Počinje finalna nedelja književnosti Kaleidoskopa kulture

Nakon spektakularnog otvaranja na Korzu i u Distriktu, nesvakidašnjih umetničkih postavki i performansa, do sada neviđenih izložbi, gotovo dve hiljade ljudi na predavanju svetskog arhitekte, novosadski Kaleidoskop kulture sada ulazi u svoju završnicu i petu nedelju posvećuje književnosti. Tako u Novi Sad, u okviru poslednje nedelje aktuelnog Kaleidoskopa kulture posvećenoj književnosti, stižu Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Danica Vukićević, Jasminka Petrović i Olgica Pušić Ugrnov.

Najznačajnija regionalna imena u jednoj večeri

Dobitnik nekoliko književnih i novinarskih nagrada, među kojima su „Stanislav Staša Marinković“ dnevnog lista „Danas“ te „Bogdan Tirnanić“ Udruženja novinara Srbije, Muharem Bazdulj, je pisac, novinar i književni prevodilac. Objavio je velik broj knjiga, najviše romana i zbirki priča. Dobitnica NIN-ove nagrade za roman 2022. godine Danica Vukićević član je Srpskog književnog društva i bavi se pisanjem, književnom kritikom i esejistikom. Milica Vučković doktorirala je na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajn, a do sada je izdala tri knjige od kojih je za jednu dobila Vitalovu nagradu za najbolji roman.

Ova tri velika imena u svetu književnosti spojiće jedno književno veče kada će se u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture održati književni razgovori baš sa njima. Tako će Novosađani i Novosađanke imati priliku da slušaju razgovore sa nekim od najčitanijih regionalnih pisaca u subotu 14. oktobra u novosadskom Distriktu sa početkom u 19 časova.

Programi za decu i roditelje u Kulturnoj stanici Mlin

Poslednju nedelju ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, posvećenu književnosti, otvoriće predavanje namenjeno roditeljima dece uzrasta od šest meseci do sedam godina. Uz praktične savete pedagoškinje, roditelji će spoznati koliko je čitanje važno za razvoj deteta, na šta da obrate pažnju prilikom izbora knjige, kao i na koji način da ponude detetu knjigu. Otkriće kako da se knjigom igraju, a da sa druge strane nauče dete da knjiga nije igračka.

Pedagoškinja Olgica Pušić Ugrnov održaće u utorak 10. oktobra u 18 sati u Kulturnoj stanici Mlin predavanje za roditelje „Kako se od knjige i uz knjigu raste”.

Izmenjeno u Lumia Selfie

Iste večeri najpoznatija srpska autorka knjiga za decu i mlade, čija su dela prevedena na gotovo 30 jezika, ali i adaptirana za predstave i filmove (film „Leto kada sam naučila da letim”), družiće se sa najmlađom publikom u Kulturnoj stanici Mlin. U nedelji književnosti šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu, održaće se razgovor sa književnicom Jasminkom Petrović u utorak, 10. oktobra, u Kulturnoj stanici Mlin, sa početkom u 19 časova.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

Povezani članci