Dan Evrope u Novom Sadu: Slavimo kulturni napredak i jedinstvo u različitosti

Dan Evrope slavi se u znak sećanja na 9. maj 1950. godine, kada je francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predstavio svoju ideju slobodne, solidarne Evrope u kojoj granice ne postoje. Tolerancija, sloboda, jedinstvo i multikulturalnost kao evropske vrednosti koje simbolišu ovaj datum u srži su Novog Sada, kao i u tituli Evropske prestonice kulture koju će ovaj grad poneti naredne godine.

Šumanova inicijativa potekla je iz jednog naizgled praktičnog razloga – u svojoj deklaraciji on je predložio stavljanje proizvodnje uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije. Ovaj kamen temeljac za ono što će kasnije postati Evropska unija doneo je ljudima više od bezbednosti, mira i ekonomskog prosperiteta – doneo je kulturni i društveni napredak, jedinstvo u različitosti.

Kao grad sa dugom i burnom istorijom rušenja i ponovnog rađanja, živopisnom kulturnom scenom i institucijama koje su izrodile velika imena koja su menjala i evropsku i svetsku budućnost, i koji sada daje novi život svom kulturnom i istorijskom nasleđu, Dan Evrope je među važnijim datumima za ovaj grad i njegove građane.

Novi Sad je pre dva dana i zvanično preuzeo titulu Evropske prestonice kulture, na onlajn ceremoniji kojom su Rijeka iz Hrvatske i Golvej iz Irske predali titule Novom Sadu, Ešu iz Luksemburga i Kaunasu  u Litvaniji, koji će ovu titulu poneti 2022. godine. Ovo je prvi put da grad ispred zemlje kandidata za Evropsku uniju dobije ovu prestižnu titulu.

Ovogodišnji Dan Evrope biće obeležen nizom događaja širom Srbije. Na novosadskom Trgu slobode 10. maja od 11 do 19 sati EU karavan Novosađanima će pružiti priliku da krenu na virtuelno putovanje Evropom i „otvore vrata“ nekih od omiljenih evropskih gradova. Pored toga, biće otvirena umetnička instalacija (O)kruži se, rad master studentkinja beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti. Za večernji termin planirano je 3D mapiranje na fasadi zgrade na Trgu Slobode 7, a sadržaj ove video projekcije prikazuje partnerstvo Srbije i EU.

I u majskim danima koji slede, planiran je niz aktivnosti kojima će biti obeležen Dan Evrope. Tako će u Katoličkoj porti od 9. do 16. maja biti postavljena informativna izložba o 20 projekata koje je EU podržala u Vojvodini, dok će 14. maja od 11 do 17 sati u Ulici Modene biti održana Akcija dobrovoljnog davanja krvi, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine.

Ljubitelji podkasta će u okviru obeležavanja Dana Evrope moći da isprate tri onlajn video podkasta posvećena mladima, i to 11, 18. i 25. maja od 18 sati, na stranici EU info point Novi Sad.

Odbrojavanje do svečane ceremonije otvaranja godine titule u Novom Sadu je počelo. Srećan Dan Evrope!

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci