Oktobar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite ovog meseca

Jesenji dani u prestonici kulture, prošarani nijansama umetnosti, posebno ističu njegov šarm, a ovaj oktobar u Novom Sadu donosi nam pregršt kulturnih događaja za pravo uživanje – izložbe, koncerte, predstave, festivale, ali i završnicu šestog Kaleidoskopa kulture. Mi vam izdvajamo ono najbolje što Novi Sad nudi, te vas pozivamo da zavirite u naše predloge. Uživajte u (svom) gradu kulture i redovno pratite kalendar događaja kako biste bili u toku sa svim dešavanjima u Novom Sadu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svakoga, pa zaokružite neke od ovih datuma u svom planeru.

Kaleidoskop kulture

Ovogodišnji, šesti Kaleidoskop kulture, koji je do sada ugostio brojne umetnike u Distriktu i mreži kulturnih stanica, nastavlja se do sredine oktobra, a Novi Sad će se još jednom pretvoriti u centar arhitekture (od 2. do 8. oktobra) i književnosti (od 9. do 15. oktobra). Program u nedelji arhitekture pred nama, obuhvata veliko stručno predavanje jednog od najpoznatijih arhitekata na svetu, Alehandra Aravene, dobitnika Prickerove nagrade, koja predstavlja Nobelovog pandana u arhitekturi. Ne treba propustiti ni stručni panel Buduće modernosti, na kom će biti reči o tome kako bi trebalo da izgleda buduća modernost grada. Treći važan događaj nedelje arhitekture je fenomenalna izložba o razvoju kuhinja kroz vreme Kuhinje [Fragmenti] – crtice iz istorije i popularne kulture koja će imati i bogat prateći program uključujući stručna predavanja, panele i autorska vođenja.

Finalna nedelja Kaleidoskopa kulture biće posvećena književnosti, te nas u kulturnoj stanici Mlin 10. oktobra očekuju dva događaja za decu i roditelje. Pedagoškinja Olgica Pušić Ugrnov naučiće nas  Kako se od knjige i uz knjigu raste, te zašto je čitanje deci i čitanje sa decom važno za njihov razvoj. Nakon ovog poučnog predavanja koje počinje u 18 časova, samo sat vremena kasnije imaćemo priliku da se upoznamo i razgovaramo sa poznatom književnicom Jasminkom Petrović, autorkom ekranizovanog dečjeg romana Leto kada sam naučila da letim. Naša preporuka za kraj Keleidoskopa kulture je razgovor sa nekim od najčitanijih regionalnih pisaca – Danicom Vukićević, Muharemom Bazdujom i Milicom Vučković, 14. oktobra u Distriktu.

Program Kaleidoskopa kulture u nedelji arhitekture i književnosti  možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Kultura na dlanu: aktuelne izložbe

Oktobar u Novom Sadu, kada je reč o kulturnim događajima, možda ne bi bio potpun bez šetnje od izložbe od izložbe. Ovaj grad zaista ima šta da ponudi i ovog meseca, pa vam tako savetujemo da posetite centar kulturnog stvaralaštva Distrikt, koji je, u okviru Kaleidoskopa kulture, izložbeni prostor za nekoliko interesantnih postavki. Nezaobilazna postavka u Distriktu je stalna multimedijalna izložba koja dramatizuje i tematizuje prostor Distrikta kroz vreme – Duh mesta – prvi vek Distrikta. Podeljena u šest faza, od osnivanja fabrike, preko II svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, izložba, organizacijom, ali i građenjem prostora nastoji, na trenutke vrlo doslovno, preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena.

Takođe, izložbu Na putevima srpske umetnosti 1923 – 2023: Od Konjovića do Marine Abramović, koja je uz Duh mesta otvorena u okviru nedelje vizuelne umetnosti, možete obići do kraja meseca u objektu Radionica. Kada ste već u Distriktu, svratite i dotaknite toplotnu instalaciju Srce, najveću interaktivnu skulpturu u Srbiji, koja će biti izložena sve do 15. oktobra, a pročitajte na našem sajtu i intervju sa autorkom Milijanom Komad. Ukoliko ste propustili otvaranje Kaleidoskopa kulture i izložbu Kuća koju smo gradili 90-ih,možete je obići sve do 8. oktobra u objektu Biro. 

Na putevima srpske umetnosti 1923 – 2023: Od Konjovića do Marine Abramović

Ako krenete putem Limanskog parka, prema centru grada, ne propustite postavku u galeriji na otvorenom, na 49 jarbola – Suba Confessions, a potom nastavite šetnju do jedne od najstarijih novosadskih ulica, Dunavske, gde vas u Zbirci strane umetnosti očekuje izložba Boško Petrović: dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada. Za kraj kulturnog đira po gradu kulture ostavili smo multimedijalnu izložbu Mileva: mi smo stena, na Patrovaradinskoj tvrđavi, na kojoj ćete se bliže upoznati sa supružničkim odnosom heroine nauke Mileve Marić Ajnštajn i genijalca Alberta.

Festivali u prestonici kulture

Oktobar u Novom Sadu proteći će i u duhu brojnih festivala, a prvi među njima je već aktuelni Festival kamerne muzike Blisko!, koji privlači ljubitelje vrhunske muzike, a trajaće do 6. oktobra. Međunarodni festival koji obuhvata projekcije filmova na temu invalidnosti, jeste Filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film, koji će se u KCNS održati od 11. do 15. oktobra, a novosadsku publiku očekuje još jedan internacionalni video festival Videomedeja, od 12. do 14. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara. Festival srpskog podzemlja se bavi promocijom regionalne i domaće andergraund kulture kroz muziku, fanzine i razmenu vinila, a održaće se 20. i 21. oktobra u SKCNS Fabrika u Distriktu. Ne propustite ni filmski festival Obnova, od 20. do 22. oktobra u Novom Sadu, a sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu. Tradicionalni  Festival klasične muzike NOMUS  održaće se od 18. do 26. oktobra na više lokacija u Novom Sadute će još jednom istaći evropski Novi Sad na međunarodnoj muzičkoj mapi, a svečano otvaranje festivala obeležiće koncert Iva Pogorelića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, 18. oktobra u novosadskoj Sinagogi, sa početkom u 20 časova.

Na pozorišnim daskama…

Nova baletska predstava Srpskog narodnog pozorišta, Kopelija, biće izvedena 3. oktobra u 19 časova, te ne propustite drugo izvođenje u novoj sezoni, a naša preporuka je i muzička predstava i radionica za decu Tri karte za operu, koja će se održati se u subotu, 7. oktobra u 16 sati. Narednog dana, na scenu Pozorišta mladih staje glumac Nikola Đuričko sa svojim stand up nastupom SHOWBIZZ u Pozorištu mladih, sa početkom u 19.30 časova. Predstava Velika seoba arhivatora održaće se u ponedeljak, 9. oktobra, u 20 sati Srpskom narodnom pozorištu.

Istog dana, ali sat vremena ranije, deca će uživati u Koncertu Hora dečijeg operskog studija Poštovana deco, 9. oktobra, u 19 sati u Srpskom narodnom pozorištu. Ukoliko se u okviru godine titule EPK propustili operu u dva čina Vladimir i Kosara, sada ćete imati priliku da je pogledate u Srpskom narodnom pozorištu, 10. oktobra sa početkom u 19 časova. Ne propustite ni svetski mjuzikl Vesele devojke, reditelja Radeta Vukotića, koji 12. oktobra stiže u Pozorište mladih, od 19.30 časova. U utorak 17. oktobra možete pogledati balet Labudovo jezero u Srpskom narodnom pozorištu u 19 časova, a predstava Kerovi, u kojoj uloge tumače Aleksandar Srećković Kubura i Srđan Timarov, odigraće se takođe 17. oktobra, ali od 20 časova u svečanoj sali NIS-a. Predstavu Staše Koprivice Čorba od kanarinca, pogledajte u svečanoj sali NIS-a u petak, 20. oktobra u 20 časova. Istog dana, u Pozorištu mladih od 19.30 časova biće odigran kabare Veseli matorci, u kom igraju Jelica Sretenović i Nenad Ćirić. Pred kraj meseca, tačnije 25. oktobra od 19 časova, najmlađa publika će uživati u premijeri predstave Ksenija i Lovac, a ne propustite ni urnebesnu komediju  Ženski razgovori, 28. oktobra od 20 časova u Gradskoj koncertnoj dvorani.

Kompletan repertoar pozorišta pronađite na zvaničnim sajtovima Srpskog narodnog pozorišta, Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta.

Oktobar u Novom Sadu je u ritmu muzike (i plesa)…

Diva magičnog glasa Josipa Lisac  dolazi u Novi Sad 8. oktobra, kada će u Srpskom narodnom pozorištu nastupiti pred novosadskom publikom, pa ulaznice nabavite na biletarnici pozorišta ili online. Ako volite stare jugoslovenske hitove, sigurno će vas privući žurka Jugoslovenka, pa odvojte vreme za đuskanje 13. oktobra na Spensu. Nakon nezaboravnog koncerta ROCK OPERA, združeni sastav Novosadskog Big benda, članova hora i orkestra opere Srpskog Narodnog pozorišta vas vodi na fantastično putovanje kroz najlepše teme disko muzike, pa ne propustite Disco opera specijal u Srpskom narodnom pozorištu, 15. oktobra u 20 sati. 

Josipa Lisac

Američki stoner rok bend Unida slušamo 19. oktobra u SKCNS Fabrici, zajedno sa rokenrol/stoner bendom RoadkillSoda iz Rumunije, dok sve ljubitelje hip hopa očekuje nastup Đorđa Miljenovića poznatijeg kao Skaj Vikler, 20. oktobra u Hali 2 Novosadskog sajma, sa početkom u 21 čas. One koji preferiraju malo „tvrđi“ zvuk, obradovaće vest da 21. oktobra u Novi Sad stiže Mortal Kombat, a jedan od najtraženijih muških bendova koji se predstavio i na ovogodišnjoj Evrovoziji, slovenački  Joker Out nastupiće 27. i 28. oktobra u Fabrici u Distriktu. Za kraj meseca, očekuju nas dve žurke povodom Noći veštica – 2000Late Halloween i Elektroпоп Halloween.

Novosadski Oktoberfest

Duh Bavarske u Novi Sad donosi nam tradicionalni Novosadski Oktoberfest, koji će se održati 22. i 23. oktobra ispred TC Promenada na Limanu, a okupiće najznačajnije pivare iz Srbije i regiona, kao i veliki broj muzičara. Uz dobro pivo neizostavne su germanske kobasice i perece koje ćete moći da kupite. Prodaja ulaznicaobavlja se na sajtu i biletarnici Gigstix-a, a više informacija pronaći ćete OVDE.

Čari bazara

Riblja pijaca u centru Novog Sada svakog prvog petka u mesecu pretvara se u Noćni bazar rukotvorina i domaćih proizvođača iz okolnih mesta. Pa tako, već nas 6. oktobra od 18 časova na ovoj pijaci očekuje prava smotra neodoljivih ukusa i mirisa koji se prepliću u vazduhu, dok uživamo u muzičkom programu i unikatnoj garderobi, nakitu, ukrasima za dom… Ukoliko volite manifestacije ovog tipa, ne propustite ni Fenseraj ukusa na Detelinarskoj pijaci, 14. oktobra, takođe od 18 časova, a pred kraj meseca, tačnije 20. oktobra, očekuje vas i Startup Noćni bazar, koji se po peti put održava na Ribljoj pijaci, sa početkom u 18 časova.

Spremni za maratone?

Kada: 8. i 21. oktobra

Gde: Trg slobode u Centru i Popovica na Fruškoj gori

Oktobar u Novom Sadu rezervisan je i za najizazovniju disciplinu kraljice sportova – maraton dužine 42 km. Ove godine,  Novosadski maraton , koji će se održati 8. oktobra  sa početkom u 10 časova, okupiće dugoprugaše, a start i cilj trke je na Trgu slobode. Pored maratona na 42 kilometra i polumaratona, ljubitelji trčanja moći će da se oprobaju i u trci na 5 i 10 kilometara. Prijavite se za učešće ovde, a mi vam osim takmičarskog duha i lepog vremena želimo da istrajete do kraja i pobedite sebe. Ukoliko više volite planinske izazove po brdovitom terenu, subota 21. oktobra rezervisana je za Jesenji fruškogorski maraton, koji će startovati na Popovici (do mesta starta možete doći i autobuskom linijom 74). Potrčimo!

Foto: Fruškogorski maraton/Facebook

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci