Nova mlada energija u Distriktu

   

Sinergija muzičkih žanrova koja je obeležila Doček 7532. godine u Distriktu pokrenula je talas nove mlade publike, ali i kreativne energije na mestu nekadašnjeg industrijskog nasleđa Novog Sada.

Brojni zadovoljni posetioci koji su julijansku Novu godinu odlučili da provedu u Distriktu, na jednoj od gotovo 40 lokacija na kojima se odigravao bogat novogodišnji program, dokaz su da je ovaj prepoznatljiv trend brend u oblasti kulture koji doprinosi turizmu i imidžu grada, zaista jedna od najposećenijih proslava u ovom delu Evrope.

– Ovo mi je četvrti put ove godine da dolazim u Distrikt na neki od događaja. Odličan program bio je i na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture, a sada sam na Doček najpre došla da slušam KOIKOI, bend koji pratim od njihovog osnivanja. Naravno žurka se nastavila kasnije i u Fabrici na nastupima di-džejeva! – istakla je Jovana, jedna od posetiteljki Dočeka.

Distrikt, kao jedinstveni umetnički gradski kvart, koji privlači ljubitelje alternativne scene, još jednom je privukao znatiželjne posetioce koji su uživali u energičnim nastupima gotovo 20 izvođača. Muzički program bio je raspoređen u objektima Proizvodnja i SKCNS Fabrika, koje novosadska publika, ali i posetioci grada kulture, od obnove Distrikta prepoznaju kao nove koncertne prostore.

Objekat Proizvodnja ugostio je mlade izvođače domaće scene koji su u saradnji sa platformom Serbia Creates doneli savremene note. Umetnica Zhiva sa svojim bendom, zatim sastavi Keni nije mrtav, KOIKOI, kao i reperi Rouzi i Jowam stvorili su jedinstvenu atmosferu.

– Došla sam zbog Rouzija (smeh)! Njega i njegovu muziku obožavam, a nastup sa Jowamom je bio odličan! Šalu na stranu, naravno i drugi izvođači su sjajno svirali – kratko je prokomentarisala Milana koja je koncert pratila iz prvog reda.

– Utisci su stvarno sjajni, došli smo kao ekipa iz Beograda, vozom! Sjajno je što je i Novi Sad dobio prostor za koncerte alternativnih bendova, verovatno će to biti dodatno razlog da mu se češće vraćam. Žao mi je jedino što su pojedinačni nastupi pet bendova kratko trajali, mada je celokupan događaj bio odličan! – objasnio je Mladen.

Da Novi Sad važi za grad koji je iznedrio mnoga velika imena naše alternativne scene, potvrđuje i Zhiva, novo ime na muzičkoj sceni Srbije i umetnica koja je prva nastupila od 21 čas u Proizvodnji. „Stvaranjem umetničkih prostora ove vrste otvara se mogućnost za stasavanje neke nove generacije umetnica i umetnika čije vreme tek dolazi” – istakla je talentovana mlada pop umetnica koja je atmosferu u Proizvodnji podigla i pesmom Preterujem. Intervju koji smo uradili u susret Dočeku, možete pročitati na našem sajtu. 

Sa Ivom Pažin, Zhivom, složila se i Emilija Đorđević, basistkinja i vokal benda KOIKOI, koja kaže da je svaki prostor namenjen alternativnoj sceni – dobar potez koji pokazuje da se ipak nešto kreće u dobrom smeru. Ona je izjavila i da „ljudi u publici uglavnom diktiraju u kom smeru će da se odvija koncert. Mi se dajemo apsolutno, ali ako i oni isprate tu energiju, to je pun pogodak. Novosadska publika nam je od samog početka pokazivala naklonost“ -tvrdi Emilija. Više o ovom bendu pročitajte takođe u intervjuu na našem sajtu.

Nova godina u Novom Sadu dočekana je i uz četiri umetnika domaće i inostrane elektro scene – Metjua Džonsona i Marka Nastića, sa kojima su binu delili Runy i 2Much. Zajednički, oni su uspeli da uzdrmaju Distrikt i još jednom pokrenu pogon kreativne energije.

– Nikada ranije, naravno, nisam imao priliku da čujem Metjua uživo i nisam želeo da propustim ovu priliku. Kod njega mi se najviše dopada upravo zvuk koji ga izdvaja od ostalih di-džejeva, jer je miks različitih stilova – istakao je Vladimir, takođe jedan od posetilaca Dočeka.

Glavna pokretačka snaga Dočeka ipak je fenomenalna mlada novosadska publika, koja svojom podrškom u razvoju umetnosti, ali i kulturom zajedništva, ispisuje novu istoriju Distrikta. Novi umetnički kvart u kom je nekadašnju tišinu napuštenih fabrika zamenio energičan zvuk alternativne muzičke scene, upravo će zato nastaviti da živi i da se razvija i u godinama pred nama. Visit Distrikt!

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci