Šta nam donosi praznični decembar u Novom Sadu

Dok željno iščekujemo da otpočne godina titule Evropske prestonice kulture, a sa njom i bogat kulturni program ušuškan u svaki kutak grada, pozivamo vas na zagrevanje. Decembar pred nama pun je zanimljivih događaja koje vredi posetiti, stoga vam donosimo predloge za sve uzraste i svačiji ukus. Prepustite se prazničnoj čaroliji i zabavite u svom magično okićenom gradu, naravno uz sve preduzete mere opreza i s maskom na licu

Priča se o Dočeku…

Kako je decembar mesec kada gradom intenzivno kruže priče o tome gde ćemo provesti najluđu noć u godini, predlažemo vam da pročitate tekst Šta nas čeka na dočeku, a iz našeg programa za Doček, izdvajamo vam samo neke od brojnih događaja koje nikako ne treba propustiti. Budite sa nama 31. decembra (uz kovid propusnicu), kada ćemo uz premijeru predstave Srpskog narodnog pozorišta – Tesla izumetnik, u režiji Nebojše Bradića, a po romanu Vladimira Pištala Tesla portret među maskama, ispratiti staru, a dočekati novu godinu. Proslavu 2022. nastavićemo u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave uz spektakularnu Teslinu svetlosnu galeriju, nakon čega će uslediti koncerti.

Praznična bajka u gradu

Idilična rasveta kojom je okićeni Novi Sad nedavno zablistao, upotpunjuje prazničnu atmosferu u gradu, a trg prestonice kulture nesumnjivo parira drugim evropskim gradovima i božićnim vašarima. Mi vam predlažemo da decembar začinite posetom Novosadskog Zimzolenda na Trgu slobode, i budite deo zimske čarolije. Omamljeni očaravajućim mirisima kuvanog vina, kolača s cimetom i ukusne hrane, poželećete i da se provozate fijakerom, fotografišete pored Raspevane jelke, na kojoj se svake večeri odvijaju nastupi dečjih horova, ili uživate u koncertima lokalnih bendova. Sličan program i čarobnu prazničnu atmosferu očekujte i na Božićnoj čaroliji od 10. decembra na platou ispred TC Promenada, a ukoliko ste ljubitelj klizanja pod zvezdama, od 17.decembra tradicionalno će biti otvorena i Ledena šuma u Dunavskom parku.

Zagrevanje u ritmu muzike

Prednovogodišnje muzičko zagrevanje počinje sjajnim koncertima, te vam predlažemo da na vreme rezervišete ulaznice na prodajnim mestima Gigstixa. Beogradski sastav Eyesburn nastupiće 10. decembra od 20 sati u Fabrici SKCNS-a. Pored dobro poznatih hitova, bend će odsvirati i neke od pesama sa nadolazećeg albuma Troops of Light. Nedelju dana kasnije, 17. decembra sa početkom u 21h u Hali 6 Novosadskog sajma, koncert će održati i Atomsko sklonište. Dogoočekivani nastup benda Beogradski sindikat, konačno će se održati 18.decembra na Spensu, od 19 časova. Ne propustite!

Decembar na pozorišnim daskama…

Decembar donosi neka nova ostvarenja, festivale i koncerte na pozorišnoj sceni, pa vam tako predlažemo da posetite najstariji teatar u Srbiji SNP . Osim tradicionalnog prazničnog baleta Krcko Oraščić (7,8,10. i 11.12) poslušajte i koncert Amire Medunjanin i Vojvođanskog simfonijskog orchestra (15. i 16.12) ili uživajte u premijernom izvođenju predtave Kафка – Machine, inspirisanu delima i životom Franca Kafke. Ne propustite ni gostovanje legendarne glumice Mirjane Karanović, sa predstavom Petrijin venac, Teatra na brdu. Pozorište mladih decembarski repertoar uvek ispuni divnim dečjim predstavama, te vam savetujemo da sa mališanima odete i na nogododišnji koncert Avanture leteće gitare, zatim Novogodišnji Rokenrol za decu, ili ih obradujete predstavom Snežna kraljica. Novosadsko pozorište donosi nam četvrti međunarodni pozorišni festival jezičkih manjina Synergy WTF – Stvarnost ili priviđenje ( od 6. do 12.12). Festival okuplja profesionalne pozorišne trupe koje delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlji iz koje dolaze stvaraju autentičan umetnički izraz, a ove godine je humanitarnog karaktera.

Šta je novo u Kulturnim stanicama?

Programi za svačiji ukus okupiće i ovog decembra brojne ljubitelje umetnosti i u novosadskim Kulturnim stanicama. Kalendar svih događaja možete pratiti ovde, a mi izdvajamo i predlažemo da posetite izložbu Putujuće šare Srbije, koja će biti otvorena 10. decembra u Kulturnoj stanici Svilara. Ovom prilikom, posetioci će imati priliku da vide stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima transponovane u autentične slike u akriliku i ulju na platnu, kao i savremeno viđenje tradicionalnih motiva u primenjenom stvaralaštvu dr Milice Živadinović.  Vodimo vas i 14. decembra u KS Eđšeg na koncert klasične muzike – Italijanski instrumentalni romantičari. Za vas će svirati pijanistkinja Nataša Špaček, violinista Igor Aleksić i čelista Dušan Kočišević, a na repertoaru će biti klavirska trija slavnih italijanskih romantičara Đuzepea Martučija i Đulija Rikordija. Nemojte propustiti da svratite u Eđšeg ni 15.decembra, jer ćete imati priliku da pogledate sjajnu izložbu Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970, kada je film menjao senzibilitet čitavih generacija.

Zimska trka na Fruškoj

Ukoliko ste ljubitelj šetnji po Fruškoj gori, verujemo da će vam biti zanimljiva i manifestacija Winter trail race, odnosno zimska trka na ovoj planini. Održaće se 26. decembra na Fruškoj gori sa početkom u 11 sati, a okupiće sve zaljubljenike u trail trčanje, hiking i nordijsko hodanje. Start trke je na Iriškom vencu, ispred restorana Arena. Na raspolaganju će biti dve kružne staze od po 10 km odnosno 17 km, a kotizacija za učešće i startni paket (startni broj, medalja, kuvano vino/čaj, kolač i takmičarska majica) iznosi 2000 dinara. Možete se prijaviti ovde.

Autorka: Marina Marić

Foto: Marko Pudić

Povezani članci