Distrikt: Novosadski kreativni pogon nekad i sad

Novosađani smatraju obnovu umetničke četvrti Distrikt jednom od najvažnijih promena nakon dobijanja titule Evropske prestonice kulture, prema istraživanjima nezavisnih evaluatora. Novi Sad je tako još jednom potvrdio reputaciju urbanog grada i na ovaj način se sve više ističe i kroz razvoj alternativne umetničke scene.

Nekadašnje bogato industrijsko nasleđe Novog Sada, koje čine fabrike za proizvodnju alata na 11.000 kvadrata, zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture obnovljene su i preoblikovane u mesta za „proizvodnju“ kulture. Novi Sad je, po uzoru na brojne evropske gradove, sledio pozitivan primer obnove i prenamene zapuštenih industrijskih prostora. Novosadske fabrike sada rade na kreativni pogon, a obnovljeni Distrikt u godini titule vrveo je od raznovrsnih kulturnih događaja, okupljajući ljubitelje svih umetnosti.

Ovaj centar savremenog stvaralaštva, prostor je ne samo za održavanje kulturnih događaja, već je i renovirani dom i kutak za brojne lokalne umetnike, ali i kulturne organizacije. Transformacija nekadašnje zapuštene Kineske četvrti započeta je još pre nekoliko godina, a danas, nakon istorijske godine titule EPK, Novom Sadu je Distrikt ostao kao trajni legat i urbani kvart koji će kulturu nastaviti da donosi do svih nas.

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, Filip Petronijević, Jovana Semiz

Povezani članci