Miris kafe i knjiga: Omiljena mesta za čitanje i uživanje u Novom Sadu

Na tragu ideje da knjižare i biblioteke mogu da pruže svojim korisnicima više od prodaje i izdavanja knjiga, u Novom Sadu su nikla nova mesta za uživanje u pisanoj reči, koja svojoj publici približavaju svet književnog dela kroz književne večeri, javna čitanja poezije i proze i druge umetničke programe.

Danas u našem gradu možete, uz veliku šolju kafe i u prijatnom ambijentu, da razgovarate sa autorima, slušate način na koji oni interpretiraju umetnička dela, uživate u koncertima svojih omiljenih bendova, ali i da se u udobnom kutku opustite uz svoju omiljenu knjigu. Za vas smo izdvojili tri najbolja mesta za čitanje u gradu.

Bulevar Books – knjižara koja svira

Knjižara Bulevar Books etablirala se kao mesto susreta publike i pisaca, u kom je publici data moć da zađe izvan korica i povede zanimljive razgovore sa autorkama i autorima. Osim toga, knjižara predstavlja spoj uživanja u lepim rečima i muzici, jer se u njoj održavaju veoma posećeni koncerti koji posetiocima približavaju bendove koji nisu deo mejnstrim kulture. Bulevar Books ne zanemaruje ni društvenu odgovornost, jer se u knjižari koja svira dešavaju i projekti koji književnost čine prijemčivijom najmlađoj publici, ali i koji promovišu književnost van centra, književnost onih koje je dominantna kultura predstavila kao marginalce. Knjižara je ujedno i kafe, te se tokom dana možete upustiti u prelistavanje knjiga uz svoje omiljene napitke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bulevar Books (@bulevarbooks)

Zenit

Knjižara Zenit, mali hedonistički raj u Njegoševoj ulici, pruža svojim posetiocima književne večeri, projekcije filmova, predstave, performanse, plesne sadržaje, razgovore o umetnosti, sa idejom da čitanje ne boli, da rokenrol nije mrtav i da crno-beli filmovi nisu muzejski eksponati. Knjižara Zenit poklanja deci osnovnoškolskog uzrasta programe namenjene razumevanju složenog gradiva pod sloganom „Nemoj da bubaš. Razumi“ kao i takmičenja u društvenim igrama. Ceo ugođaj je upotpunjem postojanjem kafića i gift shopa, te u pauzama možete kupiti orginalan poklon i opustiti se sa svojim prijateljima u prijatnom ambijentu.

Digitalni omladinski centar

Spoj književnosti i digitalnih tehnologija, ambijent prilagođen književno-umetničkim dešavanjima, čitaonice sa najsavremenijom opremom, obeležja su Digitalnog omladinskog centra, novog ogranka Gradske biblioteke. Ovaj prostor, otkriva mladima mogućnost da ne budu pasivni posmatrači umetničkog dela, već aktivni učesnici stvaralačkog procesa. Na ovom mestu možete pronaći najsavremenije edukativne radionice, seminare, večeri poezije, muzike, ali i pristupiti bogatoj digitalnoj građi Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Autor: Petar Vučković

Povezani članci