Novosadske ulice: Studentski dom „Prof. Živojin Ćulum”

Jedan od osnivača Fakulteta tehničkih nauka, prvi koji se u Srbiji bavio istraživanjem na temu solarne energije, trudio se da popularizuje nauku, a njegovi studenti ga pamte po zanimljivom načinu predavanja.

Profesor Živojin Ćulum zadužio je srpsku nauku, kao i novosadsku akademsku scenu, svojim ogromnim doprinosom, a upravo njegovo ime danas nosi studentski dom na prostoru Velikog Limana u Bulevaru despota Stefana, nadomak spomenika kulture Češkog magacina.

Studentski dom Prof. Živojin Ćulum dom je I kategorije, izgrađen je 1987. godine, kapacitet mu je 372 mesta, poseduje više čitaonica i sala za učenje, kao i dve muzičke sale sa po jednim pijaninom u svakoj, a studenti ga zovu i A dom.

Studentski dom Živojin Ćulum

Pored studentskog doma, ime profesora Živojina Ćuluma nosi i jedna ulica na Klisi.

Živojin je bio veliki stručnjak na polju matematike i fizike, a cenili su ga pogotovo i zbog njegovog pedagoškog pristupa. Dekan Mašinskog fakulteta, predsednik Društva matematičara, fizičara i astronoma Vojvodine, i predsednik Astronomskog društva Novi Sad, čiji su radovi na temu solarne energije među prvima u zemlji.

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, od 1993. u čast jednom od svojih osnivača svake godine povodom njegovog rođendana 8. novembra organizuje manifestaciju Ćulumovi dani, kojom nastoji da nastavi ideju i misiju profesora da nauka bude jasnija i bliža svakom pojedincu.

Ili možda najbolje objašnjeno rečima jednog od njegovih saradnika prof. dr Ilije Ćosića: „Najsloženije stvari umeo je da objasni na najjednostavniji način“.

Tekst: Milana Milovanov
Foto: Uroš Dožić

Povezani članci