način koji samo Novi Sad može da pruži. Kao i uvek imamo mnoštvo sjajnih predloga za vas, pa hajde da zajedno napravimo đir po gradu. A ukoliko ste spremni da testirate svoje granice, posetite tradicionalni Fruškogorski maraton i uživajte u planinarenju u srcu najstarijeg Nacionalnog parka.

Umetnost na dlanu

Svoj gradski đir započnite otkrivanjem aktuelnih izložbi na više lokacija u gradu. Ne propustite multimedijalnu postavku Mileva: mi smo stena u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ova postavka je otvorena od 9 do 17 časova,  a verujemo da ćete biti zaintrigirani fascinantnom životnom pričom Mileve Marić Ajnštajn i supružničkim odnosom sa genijem nauke, Albertom Ajnštajnom. Ako još uvek niste odlučili da li da posetite ovu izložbu, donosimo vam čak pet razloga zašto biste to trebali da uradite.

Posetite Galeriju Matice srpske, gde imate priliku da obiđete izložbu Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. U petak, 21. aprila u 19 časova, održaće se predavanje Veliki saradnici malog časopisa. Samostrel (1940-1948), prof. dr Pavla Sekeruša, kao deo pratećeg programa izložbe. Tokom vikenda, u subotu 22. aprila i nedelju 23. aprila, održaće se dva stručna vođenja i to u dva termina – od 13 i 17 časova. 

Na Trgu galerija vas očekuje još jedna izložba, i to u Spomen zbirci Pavla Beljanskog, te posetite postavku Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti. Ovog vikenda prošetajte i do Galerije Bel Art, gde možete pogledati izložbu Od tačke zanosa do tačke bola, a neka vas put odvede i do KS Eđšeg, gde vas očekuje postavka Jana Husarika Između jave i sna – Troja i ja, kao i do Limanskog parka i Sekvenci grada.

Pozorišna vikend preporuka

Petak, 21. april:

Grk Zorba, 19 časova, Srpsko narodno pozorište

Krvave svadbe, 19.30 časova, Srpsko narodno pozorište

39 stepenika, 19.30 časova, Pozorište mladih

Subota, 22. april:

Učene mišice, 11 časova, Pozorište mladih (dečja predstava)

Dejt Sandre Silađev, 19.30 časova, Pozorište mladih

Nebeski odred, 19 časova, Srpsko narodno pozorište

Nedelja, 23. april:

Kako se gradi karakter, 11 časova, Pozorište mladih (dečja predstava)

Mefisto, 19 časova, Srpsko narodno pozorište

Muzički program

Ovog vikenda vas u Gradskoj koncertnoj dvorani očekuje nastup srpskog klavirskog i elektronskog dvojca LP duo, koji će održati koncert 21. aprila u 20 časova. Tradicionalni kamerni ansambl koji izvodi dela klasične muzike, imali smo priliku da slušamo na otvaranju Kaleidoskopa kulture u godini titule EPK, ali i na čuvenom Korzou 2020. godine, a sada će ponovo nastupiti na novosadskoj sceni. Narednog dana, 22. aprila, predlažemo vam da posetite Sinagogu, gde će od 20 časova nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar i solista Petar Pejčić.

LP duo

Vikend zabava za najmlađe

Najmlađa novosadska publika ima različite mogućnosti za zabavu vikendom. Subotom u 11 sati možete uživati u Čitanjcu u knjižari Bulevar Books ili se pridružiti kreativnim radionicama u isto vreme u Galeriji Matice srpske. U nedelju pre podne, od 11 sati, Zenitov dečji klub u kafe-knjižari Zenit Books sjajna je prilika da iznenadite svoje najmlađe, dok se istovremeno možete opustiti i popiti svoju omiljenu kafu. Subotu možete provesti s decom na još jedan umetnički način – ispred platna i slikarskog pribora! Prijavite se za dvočasovnu slikarsku radionicu i uživajte u tematskom slikanju korak po korak. Više informacija pronađite OVDE.

Maratonci, potrčimo!

Ovog vikenda se zaputite na Frušku goru, gde vas očekuje tradicionalni planinarski maraton koji startuje u subotu 22. aprila u 9 časova na Popovici. Maraton se sastoji od 15 različitih staza kroz šumski pojas planine, a ova sportsko-rekreativna manifestacija privlači brojne posetioce iz zemlje i inostranstva i predstavlja spoj prirode, kulture i sporta. Ne propustite priliku da testirate svoje granice i uživajte u šetnji u srcu najstarijeg Nacionalnog parka. Prijavite se putem linka i budite deo ove međunarodne manifestacije.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci