Mirjana Dobanovački: Raduje me što sve više imamo sluha za tradicionalne zanate

„Škola tkanja A61“, koja radi u sklopu Ateljea 61, već 27 godina uspešno obučava polaznike u umetnosti tkanja, prenoseći veštine ovog starog zanata i čuvajući tradiciju. Sa preseljenjem u novi prostor u Distriktu, škola nastavlja da privlači sve veći broj zainteresovanih, uključujući i najmlađe. Mirjana Dobanovački, majstor specijalista umetničkog tkanja, podelila je s nama detalje o tehnikama tkanja i strukturi kursa, te kako ova veština, uprkos ubrzanom životu, i dalje nalazi mesto u modernom društvu. U nastavku saznajte više o tradiciji tkanja i kako se možete priključiti ovoj kreativnoj zajednici.

Možete li nas bliže upoznati sa Školom tkanja i kako zainteresovani mogu da se prijave na kurs? 

Škola Tkanja je jedan od mnogobrojnih projekata ustanove za izradu tapiserija Ateljea 61. U kontinuiteteu već 27 godina uspešno se bavimo obukom tkanja, prenošenjem ovih veština i znanja, baštinimo, negujemo i nastojimo u očuvanju naše tradicije. Kroz sve ove godine kroz školu je prošlo više od stotinu polaznika gde oni imaju mogućnost da nauče i savladaju tehnike tkanja na horizontalnim ili vertikalnim razbojima od osnovnih prepletaja. Vremenom ih edukujemo i dajemo sposobnost i znanje kako bi izvodili komplikovanije prepletaje (šare) u tkaninama.

Kako izgleda struktura kursa i na koji način osiguravate da polaznici napreduju od osnovnih do naprednijih tehnika?

Obuka na horizontalnim razbojima koji još mogu da se nadju na tavanima naših baka je namenjena za primenjene tkanine kao što su odevni predmeti, modni detalji, i raznovrsne tkanine. Kada je reč o obuci na vertikalnim razbojima (ramovima), korisnici mogu da ovladaju veštinama tapiserije ili ćilimarstva, što daje veliki dijapazon kreativnog i idejnog izražavanja, slobodu  u odabiru prediva, boja, tehnika tkanja i idejnih rešenja koje će polaznik otkati. Kurs se održava dva puta nedeljno po tri sata u poslepodnevnim časovima, u trajanju od tri meseca, što je dovoljno da se ovlada ovom veštinom i da korisnik koji završi obuku kod nas postane samostalan u tkanju.

Koji su najčešći izazovi sa kojima se suočavaju početnici u tkanju i kako im pomažete da te izazove prevaziđu?

Najčešći izazovi i nedoumice polaznika su upravo ti da za određenu željenu tkaninu datog izgleda odaberu adekvatno predivo i šaru-prepletaj, kako bi otkana tkanina izgledala baš kako je zamišljena. Tako da kroz kurs prolazimo i edukaciju o tehnologiji prediva, koja prediva koristimo u određenim tkaninama u njihovom sastavu, gustini i strukturi. Od izuzetnog značaja je i da se savlada princip rada i funkcionisanje razboja na kojem se vrši tkanje. Takođe, neizostavan je i teoretski deo koji će korisnicima omogućiti dalji samostalni rad kod kuće.

U kojoj meri je danas zastupljeno tkanje na našim prostorima i postoji li zainteresovanost za očuvanje i razvoj ove veštine u savremenom društvu? 

Raduje me to što u današnjem savremenom društvu sugrađani sve više imaju sluha i potrebe da se okrenu nekim tradicionalnim i manuelnim radnjama kao što je tkanje.  Zbog velikog interesovanja ne samo odraslih, kojima je prvenstveno namenjen ovaj kurs, otvorili smo vrata i za naše najmlađe sugrađane predškolskog i školskog uzrasta.

Koji su planovi Škole tkanja i planirate li neke nove projekte za polaznike?

Uspešno se u kontinuitetu već par godina održavaju projekti: Tkam i maštam, Generacijski  mostovi, radionice u  Kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg, kao i u predškolskim ustanovama. Mališani, na taj način, uz moje znanje i instrukcije sa njihovim učiteljima i vaspitačima izuzetno maštovito i kreativno izvode svoje prve tkane radove.  Planiramo i saradnje sa srednjim stručnim tekstilnim školama u Novom Sadu.

Koliko je, po vašem mišljenju, značajno što je Atelje 61 dobio novi prostor u Distriktu, današnjem centru umetničkog stvaralaštva?

Velika je prednost što se Škola Tkanja sa Petrovaradinske tvrđave preselila i dobila prostorije u Distriktu, po svojoj lokaciji i kulturnim dešavanjima osetno se povećao broj polaznika i interesenata za ovaj stari zanat. Zbog adekvatnog izlagačkog prostora koji pruža Distrikt, u mogućnosti smo da priredimo i pravimo i izložbe završnih radova naših polaznika škole tkanja o kojima ćete biti obaveštavani.
Ovom prilikom sve ljubitelje zainteresovane da nauče da tkaju pozivam da nas posete, ukoliko želite naučite i ovladate veštinama tkanja kroz tradicionalne veštine i naučite da stvarate moderne savremene tkanine. I svakako posetite našu stranicu na Facebooku.

Autorka: Marina Marić

Foto: privatna arhiva

Povezani članci