Novi pogled na Novi Sad: Katamaran i neobični talasi Dunava

Ukrcati se na katamaran, i provesti dan uživajući u drugačijem pogledu na Novi Sad, Petrovaradinsku tvrđavu, Kamenički park, gradske plaže, i druge znamenitosti ovog dela dunavske obale, postalo je omiljeni način za provođenje lenjih letnjih dana. Da je vožnja katamaranom među Novosađanima i poseticima ovog grada s razlogom izuzetno popularna, uverili smo se kroz projekat Na lepom plavom Dunavu u organizaciji dva udruženja, Život kao inspiracija i Porodica Avantura, uz podršku muzičke škole Isidor Bajić, a pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Tokom ove vožnje katamaranom, Dunavom se rasprostiru neobični talasi. Osim onih manjih, nastalih blagim povetarcem, i onih malo većih, veštačkih, izazvanih zujanjem kojekakvih vodenih plovila, bilo je i onih trećih, koji nisu mogli da se vide, ali su mogli da se čuju. Katamaran je tako postao mesto odakle se rasprostiru i gde se presecaju talasi umetnosti i ekologije, šireći poruku na obe obale Dunava: Kultura teče i kroz Novi Sad. Na katamaranu su nas dočekali Ana Bajić i Mladen Ćeran, koji su ovu poruku preneli svima koji su se zatekli kraj Dunava, i to kroz pesmu.

Ana je profesorka pevanja u Muzičkoj školi Melodies u Novom Sadu, i diplomirani profesor solfeđa i muzičke kulture sa novosadske Akademije umetnosti. Mladen je klinički psiholog i psihoterapeut, ali ništa manje muzikalan. Ovaj duo doneo je Novosađanima džez, bluz, stare pop i rok hitove, i manje poznate moderne pesme koje, kao i reka, sigurno teku ka moru.

Like a river flows
Surely to the sea
Darling, so it goes
Some things, you know, are meant to be
(Elvis Presley – Can’t Help Falling in Love)

–Zabavno je pevati dok se brod ljulja, jer to daje i malo ritma i nekako doprinosi spontanosti, što je po mom mišljenju i poenta umetnosti – kaže Mladen, koji je, prema Aninom priznanju, jedan pd njenih najtalentovanijih učenika. Njihova koreografija je neplanirana, spontana, i teži ka održavanju balansa na razigranom pramcu katamarana, koji je sa Kameničke ade krenuo nizvodno ka istoku i plaži Oficirac na sremskoj strani Dunava.

Sinergija umetnosti i prirode

Putujući ka jugoistoku, uredno raspoređeni nizovi oblaka publiku na plovilu nagradili su povremenim zaklonom od sunčevih zraka. Iako su došli da uživaju u muzičkom krstarenju, posetioci su tu i da iskuse sinergiju umetnosti i prirode, objašnjava koordinatorka projekta Na lepom plavom Dunavu Ljiljana Maširović.

– Projekat je osmišljen kao niz različitih sadržaja koji za cilj imaju da senzibilišu građane Novog Sada za kulturne sadržaje na vodi – rekla je ona, ističući da su mladi Novosađani u prvom planu.

– Jako nam je važno to što smo dali prioritet mladim ljudima koji su prvenstveno muzički obrazovani, koji nude drugačiji, alternativni sadržaj od onog koji se uglavnom može čuti na gradskim plažama kraj kojih prolazimo. Čast nam je i zadovoljstvo što smo deo prestižne titule koju nosi naš grad – dodala je Ljiljana, inače deo udruženja Život kao inspiracija, koje organizuje razne aktivnosti za građane Novog Sada, sa fokusom na dečju edukaciju i socijalnu zaštitu.

Krenuvši od Kameničke ade, pored Šodroša i Dunavca, videli smo pošumljene delove obale skrivene od gradske buke, koji su dom velikom broju raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta. Ovu delovi dunavskog priobalja su istovremeno i nedostupni za uređivanje, zbog čega je Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture organizuovala čišćenje i sređivanje ove oaze, zajedno sa udruženjem Zeleni Sad.

Plovidba do Meseca i nazad

Pošto su vrbaci prošarani topolama uživali u melodijama Nore Džons i Elvisa Preslija, bilo je vreme da katamaran priđe bliže sremskoj obali. Ploveći pored Kameničkog parka i plaže prekrivene ljušturama školjki, brod je prošao ispod Mosta slobode. Prolaznici na stazi dugoj više od kilometar upitno su gledali ka reci, pokušavajući da nađu izvor muzike, koji je bio skroven ispod bele tende. Uz džez standard Fly Me to the Moon, na još uvek Suncem osvetljenom nebu počeo je da izviruje i Mesec.

Kako se muzika približavala Oficircu, tako je posada katamarana počela da prati ritam tapšanjem, a duo je prešao na energičnije pesme, poput hita grupe ABBA Mamma Mia i One Way or Another od Blondie. Posetioci Oficirca, skriveni senkama krošnji drveća i strehi, do tada opušteni na plaži, kao da su dobili nalet energije kako im se koncert na vodi približavao. Tapšanje, mahanje, aplauzi, ples na suvom i ples u vodi, raširili su se delom plaže.

Well, sometimes I go out by myself
And I look across the water
And I thing of all the things, what you’re doing
And in my head I paint a picture
(Mark Ronson ft. Amy Winehouse – Valerie)

Pesma ptica u krošnjama platana

Okrenuvši katamaran, kapetan je označio kraj zabave na Oficircu i nastavak plovidbe uzvodno, ovog puta novosadskom stranom. Susret sa kruzerom gotovo deset puta većim od katamarana pokazao je da je muzički repertoar vredan grada kulture, jer su ljudi kao hipnotisani prišli ogradi da pozdrave zvuke. Ova scena ponavljala se duž celog Beogradskog keja, gde su prolaznici uživali u zvucima sa katamarana.

Dok su se psi vijali na pesku kod Bećarca, još jednog pošumljenog kutka, i dalje su se mogli nazreti platani koji betonskom Limanu pružaju hlad. U stihovima još jedne obavezne stavke svakog džez repertoara, Dream a Little Dream of Me, upravo se ovo drvo spominje kao utočište pesme ptica. Da su ovi nemi stanovnici Novog Sada važni, govori i činjenica da su pet platana različitih vrsta zaštićeni kao spomenici prirode, od toga tri u Novom Sadu i po jedan u Futogu i Sremskim Karlovcima, gde se nalazi i, prema procenama, najstariji koji ima čak 165 godina.

Stars shining bright above you
Night breezes seem to whisper ‘I love you’
Birds singing in the sycamore tree
Dream a little dream of me
(The Mamas & The Papas – Dream a Little Dream of Me)

Uz zalazak sunca i prolazak pored Štranda i Ribarskog ostrva, učesnici plovidbe pozvali su Anju i Mladena na bis, kada se iznenadno pridružila i porodica sa čamca koja se prikačila za katamaran.

Približivši se Šodrošu i noći, Ljiljana Maširović je najavila da će u godini kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture biti organizovano pet različitih koncerata na plažama do kojih može da se dođe samo vodenim putevima. Sa temom koja se bavi podunavskim zemljama, ovi koncerti imaće repertoar baš iz zemalja kroz koje protiče ova reka. Do tada će katamaran mnogo puta praviti vodene i zvučne talase, ponovo približavajući modernog čoveka i njegovu umetnost prirodi.

Autor: Miloš Krstić
Foto: Ana Antonijević

Povezani članci