Legati gradu: Kulturna stanica Barka

Otkako je 2018. godine pokrenuta mreža kulturnih stanica, sa idejom da kultura dođe do svakog u Novom Sadu i njegovoj okolini, Klisa je konačno dobila prostor za kulturu kakav zaslužuje. Kulturna stanica Barka otvorena je među prvima u gradu, a definitivno je i prvi takav prostor, sa tolikim mogućnostima za lokalnu zajednicu u tom delu grada.

Prilikom označavanja mesta u kojima se održavaju kulturni programi, uvidelo se da deo grada koji nema prostor za kulturu jeste Klisa – otkriva koordinator Kulturne stanice „Barka” Saša Krga. – Prilikom obilaska lokacija i postojećih objekata došlo se do ideje da se izgradi Kulturna stanica u delu naselja u kom se nalaze škola, vrtić i sportski centar i da se na taj način zaokruži jedna urbana celina.

Izgrađena na mestu nekadašnjeg objekta Mesne zajednice „Slana bara”, KS „Barka” je na jednom prostoru okupila mesnu zajednicu, kulturnu stanicu i ogranak biblioteke. Građani, ovog dela grada, sada imaju namenski projektovan prostor za kulturu, dok je nekada, taj prostor, bio u sklopu mesne zajednice, navodi Saša Krga.

–  U okviru mesne zajednice su priređivani mali kulturni programi koje je bilo moguće realizovati u postojećem prostoru – objašnjava on. – Postojala je, na primer, tradicija dečijih radionica koje su se zvale „Slanobarska maštaonica“ i za koje je vladalo veliko i kontinuirano interesovanje. Potreba građana za kulturnim prostorom dovela je do nastanka KS „Barka”.


Kako je legenda formirala ime „Barka“

Postojeća zemlja područja, na kojoj je izgrađena sadašnja KS „Barka“ , nekada je bila močvara. Pre 100 godina ovaj, tada pod močvarom, deo grada bio je sačinjen od velikog broja kanala sa stajaćom vodom i sa po kojom barkom koja je prolazila tuda. Kako navodi koordinator ove Kulturne stanice Saša Krga, zemnjište je bilo velikog saliniteta što je dovelo do nastanka legende da je zemnjište slano zbog nasukanog broda, sa velikom količinom soli, na to područje.

– Legenda, naravno, nije dokazana, ali se stanovnici Slane Bare često služe legendom kada objašnjavaju zašto se naselje zove baš tako. Prateći nit te legende došlo se do imena Kulturna stanica „Barka“ koje su predstavnici raznih organizacija i delova naselja, okupljeni u nekoj vrsti neformalnog komšijskog saveza, zajednički odabrali.


– Ove aktivnosti pokazivale su da postoji potreba stanovnika ovog dela grada za kulturnim sadržajima i upravo na energiji tih aktivnosti razvijala se vizija nastanka kulturne stanice u okviru istoimenog projekta u Aplikacionoj knjizi za titulu EPK.

Raznovrstan program

Po rečima Saše Krge, muzičare privlači i mesto sa najboljom akustikom u gradu.

– Imajući u vidu da je za KS „Barka” rađen poseban projekat za akustiku, može se reći da je ovo jedno od mesta sa najboljom akustikom u gradu, što svakako privlači muzičare – potvrđuje on. – Čini se da kanal još uvek predstavlja fizičku i simboličku barijeru za neke  predstavnike lokalne umetničke scene, koji i dalje oklevaju kada im se u okviru Mreže kulturnih stanica predloži „Barka“, kao mesto za realizaciju njihovog projekta, ali čim jednom dođu i uvere se u ono što ovde dobijaju, uvek se vraćaju.


Šta ističe Kulturnu stanicu „Barka“

Prema rečima Saše Krge, ono što izdvaja ovu kulturnu stanicu od drugih je saradnja sa lokalnom školom koja realizuje svoje programe za đake upravo na ovom mestu. U okviru projekta EPK ostvarena je i međunarodna saradnja time što će gosti Kulturne stanice „Barka“ biti umetnici iz projekta „Air on the Edge“.

– KS „Barku“, nesumnjivo, izdvaja saradnja sa lokalnom školom, koja je i jedna od najvećih u Novom Sadu i koja je kulturnu stanicu prigrlila kao mesto realizacije svojih programa, ali i za nastavu iz oblasti likovne i muzičke umetnosti, književnosti, pa i istorije, a posebno lokalne istorije“ – pojašnjava Saša Krga. – Posebnost Barke u odnosu na druge kulturne stanice jesu dva apartmana opremljena za realizaciju umetničkih rezidencija. Ovo je posebno važno za međunarodnu saradnju u okviru projekta „Air on the Edge“ koji je okupio partnere iz pet evropskih zemalja. Mreža kulturnih stanica je jedan od partnera u tom projektu, upravo zahvaljujući tome što je KS „Barka“ odličan prostor za boravak i rad umetnika. Sa druge strane, ti umetnici rade sa lokalnim zajednicama, istražuju teme iz njihove baštine i načina života dajući im svoju umetničku interpretaciju, što je poseban doprinos razvoju samosvesti te zajednice.


Književna Barka

Književne radionice za decu nastale su još 2019. godine kada je sadašnji prostor Kulturne stanice „Barka“ bio u izgradnji. Umetnik Saša Krgi i pisac Bojan Krivokapić, zejedničkim snagama omogućili su stvaranje prostora u kojem će deca moći da uživaju, druže se i u kojem će moći da razviju svoje talente i interesovanja za čitanje, pisanje i razgovor o književnosti.

– Prostor današnje Kulturne stanice Barka je, nakon pandemije korona virusa, otvoren, pandemija se stišala i mi smo ponovo dobili mogućnost da se srećemo. Tada smo književnu radionicu proširili u Barkin književni klub za decu i omladinu. Počeli su da dolaze oni koju su tek krenuli u školu, stariji osnovci, ali i gimnazijalci”- ističe Bojan Krivokapić.

On dodaje i da je, početkom godine, nastala ideja za unapređenjem ovog programa.

– Početkom godine me je Saša Krga opet pozvao i predložio da unapredimo i proširimo i ovaj program. Tako je nastala Književna Barka, susreti i druženja s književnicima/ama iz bivše Jugoslavije.

Kroz dvodnevne aktivnosti deca imaju mogućnost da razgovaraju o procesu stvaranja književnih dela što im mnogo znači, objašnjava Krivokapić.

– Tu deca i omladina, u opuštenoj atmosferi, imaju mogućnost da čuju kakvi su bili književni procesi gosta ili gošće, kako je tekao proces književnog stasavanja, put do prve knjige, prevodi na strane jezike, festivali i putovanja. Deci i omladini takvi susreti veoma znače. Neki od njih su rekli: „Konačno da vidimo živog pisca”.

Budućnost „Barke” je budućnost najmlađih

Kulturni život, pre izgradnje ove kulturne stanice, bio je teško dostižan. Misija „Barke” i dalje ostaje razvijanje kreativnosti druženje, okupljanje lokalne zajednice koji imaju mogućnost iskazivanja svojih umetničkih talenata.

– Barka treba da bude mesto kreativnog života i okupljanja komšija i lokalne zajednice, mesto na kome će svi oni imati priliku da se izraze, da sagledaju svet oko sebe iz neke drugačije pesrpektive, da se druže, razmenjuju ideje, razvijaju se kao ličnosti i kao zajednica. Budućnost „Barke” je i budućnost najmlađih stanovnika ovog dela grada koji će u „Barci” stasavati, nadamo se, u radoznalije i bogatije ličnosti nego da su ostali isključeni iz kulturnog života grada, ili da im je on ostao teže dostupan, što je bio slučaj pre otvaranja kulturne stanice – zaključuje Saša Krga.

Izvor: Dnevnik

Povezani članci