Decembar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba propustiti ovog meseca

Poslednji mesec godine je pred nama, a s njim dolazi i Doček ali i drugi kulturni programi ušuškani u svaki kutak grada. Decembar u Novom Sadu vrvi od zanimljivih događaja koje vredi posetiti, stoga vam donosimo predloge za sve uzraste koji će vas zagrejati tokom hladnih, zimskih dana. Krenimo putem umetnosti, a redovno pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa svim dešavanjima. Prepustite se prazničnoj čaroliji u (svom) gradu umetnosti!

Doček je…

Praznično raspoloženje već se oseti u vazduhu, a jedan od legata  titule Evropske prestonice kulture, koji se već ustalio među Novosađanima i posetiocima ovog grada jeste Doček. Umetnička proslava za koju se grad priprema sedmi put, a priznata je kao evropski trend brend u kulturi, obećava da će i ove godine nadmašiti očekivanja. Doček je umetnička proslava dve nove godine, dva računanja vremena i dva pisma, ali i različitih umetničkih izraza i interkulturalnosti Novog Sada. Na ovom nezaboravnom događaju, 31. decembra u Podgrađu, svi će zajedno proslaviti prelazak u 2024. godinu, a Dočekom 7532. godine, koji će se održati 13. januara na više lokacija širom grada, takođe ćete biti deo ove jedinstvene umetničke priče koja slavi Novi Sad, kulturu i jedinstvo. Program će uskoro biti objavljen na zvaničnom sajtu Dočeka.

Praznična bajka

Praznični festival Zimzolend  ponovno je oživeo Trg slobode, pa vas pozivamo da ga posetite do 26. decembra i doživite božićnu bajku na glavnom gradskom trgu, gde se sjedinjuju raznovrsni mirisi i bogatstvo sadržaja. Zimsku čaroliju upotpuniće magična rasveta, ukusna hrana, fijakeri i kolači sa cimetom, dok će vas šolja toplog kuvanog vina ugrejati u ovim hladnim decembarskim danima. Svratite do Raspevane jelke, koja svake večeri oživljava uz nežne dečje glasove u horskim izvođenjima božićnih pesama. Lokalni bendovi će dodatno podići atmosferu na centralnoj bini, pružajući vam priliku da uživate u raznolikom muzičkom programu.

Praznični atmosferu će upotpuniti Božićna čarolija na platou ispred TC Promenada, gde već treću godinu zaredom možete probati najukusnije domaće štrudle i druge poslastice. Mališani će se posebno radovati novogodišnjem ringišpilu koji privlači pažnju na svakom koraku. Božićna čarolija se otvara 1. decembra, a trajaće sve do 10 januara.

Za ljubitelje klizanja, Dunavski park postaje prava praznična bajka od 15. decembra, kada se otvara Ledena šuma. Očekuje vas mesec dana klizanja pod zvezdama, upotpunjeno svešću o prazničnom duhu koji će vas okruživati na svakom koraku.

Aktuelne izložbe u gradu

U gradu koji živi kulturu umetnost je sveprisutna, pa vam toplo preporučujemo da izdvojite vreme, te sami, s prijateljima ili porodicom otkrijete aktuelne izložbe širom grada. Krenite od Limanskog parka prema Distriktu, gde će vam pogled sigurno zastati na skulpturi posvećenoj pioniru elektronske muzike na ovim prostorima, Mitru Subotiću Subi. 

Zaputite se potom u Distrikt, gde vas, osim stalne postavke Duh mesta – prvi vek Distrikta, koja predstavlja turbulentnu stogodišnju istoriju nekadašnjeg industrijskog kompleksa, očekuje i nekoliko izložbi u Ateljeu 61: Utkano-strukturalno (do 8. decembra), Avatarizacija (do 12. decembra) i izložba Spori tekstil koje se otvara 4. decembra u 18 sati, a moći ćete da je posetite do 25. decembra

Nastavite kejom do Varadinskog mosta, gde se pred vama otvara izbor između posete Petrovaradinskoj tvrđavi i multimedijalnoj izložbi Mileva: mi smo stena u Muzeju grada Novog Sada, ili da svoj put umetnosti nastavite prema centru, gde vas očekuju i druge sjajne izložbe.

Znate li da se u Galeriji Matice srpske nalazi delo slavnog Gustava Klimta? Izložba Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja, redstavlja tri ženska portreta iz tri prestižna muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Kustoska vođenja su organizovana vikendom u 17 časova. Ne propustite ni izložbu  Pomorišac – Vasa Pomorišac, koja će vam otkriti njegovu klasičnu umetnost kroz optiku modernog pogleda, a stručna vođenja su planirana vikendom u 13 časova.

Na pozorišnim daskama…

SNP:

Decembar u Novom Sadu nije potpun bez tradicionalnog baleta Krcko Oraščić u najstarijem srpskom teatru. Izvođenja u Srpskom narodnom pozorištu su zakazana za 1, 2. 5, 21, 23, 26. i 27. decembar, a osim ovog baletskog spektakla uživajte i u tradicionalnom decembarskom koncertu u čast Astora Pjacole – Piazzola Tango project, 27. decembra. Dopustite da vas očara magija  Novogodišnjeg gala koncerta Vojvođanskog simfonijskog orkestra, 28. decembra, na sceni Jovan Đorđević, a za kraj decembra doživite i čaroliju na  Novogodišnjem Rock opera šou, koji će se održati 29, 30. i 31. decembra.

Osim ovih novogodišnjih događaja, neka vas kroz nezaboravne trenutke povede i predstava  Ponovno ujedinjenje dve Koreje, 4. i 20. decembra, uz prethodnu preporuku da na vreme osigurate svoje ulaznice.  Popularni Branko Đurić Đura, sa svojom monodramom Đurologija, nastupiće 8. decembra, pa ovu predstavu takođe vredi posetiti. Ne propustite ni ostvarenje Kokana Mladenovića, predstavu Bila jednom jedna zemlja, koja je na repertoaru 11, 12. i 13. decembra. Za ljubitelje poetsko-muzičkog kabarea, tu je Čeznem da vam kažem, 12. decembra, dok će obožavatelji legendarne švedske grupe Abba uživaće u najpoznatijim hitovima na Abba symphonic Real tribute show-u, 15. decembra. Sjajna Tijana Bogićević nastupa u ovom pozorištu 22. decembra, a za dozu smeha i fantastične zabave, obavezno rezervišite svoje mesto za monodramu Andrije Miloševića Idem putem pa zagrlim drvo, koja će vas zabaviti 25. decembra u SNP-u.

Pozorište mladih:

Pozorište mladih decembarski repertoar uvek ispuni divnim dečjim predstavama, te vam savetujemo da mališane povedete da pogledaju Lepoticu i zver 1. i 2. decembra, zatim Novogodišnji Rokenrol za decu (17, 23. i 24. decembra)ili ih obradujete predstavom Snežna kraljica (21, 22. i 28. decembra). Preporuka za odrasle su predstave Kesić priče i pesme, 1. decembra, zatim Klaustrofobična komedija, gostovanje Zvezdara teatra 7. decembra, Bilo jednom na Brijunima, koje će glumci Bitef teatra izvesti 14. decembra. Takođe, ne treba propustiti ni Lepa Brena prodžekt.

Novosadsko pozorište:

Novosadsko pozorište na svom repertoaru uvek ima sjajne predstave, a naša preporuka za ovaj decembar je Marta Bereš One-girl show, koji će ova glumica izvesti na srpskom jeziku 1. decembra. Ne propustite ni predstavu o proslavljenoj, prerano preminuloj srpskoj i jugoslovenskoj glumici – Ko igra Sonju Savić, koja će biti izvedena 9. decembra, ali ni Mirovne pregovore, koji su na repertoaru 13. decembra.

Kompletan repertoar svih pozorišta pronađite na zvaničnim sajtovima.

U ritmu dobrog zvuka…

Dok čekamo Doček, decembar u Novom Sadu donosi muzički spektakl na raznim lokacijama. Izdvojili smo za vas neke od sjajnih koncerata koji će zasigurno obogatiti vaše praznično iskustvo. Najpre vam preporučujemo da posetite neki od novogodišnjih nastupa u okviru ciklusa Božićno-novogodišnji koncerti, koji se održavaju u Sinagogi. Ne propustite Barokni orkestar Savaria (14. decembra), zatim Rahmanjinov za dva klavira (15. decembra), Kvintet Beltango (18. decembra), nastup Amire Medunjanin i Vojvođanskog simfonijskog orchestra (22. i 23. decembra), kao i Tango ansambla Libercuatro (26. decemar). 

U Distriktu vas očekuje energični nastup kragujevačkog pank benda KBO! 7. decembra, dok će vam Električni orgazam prirediti muzičku poslasticu povodom 40-godišnjice trećeg albuma istog dana u Domu kulture. Đuskanje na sjajnoj Jugoslovenka žurci neizbežno je i ovog 8. decembra, u Domu kulture, a ukoliko ste ljubitelj hip-hopa, posetite koncert osiječkog benda Krankšvester, koji će istog dana nastupiti u Hali 2 Novosadskog sajma uz Sajsi MC. Sutradan, 9. decembra, na istom mestu vas čekaju Goblini, a istovremeno na Spensu nastupaju Nenormalni, koji će svirati muziku Vlade Divljana i Haustora.

Fabrika u Distriktu ugostiće beogradski sastav Eyesburn 15. decembra, dok će istovremeno Hala 2 na Sajmu biti poprište dobrog zvuka benda  Ritam nereda. Jedan od omiljenih bendova među novosadskom publikom – Letu štuke, nastupiće 21. decembra u Domu kulture, dok će Green Love festival uz Jay Lumena, Leu Dobričić i Miloša Vujovića uneti pravu dozu energije 29. decembra u Hali 2 na Sajmu. Finalno zagrevanje za Doček pružiće nam grupa Fit, koja će povodom 40 godina postojanja nastupiti 30. decembra u Fabrici u Distriktu.

Novi Sad za najmlađu publiku

Decembar u Novom Sadu donosi čaroliju posebno namenjenu najmlađima, čineći praznični period još uzbudljivijim. Prošetajte s mališanima kroz grad ukrašen lampicama i uživajte u svim čarima koje praznično okruženje pruža. Ali neka radost zimske čarolije ne bude samo u šetnji – iskoristite vreme za zimske aktivnosti kao što je klizanje ili posetite neki od događaja koji će obogatiti njihovo iskustvo i istovremeno ih edukovati.

Krenite putem Gradske koncertne dvorane 3. decembra, gde će mališani moći uživati u dečjem rok koncertu 90 veličanstvenih, ali i na Karneval životinja, na kom ćete pružiti mališanima priliku da se upoznaju s vrhunskom klasikom. Vojvođanski simfonijski orkestar će u saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada u Sinagogi prirediti program za decu, u petak 15. decembra, sa početkom u 12 časova, izvodeći jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike posvećeno deci.

Uvedite decu i u čarobni svet priča na Čitanjcu, čitalačkoj radionici koja se svake subote u 11 časova održava u Bulevar booksu – knjižari koja svira. Istovremeno, u Galeriji Matice srpske se održavaju kreativne radionice za najmlađe, a program za ovaj mesec možete proveriti  OVDE. Svake nedelje od 11 časova, posetite knjižaru Zenit, gde se održavaju sjajne radionice u okviru Zenitovog dečijeg kluba – mesto gde će deca uživati, dok vi možete popiti ukusnu kafu i čaj, te se opustiti.

U epicentru prazničnih bazara

Riblja pijaca u srcu Novog Sada, tradicionalno se svakog prvog petka u mesecu pretvori u uzbudljivi Noćni bazar, a ovog decembra imamo priliku da uživamo u dva izdanja – 1. i 29. decembra. Ovaj neodoljivi događaj ne samo da nam donosi autentičnu domaću domaću hranu, suhomesnate delicije, vina i piva, kao i poslastice, već nam pruža i priliku da zakoračimo u svet unikatnih rukotvorina koje s puno ljubavi stvaraju preduzetnici iz Novog Sada i okoline. Fenseraj ukusa, drugo omiljeno sastajalište ljubitelja kvalitetnih domaćih proizvoda, očekuje nas 30. decembra na Detelinarskoj pijaci. Osim toga, 2. i 3. decembra od 16 do 19 časova prepustite se slatkišima na manifestaciji Slatki svet u TC BIG, u kojoj će podjednako uživati i mališani i oni malo stariji. Decembar u Novom Sadu tako postaje neodoljiva avantura, pružajući vam priliku da istražite ova zanimljiva mesta, upoznate talentovane stvaraoce i doživite duh grada na potpuno jedinstven način. Ne propustite priliku da se prepustite čarima ovih događanja i uživate u svim blagodatima koje praznični mesec može da ponudi.

Autorka: Marina Marić

Foto: Promo, Vladimir Veličković

Povezani članci