Keni nije mrtav: Publika će uživati u spektru doživljaja

Doček 7532. godine u Distriktu donosi nam eksploziju sjajne muzike mladih talenata, a jedan od bendova koji će 13. januara u Proizvodnji garantovano zagrejati atmosferu je sastav Keni nije mrtav! U saradnji sa platformom Serbia Creates, umetničku proslavu u Distriktu obeležiće i nesvakidašnji nastupi bendova Koikoi, Zhiva, Rouzi i Jowam, koji će se pojaviti na istoj sceni, a program počinje od 21 čas. U nastavku pročitajte o čemu smo razgovarali sa članovima grupe Keni nije mrtav, koji će na scenu stupiti u 21. 55 časova, odmah nakon nastupa umetnice Ive Pažin poznatije kao Zhiva.

Ulaznice obezbedite na vreme na prodajnim mestima Gigstix-a ili online, a podsećamo vas da akcijska cena (za svaku kupljenu ulaznicu jednu dobijate na poklon) i dalje važi u prodajnom objektu Gigs Tix-a u Pariskom magazinu, zaključno sa 12. januarom. 

Na muzičkoj sceni Srbije, sastav Keni nije mrtav izdvaja se kao jedan je od koncertno najatraktivnijih  izvođača. Ova energična gitarska trojka svojim galopirajućim rifovima stejdž pretvara u predstavu za sva čula, a koncertne prostore u spektar emocija i energije. U finišu koncertne sezone, Keni je započeo svoj muzički pohod zavodljivim singlom Telo. Ovaj hit brzo je osvojio srca obožavalaca, postavši neizostavan deo njihovih playlista. Bend je dodatno začinio 2023. godinu s tri nova singla, šireći svoj uticaj na domaćoj sceni, a pred sam kraj godine objavili su još jedan singl – Savršen greh. Svoju koncertnu sezonu za 2024. otvoriće baš na Dočeku.

Šta nam ovoga puta bend Keni nije mrtav priprema na nastupu u Distriktu?

Lepa i svečana odela, gomilu osmeha sa bine. Jedva čekamo da izvodimo i nove pesme. Ovog puta je format u kome Keni nastupa drugačiji – množićemo energiju i emocije sa sjajnim izvođačima, tako da će naša publika zaista uživati u celom spektru doživljaja.

Prošla godina je za vas bila vrlo uspešna, a kada se osvrnemo unazad, možete se pohvaliti i velikim brojem nastupa. Da li ste spremni da u ovoj godini krenete sa novom kreativnom energijom? Bliži li se možda i album?

Imali smo zaista dosta nastupa tokom godine, ali nam to nije poremetilo kreativne procese. Nama takav sistem očigledno odgovara, jer smo naučili da koristimo vreme. Što se tiče 2024, moramo da budemo spremni. Januar je za nas jedan potpuno novi izazov – Pesma za Evroviziju, mikro i makro pripreme za numeru Dijamanti, tri nove pesme za naš drugi studijski album, kao i tri koncertna nastupa, od kojih je jedan i Doček 7532. 

Kakav odnos imate sa publikom na koncertima, kako biste opisali interakciju i koliko vam je ona važna?

Keni na bini je “meant to be” – spoj svega šta decenijama u nazad muziku čini tako bitnom pokretačkom energijom planete, i spoj svega šta nam savremeno vreme donosi. Iza sebe imamo jako puno nastupa, kontakt sa publikom je nezamenjivi organski doživljaj muzike.

Prostor u kom ćete održati koncert, u Distriktu, obnovljen je zahvaljujući projektu i tituli Evropske prestonice kulture. Kako vi posmatrate to što je Novi Sad dobio prostor za alternativnu umetničku scenu koji je iz industrijskog postao centar kreativnog stvaralaštva?

Kreativne industrije su industrije savremenog vremena – odlično je da budu utemeljene i locirane tu odakle su i ranije proizvodnje potekle. Isto tako će neki budući period obeležiti jednu neku novu industrijalnu epohu, ali trenutno možemo samo da nagađamo šta će Distrikt biti za recimo nekih 50 godina.

Kako izgleda vaš kreativni process i u kom trenutku znate da je pesma završena?

Kreativni proces uvek počinje iz iste tačke – Mateja napravi ono što pesmu čini pesmom, a potom, poput račvanja, svaki projekat nalazi svoj put kako da postane pesma. Svi članovi benda su u industriji u kojoj kako i mi radimo za druge, tako i drugi rade za nas. 

Šta je, po vašem mišljenju, najveći uspeh vašeg benda i sa kojim izazovima ste se do sada suočavali kao trio?

Mi već godinama nismo trio. Keni nije mrtav čini ceo jedan skup ljudi na koje smo oslonjeni. Taj tim se konstantno širi, i evo već prvi dani 2024. godine doneli su nam novi puls u bendu i moramo da priznamo da smo zaista srećni zbog toga. Moglo bi se reći da je nama lično najveći uspeh baš način na koji funkcionišemo kao bend.

Autorka: Marina Marić

Foto: Pero Arsenijević

Povezani članci