Novembar u Novom Sadu: Šta ne treba da propustite

Dok željno iščekujemo početak naredne godine, kada će naš Novi Sad zvanično postati Evropska prestonica kulture, vreme je da već sada, u ovim hladnim novembarskim danima, dušu zagrejemo kvalitetnim kulturnim događajima. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svačiji ukus, pa vas unapred pozivamo da zaokružite neke od ovih datuma u svojim kalendarima. Začinite novembar pred vama, naravno, uz sve preduzete mere opreza i s maskom na licu

Približimo umetnost

Ukoliko ste prošle nedelje pogledali video kojim smo predstavili program za godinu titule Evropske prestonice kulture, možda ste primetili da je prvi u nizu mnogobrojnih događaja izložba Evrovision. Crossing stories and spaces koja će biti otvorena 26. novembra. Muzej savremene umetnosti Vojvodine, u partnerstvu sa IFA (Institut für Auslandsbeziehungen) iz Štutgarta i Goethe-Institutom u Beogradu, predstaviće ovaj umetnički projekat, koji kroz prizmu različitih pogleda, kritički preispituje aktuelnu društveno-političku situaciju u Evropi vezano za probleme rasizma, nacionalizma, ratova, granica, uništavanja životne sredine, neoliberalnog kapitalizma. Nemojte propustiti ni sjajnu izložbu u Galeriji Matice srpske, Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma od 5. novembra do kraja januara 2022. Izložba koja pobuhvata 77 umetničkih dela, realizovana je u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu, sa ciljem da se predstave osobenosti srpskog simbolizma sagledane kroz prizmu evropskih okvira.

Pozorište nas zove

Nove premijere došle su u prestonicu kulture, te vas pozivamo da pročitate predloge koje smo izdvojili za vas. Posetite najstariji teatar u Srbiji i s decom, jer vas u novembru SNP uvodi u prazničnu čaroliju baletom Krcko oraščić, koji je uvek zadovoljstvo gledati pred kraj godine. Pozorište mladih, koje ove godine obeležava devet decenija rada, prve nedelje novembra biće domaćin 52. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Uživajte s najmlađima u defileu najmaštovitijih lutkarskih ostvarenja u zemlji.

Šta je novo u Kulturnim stanicama?

Programi za svačiji ukus okupiće ovog novembra brojne ljubitelje umetnosti i u novosadskim Kulturnim stanicama. Stoga vam predlažemo da sa decom do 10. novembra posetite KS Mlin i izložbu Probudimo strip. Mladi (11-15 godina) će ovde uživati i u kreativnim radionicama Umetnost i dečja prava, tokom kojih će imati priliku da sve do 11. decembra učestvuju u debatama i diskusijama, ali i izradi videa, intervjua, mimova na temu dečjih prava. Onim najmlađima pružite šansu da se zaljube u operu, te ih povedite na koncert Čarobna frula, koji će se održati 21. novembra u KS Eđšeg, sa početkom u 11 sati. Ljubitelji eksperimentalnog filma, posetite KS Svilara i pogledajte neki od ostvarenja na Experimental Superstars festival koji se održava 9. i 10. novembra. A za one koji žele da se oprobaju kao fotografi, Eđšeg će se 5. novembra pretvoriti u Malu školu fotografije gde će mladi moći da nauče sve o tehnici kreiranja i obrade kvalitetne fotografije. Ne propustite ovaj događaj u 12 sati i – naučite novu veštinu!

Muzika kao univerzalni jezik

Ovaj novembar donosi nam nekoliko sjajnih koncerata, pa tako predlažemo da mesec obojite zvucima muzike i na vreme rezervišete ulaznice. Rock operu 11.novembra u SNP-u ne treba da propustite, jer će sjajnim hitovima obeležiti 50 godina legendarne grupe Queen, a pored ovog koncerta, u SNP-u vas očekuje i koncert Ivana Bosiljčića – Naše veče.

Dan za pobedu biće 9.novembar, kako najavljuje Beogradski sindikat, koji će posle gotovo deset godina ponovo nastupiti na Spensu (od 20 sati). Električni orgazam proslavlja 40+1 godinu postojanja koncertom u Domu kulture 18.novembra sa početkom u 21 sat, a ljubitelji benda Letu štuke, imaće priliku da ih čuju u Hali 6 Novosadskog sajma u petak, 5. novembra sa početkom u 20 sati.

Toma i Slobodna zona

Novembar je i u znaku filmskog festivala Slobodna zona, koji se tradicionalno održava po 17. put, te vam predlažemo da pogledate neko od ostvarenja koja će se tokom pet dana festivala (4-9.11) prikazivati u novosadskom Kulturnom centru.  Ukoliko imate želju, a još niste ugrabili priliku da pogledate film o životu jednog od najvećih jugoslovenskih boema – Toma, imamo lepu vest za vas. Kompanija Telekom Srbija odlučila je da svojim korisnicima (MTS televizija i Supernova) od danas pruži mogućnost gledanja ovog ostvarenja iz udobnosti doma.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci