Novosadske ulice: Grozde Gajišin

Mala ulica u samom centru grada pored koje su svi Novosađani i Novosađanke makar jednom prošli, ali čak i oni koji prolaze svakodnevno i možda znaju njen naziv ne znaju ko je žena čije ime nosi ova jednosmerna i ušuškana ulica.

Tabla na jedinom ulazu u ovu ulicu, iz Pašićeve, nosi ime Grozde Gajišin, jedne od brojnih hrabrih i znamenitih žena kojima Novi Sad može da se ponosi.

Grozda Gajišin u Novi Sad stiže iz Žablja da bi se školovala, a u leto 1941. godine priključuje se Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Međutim, već na leto iste godine mlada skojevka biva uhapšena sa drugaricom zbog uništavanja nemačke knjižare, mučena u novosadskom zatvoru, a zatim prebačena u zatvor u Segedinu, gde je i ubijena.

Iako je život izgubila sa svega 21 godinom, Grozda je svojom hrabrošću stala rame uz rame sa mnogim odvažnim ženama koje su zadužile Novi Sad i upisale se u njegovu bogatu istoriju.

Ulica u kojoj je Grozda Gajšin živela za vreme svog boravka u Novom Sadu više puta je menjala naziv, da bi danas nosila upravo njeno ime i podsećala na njen, nažalost kratak, ali hrabar život.

Tekst: Milana Milovanov
Foto: Uroš Dožić

Povezani članci