Tanurdžićeva palata: Zanimljive činjenice o čuvenoj novosadskoj zgradi

Znate li ko je bio čovek po kojem je ime dobila čuvena Tanurdžićeva palata? Donosimo zanimljive činjenice o ovoj čuvenoj novosadskoj građevini. 

Verovatno jedan od prvih utisaka koji se stiče dolaskom u Novi Sad, jeste raznolikost arhitekture ovog grada, koja je svakako posledica različitih kultura koje su ovde ostavile traga.

Oni pak, koji Novim Sadom svaki dan šetaju, navikli su se na velelepna zdanja, imaju neka od svojih omiljenih, ima i onih koja zaobilaze, a ono što im je zajedničko jeste to da uglavnom čuvaju više nego zanimljive priče o svojim graditeljima, vlasnicima, stanarima ili su čuvari istorijskih događaja čiji su, slobodno ćemo reći, bili neki od glavnih aktera.

Donosimo vam priču o jednoj takvoj zgradi, koja skoro čitav vek krasi centar Novog Sada.

Before After


Ovo moderno arhitektonsko čudo je kruna života i uspeha bogatog trgovca zanimljive biografije, Nikole Tanurdžića. Ovde se nekada nalazila pivnica Minhen, a 1936. izgrađena je današnja palata, koja je od same izgradnje do danas ostala višenamenska zgrada.

Plac je Nikolu koštao četiri miliona dinara. Izgradnja je, pored 400 prijavljenih arhitekata, poverena tada jednom od najboljih kreatora stambenih zgrada Đorđu Tabakoviću, koji ju je video kao modernu zgradu u Bauhaus funkcionalnom stilu. Ovde se nalazio i Reks, jedan od prvih novosadskih bioskopa, a onda i istoimeni hotel od 1939. godine.

Nakon Drugog svetskog rata, 1946. godine cela palata je nacionalizovana kao privredna celina, Tanurdžićevu imovinu su odnosili kamionima, a njega sa porodicom iselili iz porodičnog stana u palati, da bi se tu nasilno nastanila trojica oficira.

Ipak, sposobni trgovac nesalomivog duha je na vreme posakrivao važne rezervne delove, poput delova lifta, bez kojih zgrada nije mogla da funkcioniše i prodavao ih novim vlastima po enormno visokim cenama i do smrti se izvukao iz finansijskih neprilika koje su ga zadesile. Tek 2012. godine je Agencija za restituciju donela odluku o povraćaju dela imovine Tanurdžićevim potomcima.

Autor: Leona Pap
Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, Fejsbuk stranica Stare fotografije Novog Sada (fotografija preuzeta uz dozvolu administratora stranice)

Povezani članci