Šta svaki turista u Novom Sadu treba da ima u svom rancu

Novi Sad je grad u koji ćete se zasigurno vratiti. To mogu potvrditi svi oni koji se rado vikendom ili prvom slobodnom prilikom upućuju baš ka prestonici Vojvodine, da probaju neku novu ravničarsku deliciju, novo pivo, da „izbleje“ u novom kafiću u Zmaj Jovinoj, ili pak vrate se svojim ustanovljenim favoritima. Ipak, ako ste ovde prvi put, nije zgorega pratiti neka pravila – tek da vam obilazak bude lakši. Sledeći put bićete već profi!

1. Udobne ravne cipele ili patike

Dobro, ovu stavku nećete baš nositi u torbi, nego na nogama, ali je vrlo važna pa joj dodeljujemo počasno prvo mesto. Iako je Novi Sad smešten u ravnici i sav u širokim ravnim ulicama i šetalištima, ne preporučujemo da vas to zavede na pomisao da se prikažete u najlepšim a ne tako udobnim cipelama. Verovatno ćete hodati mnogo – istina, s čestim pauzama – pa je bolje da uživate u celokupnom iskustvu i ne dopustite detalju kao što je obuća da vas u tome omete. Ovo je posebno važno ako planirate da se popnete na Petrovaradinsku tvrđavu, do koje treba savladati 214 stepenika. Patike na noge lagane, i idemo!

2. Eksterni punjač za telefon

Svi znamo koliko se danas telefoni brzo prazne – posebno ako učestalo fotografišete i postavljate slike na društvene mreže. Pošto verujemo da vas arhitektura, boje i prizori našeg Novog Sada neće ostaviti ravnodušnima, na nama je da vas na vreme upozorimo da sa sobom imate rezervnu bateriju ili eksterni punjač. Koristiće i za slanje poruka dragim ljudima koje ćete zvati da vam se u novosadskoj avanturi pridruže sledeći put. I verujemo da vam neće odoleti 🙂

3. Dovoljno maramica ili salveta

Ne očekujte da dođete u Novi Sad, a da ne probate čuveni indeks sendvič. Pa onda još jedan – jer je toliko ukusan! I još jedan, jer su vam rekli da morate da ga probate baš tu, na tom mestu! Ovo čudo brze hrane na koje su Novosađani ponosni jer potiče upravo iz njihovog grada stvoreno je da se jede s nogu, na brzaka – stoga se opremite maramicama koje će od vas, posle uživanja u popularnom indeksu, ponovo napraviti pristojnu osobu, spremnu da nastavi istraživanje!

4. Štipaljka

Da, nije naodmet da u torbu ćušnete i jednu običnu, najobičniju štipaljku za veš! Ako se umorite od pešačenja, predlažemo sve popularniji način da se obiđe jedan grad: biciklom. Novi Sad poseduje sistem iznajmljivanja bicikala gde je potrebno samo jednom da izradite karticu pomoću koje ćete uplaćivati vožnje ili sate i, naravno, „otključavati“ bicikl s jedne od petnaest stanica po gradu, a gde su stanice i ima li slobodnih bicikala možete proveriti u aplikaciji. Biciklističkih staza ima dovoljno za sasvim fin đir po gradu! I šta će vam onda štipaljka? Svi znamo za nemile slučaje kad su nam široke pantalone isflekane lancem. Sprečite to tako što ćete, kao pravi Lala, zakačiti desnu nogavicu štipaljkom.

5. Pseće poslastice

Put će vas pre ili kasnije naneti u Dunavski park, oazu zelenila u centru grada. Tik do parka nalazi se i pseći park, u kom se istrčavaju i izigravaju sve kuce čiji vlasnici žive u centru. Ako se na vas zaleti neki čupavac, postanite mu drugo omiljeno biće tako što ćete iz torbe izvaditi koju ukusnu granulu. Ovo možete praktikovati i drugde – lutalice grada Novog Sada mirne su i dobronamerne, a vi im lako možete ulepšati dan.

6. Novac u kešu

Ne brinite, na većini mesta – s izuzetkom trafika i uličnih prodavaca – možete platiti i karticama. Ipak, ako se zadesi da negde naletite na osam tamburaša s Petrovaradina, ili neku drugu muzikalnu družinu, pa vas razgale uz svoje zvuke, pa poželite da im se zahvalite za ugođaj, spremite za to keš.

7. Broj taksija

Noge i bicikl ipak vas neće udobno dovesti na jedno od omiljenih gastro destinacija Novosađana: Ribarsko ostrvo ili Ribarac. Omiljena je s razlogom, pa tako na Ribarcu nećete uživati samo u vrhunskoj hrani nekog od restorana, nego i u pogledu na reku i alase koji je krote. Kako mi u Novom Sadu volimo da je život lep i lagan, predlažemo odgovorno ponašanje i da automobil ostavite na parkingu, te pozovete neki od gradskih taksija koji će vas bezbedno i vratiti s večere na obali Dunava.

Povezani članci