Šta nas čeka na Dočeku?

Verovatno ste i vi polako počeli da razmišljate o tome šta ćete za Doček 2022, jer ovo pitanje nesumnjivo postaje glavna tema koje će se provlačiti kroz svaki razgovor. A znamo da je novosadski u najluđoj noći zapevati i nazdraviti na Trgu slobode, te zakoračiti u Novu godinu uz umetnički program, piće, raskošan vatromet, čvrste zagrljaje i lepezu najlepših želja. Prošle godine, u jeku pandemije, koncerti i proslave nisu bili dozvoljeni, ali je publika imala priliku da online proslavi Doček 7529. godine 13. januara, uz značajna imena domaće kulturne scene, poput virtuoza na violini Stefana Milenkovića, Vasila Hadžimanova, zatim bendova Električni orgazam, Buč Kesidi i dr. Njihove koncerte je pratilo više od 17 000 ljudi putem sajta Visit Novi Sad, što potvrđuje da je novosadska publika verna tradiciji Dočeka.

Ovoga puta, u godini kada će Novi Sad biti nosilac titule Evropske prestonice kulture, proslavljamo dve nove godine – Doček 2022, 31. decembra, i Doček 7530.godine, 13. januara. Bogat kulturni program poslednjeg dana ove godine, uvertira je mnogobrojnim događajima koji će kroz svih osam programskih lukova (Doček, Seobe, Budućnost Evrope, Heroine, Tvrđava mira, Dunavsko more, Kaleidoskop, Druga? Evropa) tokom cele 2022. slaviti godinu najprestižnije evropske titule. Titule koja ističe Novi Sad na mapi Evrope.

Doček 2022 i Doček 7530 spaja dve nove godine, dva računanja vremena, dva pisma i dve umetnosti, kroz dva programska koncepta i dva otvaranja Evropske prestonice kulture, a biće jedinstvena proslava u Evropi. Pridružite nam se u zajedničkoj proslavi interkulturalnog identiteta Novog Sada, kroz posebno osmišljen program otvaranja, koji će na brojnim gradskim lokacijama slaviti vrednosti različitosti kroz tradicionalni i savremeni umetnički izraz.

Nemojte propustiti da ispratite ovu godinu uz premijernu izvedbu pozorišne predstave Tesla izumetnik, koja će se u sadarnji sa Srpskim narodnim pozorištem odigrati 31. decembra kod mosta Duga. Inspirisani delom Nikole Tesle, svetskog naučnika i prvog počasnog građanina Novog Sada, stvaramo simbolički most između „stare” i „nove godine”. Predstavu je režirao Nebojša Bradić, po romanu Vladimira Pištala – Tesla, portret među maskama. Nakon predstave posvećene Teslinom životu, pozivamo vas da zajedno, u svetlosnoj povorci, prošetamo do Podgrađa tvrđave, gde je predviđeno otvaranje jedinstvene multimedijalne izložbe posvećenoj Tesli – Teslina svetlosna galerija. Ona će preobraziti naš uobičajeni doživljaj grada, koji će u novogodišnjoj noći i sam postati svetlosna galerija na otvorenom.

Nakon vizuelnog spektakla, koji će čitavo Podgrađe pretvoriti u svetlosnu pozornicu, događaj Teslina svetlosna galerija nastaviće se nizom koncerata u kojima ćete imati priliku da uživate ne samo u novogodišnjoj noći, već i 1. i 2. januara.

Doček 7530.godine, koji slavimo 13. januara 2022, biće obeležen događajima u večernjim satima, na mnogobrojnim lokacijama u zatvorenom, širom grada, uz učešće preko četiri stotine umetnika i muzičara iz Evrope. Ono što posebno izdvajamo, jeste predstava svečanog otvaranja Zeniteum :: 2022, u izvedbi na platou Pokrajinske vlade, koja će matematičke proračune Milutina Milankovića i Mileve Marić Ajnštajn simbolički preobraziti u plesnu i muzičku simfoniju. Jedan od centralnih događaja programskog luka Doček svakako je i izložba Vreme i vaseljena, u saradnji sa Pokrajinskom vladom Vojvodine, koju vam takođe toplo preporučujemo da posetite 13. januara u Studiu M. Ceo program Dočeka, možete pogledati ovde.

Prigrlite kulturu i neka vam Doček bude obojen nijansama umetnosti, a ostaje nam da sa nestrpljenjem iščekujemo 31. decembar, potom i 13. januar, kada ćemo biti svedoci istorijskog trenutka, spektakularnog ulaska u godinu titule Evropske prestonice kulture. Čitava naredna godina će ispuniti svakodnevicu Novosađana i učiniti da kultura, utkana u svaki kutak grada, zaista (p)ostane deo svakoga od nas.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci