Distrikt kao nova gradska pozornica

Fuzija najrazličitijih muzičkih žanrova, jedno od najpoznatijih operskih dela kao multimedijalni spektakl pod vedrim nebom, nagrađivane pozorišne predstave, nove prakse savremenog plesa, prvi festival Zastave budućnosti koji je iste godine prepoznat na evropskom nivou, legendarna ostvarenja jugoslovenske kinematografije i novi filmovi.

Poznata tradicija svirki i predstavnika alternativnih muzičkih žanrova u različitim objektima u Distriktu, nakon započete obnove i transformacije prostora, podignuta je na viši nivo i privukla novu publiku, te je tako u poslednje tri godine nastupilo na stotine predstavnika izvođačke umetnosti, sa lokalne, nacionalne, regionalne, evropske i svetske scene.

Vasil Hadžimanov, Matija Dedić, Bojan Zulfikarpašić, Boris Kovač, Kolja i Grobovlasnici, Zemlja Gruva, LP duo, samo su neka do velikih imena domaće scene koja su nastupila u Distriktu, a poseban spoj mladih snaga desio se na festivalu Zastave budućnosti, koji je okupio yez sastave – Artur Possing kvartet, Any Key Trio, Kijube, Hauptman, Purple is the Color, Drumbooty, Abase, Frontline Vibers, Turbojazz, kao i  predstavnike novog „novog talasa” u zemlji i regionu Marko Luis, Skier and Yeti, Peki Pele, Fantom, Luka Rajić, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Tam, Kene Beri, Nihil, Ba$ha, Spejs Noksi, Bigru, Paja Kratak, No Filter i Rođeni, MickaLifa, Zoi, Piqued Jacks, Monohrom, Koala Voice, Nemanja, Porto Morto, Šajzerbiterlemon i di-džejeve Yusyus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper i Feloneezy.

Prvi put u Novom Sadu jedno od najvećih operskih dela pod vedrim nebom

Na trećem Kaleidoskopu kulture, 2020. godine, koji je u okviru četvorodnevnog otvaranja prvi put aktivirao čitav Distrikt, od početka njegove obnove, pretvarajući ga u jedinstvenu umetničku platformu, prvi put je, na otvorenom, Novom Sadu izvedeno i jedno od najvećih operskih dela Rigoleto, nakon skoro 170 godina od premijere u Veneciji. Deo same opere Srpskog narodnog pozorišta bila je i specijalna video projekcija na fasadi Češkog magacina dugoj 50 metara, stvarajući tako multimedijalni spektakl za publiku, pod dirigentskom palicom Argentinca Luisa Gorelika i u režiji Aleksandra Nikolića.

– Prostor Češkog magacina, blizina reke, stanje u kome se ta zgrada danas nalazi, njena prvobitna namena, pružaju jednu potpuno novu uzbudljivu vizuru za publiku, ali i za izvođače – izjavio je tada u toku priprema, reditelj Aleksandar Nikolić. – Mi osećamo da radimo potpuno novu predstavu. Uz pomoć video projekcije moći ćemo da izrazimo stvari koje nikada ne biste mogli da imate u klasičnom pozorištu, to jest da se recimo fasada jedne palate sruši pred vama. U ovoj situaciji mi to možemo da izvedemo.


Za manje od godinu dana prepoznate na evropskom nivou

Zastave budućnosti koje su u okviru Evropske prestonice kulture, krajem aprila 2022. godine, okupile najznačajnija mlada imena domaće i regionalne umetničke scene u Distriktu, već krajem te godine bile su u finalu za najbolji evropski omladinski festival i to u društvu već istaknutih festivala – Mittelyoung iz Italije, Rhizovention iz Austrije, rumunskim VIBE festivalom i čuvenim danskim Roskilde festivalom.


Na daskama industrijskog nasleđa

INFANT, Bitef teatar, Srpsko narodno pozorište, Šabačko pozorište, Pozorište mladih, Teatar Mimart, Slovensko narodno gledališče iz Maribora, Studio za suvremeni ples iz Zagreba, Madlenianum, Tanz Platz, Nacionalni balet Severne Makedonije, brojni drugi plesni kolektivi i umetnici iz Evrope i sveta, u protekle tri godine, pretvorili su Distrikt u pozorišnu scenu pod vedrim nebom, najviše tokom otvaranja Kaleidoskopa kulture.

– Sve što smo ovde videli nas je zapravo oduševilo – rekla je Dina Ekštajn iz Studija za suvremeni ples iz Zagreba, prilikom svom učešća na Kaleidoskopu kulture 2021. godine. – Maštamo o tome da se tako nešto kod nas u Zagrebu otvori, vidimo da se renoviraju prostori, da je ovo u biti umetnički kvart i da je oživljen od strane mladih ljudi i oduševljeni smo.

Na jednom mestu, publika je do sada imala prilike da uživa u više od 20 izvođenja različitih predstava i performansa domaćih, regionalnih, evropskih, pa i svetskih umetnika i umetnica.

– Meni je ovo jako zanimljivo, pošto je jedna totalna otvorena platforma, kao na internetu klikneš šta ti odgovara, a pokazaće se kako će to da funkcioniše – podelio je svoje utiske reditelj Aleksandar Popovski, kao selektor festivala INFANT na Kaleidoskopu kulture 2021. godine.


Kao Berlin

– Kao da sam prolazio kroz neki ozbiljan grad, kao kroz neki Berlin koji u tom trenutku ima neki umetnički festival – rekao je glumac Andrija Kuzmanović o Distriktu, prilikom projekcije filma „Toma“ na Kaleidoskopu kulture, u okviru festivala Obnova 2021. godine.


Uz renomirane predstave, poseban projekat koji se istakao bio je Nasuprot vetru-odgovor na slet, koji je prošle godine bio deo otvaranja Kaleidoskopa kulture. Kreiranje predstave trajalo je šest meseci sa gotovo 600 mladih Novosađana i Novosađanki, četiri rediteljke i četiri koreografa. U finalnom izvođenju učestvovalo je više od 100 mladih izvođača i izvođačica uz podršku dela glumačkog ansambla Pozorišta mladih.

Obnova započeta u Distriktu

I dok je obnova Distrikta uveliko bila u toku, paralelno sa njom, započeta je još jedna. Prvi filmski festival Obnova, uz podršku projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, pokrenut je upravo u Distriktu i to 2020. godine, od strane mladih filmskih umetnika, sa željom da se sa jedne strane publika ponovo poveže sa kultnim filmskim ostvarenjima, kao i novim, a sa druge strane da okupi filmske radnike i pruži podršku lokalnoj produkciji.

Na tri scene publika je za tri godine imala prilike da pogleda najveća ostvarenja jugoslovenske kinematografije kao što su Tri karte za Holivud, Maratonci trče počasni krug, Varljivo leto ’68, Nacionalna klasa, Lepota poroka, Valter brani Sarajevo, Sjećaš li se Doli Bel, Bitka na Neretvi, Ko to tamo peva, zatim Leto kada sam naučila da letim, Kad porastem biću kengur, Tri palme za dve bitange i ribicu, Komedija na tri sprata, Nebeska tema, film o Vladi Divljanu, ostvarenja namenjena najmlađoj publici i mnoge druge.

– Jako brzo smo se povezali sa ciljevima da Distrikt doživi neki novi oblik i neko novo vreme i novu priliku – najavio je tada, za vreme prve Obnove direktor festivala Marko Vejinović. – Festival Obnova daje doprinos samim tim što baštinimo neke obnovljene i jako bitne stvari, koje možda preskočimo, zaboravimo zbog brzine života, tako da ja volim da kažem da mi imamo samo dva oružja – kočnicu i retrovizor. Nekad je potrebno stati, okrenuti se, vratiti se nekim temama obnoviti sadržaje.

Možda i najveće interesovanje i veliki uspeh mladog festivala bila je pretpremijera filma Toma u Distriktu, kod Češkog magacina 2021. godine, kada je prisustvovala i ekipa filma.

– Video sam Distrikt i sve ovde i to je jako živo – podelio je svoje utiske o Distriktu tada glumac Andrija Kuzmanović. – Rekao sam baš da mi je jako lepo i da bih rado svratio ponovo. Sve ovo mi je neki jako čudan i lep koncept. I ne bih rekao da je to evropski koncept, nego i neka bude to neki novi novosadski koncept, koji će Evropa da preslika.

Izvor: Dnevnik

Foto: Uroš Dožić, Vladimir Veličković

Povezani članci