Kultura vas zove u Distrikt

Vikend pred nama iskoristite za posetu Distriktu, pa s prijateljima ili porodično posetite nekoliko sjajnih izložbi i dodirnite najveću interaktivnu skulpturu u Srbiji. Prepustite se vizuelnoj i primenjenoj umetnosti Kaleidoskopa kulture, kao i umetnosti nedelje arhitekture, pa prošetajte po ovom kulturnom kvartu, prostornom legatu koji je Novosađanima ostao nakon istorijske godine titule Evropske prestonice kulture.

Osetite puls Distrikta

Na samom ulasku u Distrikt, u objektu Proizvodnja, videćete najveću interaktivnu skulpturu u Srbiji – Srce, autorke Milijane Komad i pionirke na polju digitalnih tehnologija i umetnosti. Dotaknite ovu toplotnu instalaciju i uđite u nju, jer što je više ljudi dodirne, Srce će zakucati jače, zahvaljujući senzorima smeštenim unutar same skulpture. Ova monumentalna instalacija visoka je 5 metara, a teži čak dve tone! Novosadskoj publici je predstavljena u Distriktu u okviru Kaleidoskopa kulture, a posetioci je mogu pogledati sve do 15. oktobra. Ovog vikenda će skulptura biti izložena neprestano 24 sata. Intervju za Visit Distrikt sa autorkom Srca Milijanom Komad, možete pročitati ovde.

Na putevima srpske umetnosti 1923 – 2023

Šetnju kroz izložbe u Distriktu nastavite ulaskom u prvi od šest zasebnih prostora objekta Radionica, gde ćete se upoznati sa pet segmenata postavke Na putevima srpske umetnosti 1923 – 2023: Od Konjovića do Marine Abramović, Galerije BelArt. Sava Šumanović, Milan Konjović, Milenko Šerban, Zora Petrović, Milena Pavlović Barili, Olja Ivanjicki, Mića Popović, Vladimir Veličković, Marina Abramović, Katalin Ladik, Raša Todosijević, samo su neka od imena čija ćete dela ovde videti, a prema konceptu autora, likovnog kritičara Save Stepanova, izložba je zamišljena kao pregled najznačajnijih zbivanja u srpskoj modernoj umetnosti tokom proteklih sto godina. Intervju sa direktorkom Galerije Bel Art Vesnom Latinović, pročitajte na ovom linku, pa krenite u obilazak ove impozantne postavke samostalno ili dođite na kustosko vođenje u subotu 7. oktobra od 11 časova.

Upoznajte istoriju Distrikta

U objektu Fabrika/2 posetite ovog vikenda stalnu postavku Duh mesta – prvi vek Distrikta, multimedijalnu izložbu podeljenu u šest faza, koja prikazuje turbulentnu stogodišnju istoriju ovog prostora. Nekadašnji industrijski kompleks, današnji centar savremene umetnosti, Distrikt je tokom posljednjih stotinu godina prešao nesvakidašnji put, koji je ovaj prostor u mnogočemu odredio. Taj put je ujedno inspiracija, ali i okosnica izložbe koja umetničkim i scenskim sredstvima, a koristeći se metodama scenskog dizajna, publici nastoji ispričati malo poznatu priču. Autori izložbe su dr um. Monika Bilbija Ponjavić, sa kojom možete pročitati intervju ovde i Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Izložbu ovog vikenda možete pogledati od 16 do 20 časova.

Razvoj kuhinja kroz vreme

Važan događaj aktuelne nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture je fenomenalna izložba o razvoju kuhinja kroz vreme Kuhinje [Fragmenti] – crtice iz istorije i popularne kulture. Prošetajte Distriktom već danas, a sutra od 19 časova nas očekuje otvaranje ove izložbe u objektu Menza. Postavka će iz aspekta kuhinja, prikazati socijalne, ekonomske i druge faktore na arhitekturu. U periodu održavanja izložbe, organizovana su i sledeća kustoska vođenja:

6. X / 18.00 – 19.30 časova / Distrikt, Menza

Kustosko vođenje kroz stambeni objekat na Limanu III

Kustosi: Ivan Stanojev, arhitekta i Ilija Gubić, arhiteka

7. X / 18.00 – 20.00 časova / Menza, Distrikt

Šetnja kroz Limane III i IV sa akademikom Branislavom Mitrovićem, arhitektom i otvaranje izložbe u Distriktu

8. X / 19.00 – 20.00 / Distrikt, Menza

Predavanje: Stanovanje i kuhinje u Iranu

Predavač: Dr Husein Maroufi, arhitekta (Iran)

Kuća koju smo gradili devedesetih

Ukoliko ste propustili otvaranje Kaleidoskopa kulture i izložbu Kuća koju smo gradili 90-ih, možete je do kraja vikenda obići u objektu Biro u Distriktu. Posetioci imaju jedinstvenu priliku da pogledaju audio-video instalacije i objekte koji označavaju kulturne, političke i ideološke promene u poslednjoj deceniji 20. veka. Postavka je bila deo multimedijalnog događaja Neraskidive veze, kojim je ovogodišnji Kaleidoskop kulture u Novom Sadu započeo.

Foto: Vladimir Veličković, Ervin Kovač

Povezani članci