Legati gradu: Kulturna stanica Mlin

Kulturna stanica Mlin ponikla je iz saradnje Novosadskog dečjeg kulturnog centra i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, predstavljajući platformu za samu saradnju sa Fondacijom, kao i za promociju svih programa u tom prostoru. Kroz sve to, u godini titule Evropske prestonice kulture realizovan je čitav niz sadržaja koji su pratili određene programske lukove, a najveći deo programa bio je posvećen upravo deci i mladima, jer je to specifičnost Kulturne stanice Mlin.

Smešten u Radničkoj ulici, Mlin stavlja nasleđe radničke zone u upotrebu kulture. Ovaj kraj je nekada bio deo Velikog Limana, jednog od središta industrijalizacije Novog Sada. Radnici koji su ovde i živeli sa svojim porodicama ostavili su značajan trag u istoriji grada, sačuvan i u imenima ulice i potonjeg Radničkog univerziteta. Nova kulturna stanica nalazi se na mestu bivše fabrike testenina Danubius (kasnije Mlinpek), naslanja se na tradiciju koju već tri decenije neguje „Raspustilište”, i predstavlja novo mesto za neformalno obrazovanje najmlađih sugrađana, a programi namenjeni deci nastavljaju dosadašnji rad Novosadskog dečjeg kulturnog centra.

Šansa najmlađoj publici da otkrije talenat

Tim ljudi u tom prostoru, po rečima koordinatorke Kulturne stanice Mlin i direktorke Novosadskog dečjeg kulturnog centra Aleksandre Lukić, predstavlja profesionalce i, s obzirom na to ko radi sa decom i kakvi su sadržaji ponuđeni, programi su izuzetno dobro posećeni. S obzirom na jedan od ciljeva Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture da pruži podršku lokalnoj umetničkoj sceni i neafirmisanim umetnicima, obezbeđujući im prostore i šansu da predstave sebe i svoje stvaralaštvo, moglo bi se reći da Kulturna stanica Mlin tako nešto uspešno ostvaruje s najmlađima.


Šta ističe Kulturnu stanicu Mlin?

Specifičnost Kulturne stanice Mlin svakako je rad sa decom, što potvrđuje i koordinatorka mreže kulturnih stanica Violeta Đerković.

– Novi Sad je ogroman grad sa mnogo mladih, a rad sa decom i mladima najveći je resurs koji jedan grad može da ima – ističe Violeta Đerković. – Za KS „Mlin“ je karakteristično to da se naslanja na višedecenijsku tradiciju „Raspustilišta“, po kojem je Novi Sad bio prepoznatljiv. Ta tradicija se u tom prostoru razvija na jedan drugačiji, vremenu prilagođen način. To je zapravo kuća za novosadsku decu i kad su na raspustu i kada nisu, imaju mesto na kojem znaju da mogu svoje vreme da provedu kvalitetno, da se bave kreativnim stvarima i projektima, i imaju svest o tome da tako mogu da čine iz generacije u generaciju.


– Deca vrlo lepo reaguju na sadržaje koji im se nude, rado se odazivaju, programi su svakako popunjeni, izložbe su rado posećene, kao i likovne radionice i umetnički sadržaji, čak do te mere da su nam kapaciteti kojima raspolažemo mali i samim tim smo uslovljeni da uvedemo onaj momenat „Prijavite se na program“ da bismo obezbedili mesto za svakoga – potvrđuje Aleksandra Lukić. – Najmlađa publika definitivno ovde ima šansu da otkrije svoj talenat, razviju ili pronađu svoje interesovanje, i ako im se na najbolji mogući način neke stvari budu plasirale, možda uspemo da ih zainteresujemo. S obzirom na niz različitih programa u godini titule, možda smo mi, kao kulturni radnici, u tome uspeli, pružajući im priliku da budu mali novinari, glumci i umetnici, i da shvate svoj značaj u okviru kulturne i umetničke scene. Naša kulturna stanica je definitivno otvorila vrata svim akterima u kulturi da prezentuju i zajedno sa nama realizuju programe namenjene deci i mladima, bilo da je reč o nezavisnim produkcijama, profesionalnim pozorištima, deci iz određenih škola i drugima. Otvoreni smo i pozivamo sve koji se bave decom i njihovim stvaralaštvom da zajedno sa nama dečjoj Kulturnoj stanici „Mlin“ kreiraju sadržaje kako bi na najbolji način mališane usmerili ka kulturi i naučili ih da je ona važna za ceo život, jer to je ono što nas ispunjava i čini nam život lepim.

 


Tri programa u Novosadskom dečjem kulturnom centru

Prema odluci Gradske uprave za kulturu, Kulturna stanica Mlin postala je programska jedinica Novosadskog dečjeg kulturnog centra (NSDKC), jedine ustanove kulture koja se bavi isključivo kulturnim obrazovanjem dece i mladih, a trenutno su u toj organizaciji aktuelna tri programa.

– Projekat likovnog obrazovanja dece Ja čuvam tradiciju uveliko je u toku i privodimo ga kraju – naglašava glavna urednica programa i projektna menayerka Novosadskog dečjeg kulturnog centra Senka Petrović. – Program plesne improvizacije sa decom i za decu „Jato“, koji će mahom uključiti marginalizovane grupe koje nemaju priliku time da se bave, počeo je 14. jula, a rezultiraće izložbom i plesnim nastupom u galeriji Novosadskog dečjeg kulturnog centra. Treći projekat Muzikalije, sledi početkom septembra, u okviru čega će deca, kroz više od 30 radionica i časova, imati priliku da upoznaju stvaralačku klasičnu muziku, instrumente, sviraju i prođu osnove solfeđa, čiji će rezultat biti koncert na kojem će prikazati šta su naučili.


Dečja kulturna stanica u Distriktu

Jedna od ideja je i ta da se Kulturna stanica Mlin u mreži kulturnih stanica izdvoji kao prostor namenjen isključivo programima za decu i mlade zaključno sa završetkom srednje škole – Dečja kulturna stanica.

Pored prostora u Radničkoj 20, najvećem broju Novosađana poznatom po programima koji se na toj adresi realizuju i održavaju od 2000., Kulturna stanica Mlin će tokom ove godine određene programe početi da realizuje i na Bulevaru despota Stefana 5, u jednom malom objektu koji se zove Skladište – otkriva Aleksandra Lukić.

– Vrlo brzo će se taj objekat zvati Dečja kulturna stanica i biće prostor namenjen saradnji sa svim akterima nezavisne scene nevladinog sektora, koji se bave decom i dečjim stvaralaštvom. Završne pripreme su u toku i nadamo se da ćemo od jeseni prostor uspeti da otvorimo i učinimo ga dostupnim. Na taj način naći ćemo se i u Distriktu, koji je neko novo središte kulture u gradu i koji će svoj pun potencijal dobiti onog momenta kada budu završeni svi objekti u izgradnji. Tada će to biti mesto na kojem će stasavati svi mališani koji krenu iz KS „Mlin“. Kad malo porastu, u tom prostoru će imati Omladinsku kulturnu stanicu, Studentski kulturni centar, Francuski institut, Pozorište mladih i sve ostale ustanove kulture koje će moći da osvoje.

Izvor: Dnevnik

Povezani članci