Zašto treba da posetite Molinarijev park?

Molinarijev park nalazi se u Petrovaradinu, neposredno u blizini Petrovaradinske tvrđave. Ovaj park je osmislio Anton Molinari 1874. godine, koji je bio general inženjer i počasni zapovednik 70. pešadijske pukovnije Austrougarske. Nalazi se sa istočne strane tvrđave duž Preradovićeve ulice koja vodi ka Sremskim Karlovcima.

General Anton Molinari je 1873. godine postavljen za zapovednika Petrovaradinske tvrđave, ubrzo nakon toga je uredio Petrovaradinsku tvrđavu zasadima drveća, cveća i raznog žbunja. Rekonstruisao je i obnovio puteve oko tvrđave. Tokom svoje vojne karijere bio je službenik širom Austrougarske. Baš zbog svojih zasluga kao komandant Petrovaradinskog garnizona, pored samog parka i jedna kapija Petrovaradinske tvđave nosi njegovo ime.

Završio je inženjersku vojnu školu i  postao specijalista za puteve i mostove. Molinari je od svoje 13. godine povezan sa vojskom, ratovao je protiv Italije, gde je  slavu stekao izgradnjom puta za jedan dan, preko brda Monte Pastelo, a taj put je doprineo  pobedi Austrougarske nad Italijom. Kasnije je dao priznanje u čast tog podviga i dobio titulu barona Molinari Anton von Monte Pastelo. Rođen je u Titelu 1820. godine , a umro je 1904. godine.

Molinarijev park je obnovljen 2011. godine i od tada je omiljeno mesto za okpljanje lokalaca. Na sredini parka nalazi se odvojeni deo bašte koji je ukrašen ružama. U jednom delu parka nalazi se letnjikovac, a pored njega i malo igralište za decu. Bogat je drvećem i ostalim zelenilom. Nekada se park prostirao od sadašnje Beogradske kapije, pa do Osnovne škole Jovan Dučić, a park je bio uređen za potrebe i razonodu oficira koji su svoje slobodno vreme provodili u parku. Njegova zanmljiva i bogata istorija odišu parkom, dok je njegovo uređenje ulepšalo ovaj deo grada i dao mu još jedan prostor za boravak u priorodi.

Autorka: Lorjana Bosin

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci